ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισραηλινό φάρμακο για τον Covid-19 – Τι δείχνει ελληνική έρευνα

Κορονοϊός: Πότε εισάγονται οι ασθενείς και πότε μένουν σπίτι, Όλγα Μαύρου

Αισιοδοξία εμπνέουν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας που έγινε στην Ελλάδα παράλληλα με το Ισραήλ, για ένα εισπνεόμενο σκεύασμα που αρχικά είχε δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους 30 Ισραηλινούς ασθενείς που δοκιμάστηκε. Μετά από τη θετική πορεία των ασθενών εκείνων, με πρωτοβουλία ουσιαστικά του Έλληνα πρωθυπουργού που έτυχε να επισκέπτεται το Ισραήλ τις ημέρες που αυτά ανακοινώθηκαν, αποφασίστηκε να συμμετάσχει και η Ελλάδα στην Φάση ΙΙ της κλινικής έρευνας.

Ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία Κωνσταντίνος Συρίγος, η κλινική του οποίου χορήγησε το σκεύασμα σε 60 άτομα που νοσούσαν μέτρια έως σοβαρά, δήλωσε ότι τέλη Αυγούστου θα γίνει η ανάλυση των συμπερασμάτων και δεν μπορεί να αποκαλύψει από τώρα πόσοι από τους 60 έγιναν καλά και πόσοι όχι. Στην κλινική του κ. Σωτήρη Τσιόδρα στο Αττικόν χορηγήθηκε το σκεύασμα σε άλλους 60, ενώ σε άλλους 120 χορηγήθηκε και σε νοσοκομεία του Ισραήλ.

Ένας από τους λόγους που δεν μπορούν οι αριθμοί για την αποτελεσματικότητα να δοθούν ακόμη, είναι ότι πρέπει να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα από όλες τις κλινικές που συμμετείχαν, αλλά και να έχει αναρρώσει και ο τελευταίος ασθενής στον οποίο χορηγήθηκε το σκεύασμα. «Κάθε νέο φάρμακο που έχει αποτελέσματα φέρνει αισιοδοξία, οπότε και αυτό προκαλεί αρκετή αισιοδοξία, φαίνεται πως δουλεύει αρκετά», ανέφερε, χωρίς όμως να του επιτρέπεται να δώσει ποσοστά. Η συζήτηση για την κλινική έρευνα Φάσης ΙΙ άρχισε τον Μάρτιο μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών και ουσιαστικά το φάρμακο άρχισε να χορηγείται στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Το σκευασμα δεν έχει δοκιμασθεί για να διαπιστωθεί αν αποτρέπει την εκδήλωση της νόσου, αλλά χορηγείται αποκλειστικά σε άτομα με μέτρια έως βαριά Covid. Ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι μέχρι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε την επίσημη στατιστική ανάλυση για το αν το φάρμακο θα μπει σε φάση πρόωρης έγκρισης ή αν οι ερευνητές θα προχωρήσουν στην Φάση ΙΙΙ και θα υποβάλουν αίτημα για έγκριση όταν ολοκληρωθεί και αυτή. Έγκριση θα ζητηθεί τον Σεπτέμβρη μόνον αν όλες οι κλινικές που συμμετείχαν στην Φάση ΙΙ έδειξαν εντυπωσιακά ή πάντως πολύ θετικά αποτελέσματα. Στους πρώτους 30 το Ισραήλ είχε ανακοινώσει το χειμώνα ότι ανέρρωσαν όλοι εντός 5 ημερών.

Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες φάρμακο, προηγμένης νανοτεχνολογίας και η δοσολογία είναι μια εφάπαξ δόση την ημέρα επί πέντε ημέρες – ίσως να δοκιμάστηκαν και δύο δόσεις ημερησίως στην Φάση ΙΙ. Το φάρμακο αναστέλλει την ανάπτυξη κυτοκινών δρώντας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη “καταιγίδα κυτοκινών”, δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Θερίζει η μετάλλαξη Δέλτα

Ο Ισραηλινός ογκολόγος ερευνητής Ναντίν Αρμπέρ που το συνέθεσε, μελετούσε τη συγκεκριμένη νανοτεχνολογία με εξωσωμάτια για την καταπολέμηση κακοηθειών, αλλά όταν εμφανίσθηκε η πανδημία, αναρωτήθηκε αν η μέθοδος αυτή θα ήταν χρήσιμη εναντίον του Covid και έστρεψε προς τα εκεί την έρευνά του.

Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν 2.696 κρούσματα και 173 εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ παράλληλα δημοσιεύθηκε η νέα γονιδιωματικη ανάλυση, που δείχνει ότι πλέον η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί παντού. Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τις απογευματινές ανακοινώσεις προειδοποίησε με μίνι λοκντάουν ξανά την Μύκονο, αλλά και τα εξής νησιά στα οποία παρατηρείται έξαρση. Αυτά ειναι: Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος και Ίος.

Αφού ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας». Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας στα τεστ καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6). Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου.

Επιδείνωση παρουσιάζεται και σε  Καστοριάς, Ξάνθη και Άρτα, που μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, όπως και οι δήμοι  Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης. Αντιθέτως, οι δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2), όπως και τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά που μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου είναι οι μόνοι που “πρασίνισαν” λόγω αισθητής βελτίωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι