ΘΕΜΑ

Ήρθε ο καύσωνας και θα μείνει μία εβδομάδα, λέει η ΕΜΥ!

Ήρθε ο καύσωνας και θα μείνει σύμφωνα με την ΕΜΥ μία εβδομάδα! ,

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), πολλές περιοχές της χώρας θα επηρεαστούν από το κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες. Αν και περισσότερο αναμένεται να επηρεαστεί η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πολύ έντονο θα είναι το πρόβλημα και στην πρωτεύουσα και σε όλες τις περιοχές που είναι μακριά από τη θάλασσα, καθώς αυτή “σπάει” κάπως την ζέστη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, από αύριο και για σχεδόν μια εβδομάδα θα κυριαρχούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με μικρό διάλειμμα μόνον την ερχόμενη Τρίτη. Συγκεκριμένα, για τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Δευτέρα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τους 40°C, ειδικά στα ηπειρωτικά. Σε αυτά, επειδή το μικροκλίμα δεν ανακουφίζεται από τη θαλάσσια αύρα, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 42°C

Ο καύσωνας θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Αλλά και στα νησιά του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες μέχρι και 37°C. Στα άλλα νησιά η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 35°C.

“Φούρνος” και η Αθήνα

Η πρωτεύουσα προβλέπεται να “ψηθεί” στους 40°C, με την κατάσταση πιο υποφερτή στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ο κόσμος θα μπορέσει να πάρει ανάσα, με το θερμόμετρο στους 34 – 35°C. Τη Τρίτη για λίγο θα πέσει η θερμοκρασία στα ανατολικά, αλλά σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, οι θερμοκρασίες εν γένει θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι ίσως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά πάντως σίγουρα μέχρι τις 28 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη.

Ήδη από σήμερα η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται ότι η παρατεταμένη ζέστη απειλεί την υγεία των ευπαθών, όπως είναι οι ηλικιωμένοι εν γένει, αλλά και τα μικρά παιδιά, καθώς και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης, που μπορούν  να εκδηλωθούν με πυρετό ή με γενικό αίσθημα κακουχίας ή και με απλή διανοητική “θολούρα”. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία η μεταφορά του ευπαθούς σε νοσοκομείο. Επίσης τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με του εμφράγματος ή του εγκεφαλικού.

Ο εφιαλτικός καύσωνας του 1987

Η κατάσταση δεν είναι όμοια με του 1987, όταν στις 22 Ιουλίου άρχισε ένα επταήμερο κύμα καύσωνα που στοίχισε τη ζωή σε 1.400-1.500 ανθρώπους, καθώς τότε δεν υπήρχαν και πολλά air condition στη χώρα, όμως δεν παύει να συνιστά απειλή. Τότε μέσα σε μόλις 3 μέρες χάθηκαν 300 ζωές και μέσα σε μια εβδομάδα είχαν πεθάνει πάνω από 1.300, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων να έχουν σημειωθεί στην πρωτεύουσα.

Επιρρεπείς σε θερμοπληξία είναι οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι νεότεροι που λαμβάνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης οι νεφροπαθείς και όσοι έχουν προβλήματα στο ήπαρ τους, όσοι πίνουν αλκοόλ και όσοι παίρνουν κατασταλτικά φάρμακα, ή αντικαταθλιπτικά ή αντιπαρκινσονικά, οι παχύσαρκοι και όσοι είναι απολύτως υγιείς, όμως εργάζονται υπό κοπιώδεις συνθήκες.

Μπορεί τα συμπτώματα να είναι κράμπες των μυών επειδή χάνονται άλατα, πονοκέφαλος, ναυτία, σύγχυση και ζαλάδα, ακόμα και παραλήρημα και σπασμοί. Το δέρμα είναι καυτό, ερυθρό και ξηρό. Ο πυρετός μπορεί να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου. H αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά.

Προσοχή και υπομονή στη σκιά

Στην βαριά θερμοπληξία ο ασθενής παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια που εκδηλώνονται με αναστολή της αποβολής ούρων και με πνευμονικό οίδημα. Παράλληλα το άτομο μπορεί να έχει αρρυθμίες και διαταραχές στην πήξη του αίματος. Σε προχωρημένα στάδια θερμοπληξίας μπορεί να παρατηρηθεί εγκεφαλοπάθεια, η οποία να οδηγήσει τελικά σε κώμα. Ο θάνατος υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανός.

Η εξάντληση λόγω ζέστης είναι διαφορετικό πρόβλημα και αργεί να εκδηλωθεί ενώ η θερμοπληξία δυστυχώς εκδηλώνεται απότομα και σχεδόν χωρίς προειδοποίηση. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι ο πονοκέφαλος και η ατονία, που το άτομο μπορεί να υποτιμήσει ως πρόβλημα. Εν συνεχεία, αλλά πολύ γρήγορα, έρχεται τάση για λιποθυμία και πτώση της αρτηριακής πίεσης, δύσπνοια, κράμπες, παραισθήσεις, υπερδιέγερση, αποπροσανατολισμός, ναυτία κ.α. Το άτομο μπορεί να ανεβάζει πολύ υψηλό πυρετό και σταματά να ιδρώνει, κάτι που οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Οι πρώτες βοήθειες, αν δεν μπορεί να μεταφέρει κάποιος τον ασθενή σε νοσοκομείο, είναι να τον μεταφέρει σε δροσερό χώρο και να του βάλει κρύες κομπρέσες και παγοκύστεις. Τα αντιπυρετικά δυστυχώς δεν αποδίδουν και τόσο στην περίπτωση θερμοπληξίας. Βοηθούν οι εντριβές στα άκρα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Επίσης βοηθά να πιεί το άτομο πολλά υγρά με λίγο αλάτι. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε εντατική μονάδα.

Καταφύγια δροσιάς στην Αθήνα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει μέχρι την λήξη του φαινομένου επτά κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα. Θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ. και όσοι εισέρχονται, θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Οι χώροι που διατίθενται είναι στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου, Δράκου 26-28, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-9232044, στη Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-9240403, στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3423716, στη Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλέφωνο επικοινωνίας 2105140877, στη Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-2012334, στη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου τηλέφωνο επικοινωνίας 210-8815877 και στη Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6459890.

Η πρόσβαση σε δάση

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος αυστηροποιήθηκαν οι όροι με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να αναζητήσει δροσιά σε δάση. Λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς από απροσεξία αλλά και για την αποτροπή εμπρησμών, η πρόσβαση σε δασικές περιοχές κοντά σε πόλεις ναι μεν θα επιτρέπεται, αλλά θα γίνονται περιπολίες και έλεγχοι. Όταν ο κινδυνος πυρκαγιάς φτάσει το 4, η πρόσβαση στα δάση θα απαγορεύεται και έχει θεσπιστεί και πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, θα γίνονται προσαγωγές και έλεγχοι σε όσους προσπαθούν να εισέλθουν σε δασική περιοχή που έχει “κλειστεί”. Το πρόστιμο είναι 300 ευρώ, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλεται ούτε σε ποιες συγκεκριμένες περιοχές θα ισχύει η απαγόρευση, καθώς η κοινή υπουργική απόφαση αναφέρει εν γένει “πάρκα, άλση, περιοχές Natura”. Ειδικά στην Αττική οι κάτοικοι της Αθήνας, όπως και σε άλλα αστικά κέντρα, πάνε εκδρομές για να δροσιστούν σε δασικές περιοχές, καθώς ο καύσωνας είναι ηπιότερος μόνον σε τοποθεσίες παραθαλάσσιες ή ορεινές και πάντως δασώδεις. Έχουν δε μεγαλύτερη ανάγκη οι άνθρωποι την δροσιά του δάσους, όταν δυστυχώς κάνει και περισσότερη ζέστη, άρα όταν ο κινδυνος πυρκαγιάς είναι στο 3 ή στο 4 και αρχίζουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι