ΘΕΜΑ

Και επισήμως από τον Copernicus: Ο πιο θερμός Ιούλιος όλων των ετών

Και επισήμως από τον Copernicus: Ο θερμότερος Ιούλιος όλων των ετών,

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, επιβεβαίωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, απαριθμώντας τα δεδομένα που έχουν τρελάνει όλους τους μετρητές.

Ο Ιούλιος του 2023, ο οποίος σηματοδοτήθηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός από το μήνα που κατείχε μέχρι τώρα το ρεκόρ (Ιούλιος 2019, που είχε φθάσει τους 36,63 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο). Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή από τη μέση (1991-2020) για τον Ιούλιο, ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο της Copernicus.

Από τις 27 Ιουλίου, πριν καν τελειώσει ο μήνας, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει «εξαιρετικά πιθανό να είναι ο Ιούλιος 2023 ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ». Ήταν μια διαπίστωση που οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δηλώσει πως «η ανθρωπότητα βγήκε από την εποχή της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος για να μπει σε αυτή του παγκόσμιου βρασμού».

Οι ωκεανοί είναι επίσης μάρτυρες αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους από τον Απρίλιο και πρωτοφανή επίπεδα τον Ιούλιο. Ένα απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου με 20,96 βαθμούς Κελσίου και για το σύνολο του μήνα η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών ήταν κατά 0,51 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.

«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας όσο και για στην επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Ενδείξεις για την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες -αρχίζοντας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο)-, καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Οι ενδείξεις αυτές είναι ευδιάκριτες παντού και κοντά μας. Η Ελλάδα μετά τον καύσωνα επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές, το ίδιο και ο Καναδάς, που επλήγη επίσης από τρομερές πλημμύρες, μεγάλος καύσωνας στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, το νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μέρος της Κίνας, που επλήγη στη συνέχεια από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.

Το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attributiojn (WWA) κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πρόσφατοι καύσωνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να συμβούν αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Πάει για συνολικό ρεκόρ το 2023

Η Copernicus σημειώνει από την πλευρά της πως οι πάγοι της Ανταρκτικής περιορίσθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο παρά ποτέ από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων, και μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για το μήνα αυτό. «Το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος με 0,43 βαθμό Κελσίου πάνω από τον πρόσφατο μέσο όρο» και «μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», υπογραμμίζει επίσης η Μπέρτζες.

Αυτός ο αριθμός του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι πολύ συμβολικός, καθώς είναι το πιο φιλόδοξο όριο που είχε τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Πάντως το όριο που αναφέρεται σ’ αυτή τη διεθνή συμφωνία αφορά το μέσο όρο πολλών ετών και όχι μόνο ενός μήνα. «Ακόμη κι αν όλο αυτό είναι προσωρινό, δείχνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των φιλόδοξων προσπαθειών που πρέπει να γίνουν για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποτελούν την κύρια αιτία αυτών των ρεκόρ», καταλήγει η Μπέρτζες.

Ενδέχεται το 2023 να μην σταματήσει να καταρρίπτει ρεκόρ καθώς στην ευρωπαϊκή υπηρεσία περιμένουν «ένα σχετικά ζεστό τέλος της χρονιάς για το 2023 λόγω της ανάπτυξης του φαινομένου Ελ Νίνιο», υπενθυμίζει η Copernicus. Αυτό το κυκλικό κλιματικό φαινόμενο στον Ειρηνικό είναι συνώνυμο μιας επιπλέον ανόδου της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι