Ισραήλ: ποινικοποιούνται επικρίσεις βετεράνων για τον στρατό

Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ

Σύνταξη SLpress.gr  – 

Σε μια ιστορική, πλην αμφιλεγόμενη, απόφαση τείνει όπως φαίνεται η Ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) μετά τις 26 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το Middle East Monitor (MEMO). Με ψήφους 35 υπερ και 23 κατά,  εγκρίθηκε  η πρώτη ανάγνωση νομοσχεδίου που θα απαγορεύει την λειτουργία οργανισμών που ασκούν κριτική στον ισραηλινό στρατό. Πρόκειται μάλιστα για ένα νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπέννεττ του κόμματος “Οίκος των Εβραίων”. Ο πρόεδρος του συντηρητικού εβραϊκού εθνικιστικού κόμματος επιχειρεί έτσι να ποινικοποιήσει οργανώσεις που επικρίνουν την κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ.

Το MEMO, που παρακολουθεί ανελλιπώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, αναφέρει ότι στο στόχαστρο του Ναφτάλι Μπέννεττ έχει μπει η οργάνωση βετεράνων στρατιωτών Breaking the Silence. Η εν λόγω οργάνωση αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση καθώς χτυπάει εκ των έσω την κυβερνητική πολιτική στα κατεχόμενα δυσφημίζοντας διεθνώς τη χώρα. Λόγω των αποκαλύψεων τους για την βάναυση στάση του ισραηλινού στρατού οι βετεράνοι έχουν υποστεί ευρεία κρατική βία.

Η οργάνωση Breaking the Silence ξεπέρασε τα όρια του νόμιμου λόγου, όταν επέλεξε ένα μονοπάτι συκοφαντίας και ψεμάτων εναντίων στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων διεθνώς” τόνισε ο Μπένετ. Μία από τις ανησυχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ότι η δραστηριότητα των ομάδων θα μπορούσε να οδηγήσει τους ισραηλινούς στρατιώτες να διωχθούν σε διεθνή δικαστήρια ή σε ξένες χώρες για πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του στρατιωτικού τους καθήκοντος.

Ένας άλλος ισραηλινός νομοθέτης, ο Shuli Mualem, κατηγόρησε την οργάνωση ότι υπονομεύει το καθεστώς και τους στρατιώτες του. Αν το νομοσχέδιο περάσει στη δεύτερη ανάγνωση, θα εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Παιδείας να απαγορεύει ομάδες και άτομα να εισέλθουν σε σχολεία.

Στο στόχαστρο δημοκρατικές αξίες

Στην απάντησή τους στο νομοσχέδιο, η οργάνωση κατηγόρησε τον Μπέννεττ ότι προωθεί την «επαγγελματική εκπαίδευση» και προσπαθεί να «συντρίψει κάθε δημοκρατική αξία στο βωμό του οικιστικού κινήματος». Σημείωσε επίσης ότι εκείνοι που βλάπτουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες είναι στην πραγματικότητα “πολιτικοί όπως ο Bennett, που μας στέλνουν να ελέγξουμε τους Παλαιστινίους και σιωπούμε όταν οι έποικοι επιτίθενται σε στρατιώτες και Παλαιστίνιους“. Η ομάδα κατά της κατοχής υπογράμμισε περαιτέρω ότι “ο μόνος τρόπος να μας σταματήσουμε (ισραηλινούς) είναι να σταματήσουμε την κατοχή“.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο σε μια μακρά λίστα μέτρων που υιοθετήθηκε από την Ισραηλινή Κνεσέτ για την καταστολή όσων εκφράζουν την διαφωνία του με την κατοχή. Το Νοέμβριο του 2017 εισήχθη ένας νόμος για την ποινικοποίηση των ακτιβιστών που υποστηρίζουν το κίνημα για μποϊκοτάζ, εκβιασμό και κυρώσεις (BDS).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι