Και νέες θεωρίες συνωμοσίας για την κορονοϊό

Και νέες θεωρίες συνωμοσίας για την κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Συνελήφθη σήμερα μητέρα μαθητή στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου (το οποίο τελούσε επί μια ώρα και υπό κατάληψη) με την κατηγορία ότι είχε κάνει «εμπρηστική ανάρτηση» στο Facebook και αρνείτο ο γιος της να υποβληθεί σε self test. Πέραν της καθαρά νομικής και συνταγματικής ένστασης που μπορεί να εγείρει κάποιος, η γυναίκα αυτή πιστεύει στα αλήθεια ότι το self test μπορεί να είναι βλαβερό, γιατί δεν ξέρει τι έχει επάνω της η μπατονέτα….

Εκτός από την “τοξική μπατονέτα” και την ανάλογη σημασία της, όπου η άποψη του καθενός δεν είναι ποινικά κολάσιμη, είναι όμως κολάσιμη η  κατασκευή fake news (η διασπορά ψευδών ειδήσεων). Για παράδειγμα, κυκλοφορεί στα social media η θεωρία του “παιδομαζώματος”. «Αρπάζουν τα θετικά παιδιά και τα κλείνουν σε δομές» γράφουν διάφοροι εδώ και τρεις μέρες στα social media. Αναρτούν μάλιστα και λίγα δευτερόλεπτα από βίντεο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ισχυριζόμενοι πως το επιβεβαιώνει!

Όμως, αν και τα Ελληνικά Hoaxes ασχολήθηκαν με το θέμα διαψεύδοντάς το, το ψάξαμε κι εμείς. Τα Ελληνικά Hoaxes εστιάσθηκαν στην αντίστοιχη φράση στο δελτίο της νοηματικής του Alpha και στις συστάσεις για καραντίνα (που δεν περιλαμβάνουν εγκλεισμό σε δομή) αλλά δεν ασχολήθηκαν με καθαυτές τις δηλώσεις του Χαρδαλιά.  Γιατί όντως κάνει σχετική αναφορά. Αλλά πότε; Το είπε στις 20 Δεκεμβρίου, όταν λαμβάνονταν έκτακτα μέτρα  στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας,  όπου ζουν και πολλοί Ρομά.

Εκεί υπήρχε μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και κάποιοι κάτοικοι δυσκολεύονταν να απομονώσουν συγγενή τους φορέα (π.χ. μικρό σπίτι με παππού-γιαγιά και φορέα τον 40χρονο γιό ή γαμπρό). Επίσης κάποιοι το χρησιμοποιούσαν ως πρόφαση, ή αντίδραση στην αυστηρή καραντίνα της περιοχής.  Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν υπήρξε η πρόβλεψη ο φορέας (εκείνος που δεν έχει συμπτώματα για νοσηλεία σε νοσοκομείο) να μπορεί να απομονωθεί σε κάποια δομή. Μεταξύ άλλων τότε είχαν ειπωθεί τα κατωτέρω:

«6. Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
7. Αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8. Αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας

Επομένως, απομονώθηκε η τελευταία φράση, “αναστήθηκε” και αναρτήθηκε τέσσερις μήνες μετά, για όσους ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν στην ιδιόρρυθμη αντίσταση που προβάλλουν σχετικά με τα μέτρα για τον ιό.  Από αυτούς που ισχυρίζονται πως «δεν υπάρχει ιός» είμαστε σήμερα σε αυτούς που αναφέρουν πως «υπάρχει αλλά είναι ύποπτα τα self test», κάτι που αποδυναμώνει και το πιθανόν νομικά βάσιμο επιχείρημά τους, κατά πόσον π.χ. το ανήλικο παιδί πρέπει να πληρώνει με απουσία την απόφαση του ενήλικα γονέα του να μην διενεργηθεί το τεστ, ή κατά πόσο η δήλωση του τεστ παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο και κατά πόσον μπορεί η πολιτεία συνταγματικά να υποχρεώσει σε διενέργεια τεστ οιονδήποτε.

Διότι αν για παράδειγμα  κάποια επιχείρηση διαφωνεί με τα τεστ, έχει θεωρητικά την ευχέρεια να πει “δεν ανοίγω”. Όμως ο μαθητής δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και ούτε η παιδεία είναι σε ίση μοίρα με το λιανεμπόριο. Οι σωστές ενστάσεις της πλειοψηφίας μαθητών και γονέων και εκπαιδευτικών για πιο αραιά τμήματα και πρόσληψη εκπαιδευτικών, χάνονται κάτω από κραυγές για διεθνή συνωμοσία. Τελικά ο άνθρωπος από την μεγάλη ψυχική ανάγκη του εν καιρώ πανδημίας να αποκτήσει έστω και την ψευδαίσθηση ότι ορίζει τη ζωή του και ασκεί κάποιον έλεγχο σε αυτήν, καταλήγει να  μάχεται ό,τι του φαίνεται πως είναι στο χέρι του….

xardalias

Στο βίντεο έχει απομονωθεί μια συγκεκριμένη φράση του Νίκου Χαρδαλιά και από κάτω (στο youtube) διαβάζει κανείς σχόλια για παιδομάζωμα και άλλα θλιβερά.

Μία μητέρα σε σχολείο που έγινε η κατάληψη, μιλάει στο βίντεο του Mega και κατά δήλωσή της έχει ιαθεί από κορονοϊό, «δεν φοράει μάσκα επειδή θέλει να μιλήσει» και λέει ότι «δεν ξέρουμε την αξιοπιστία των self test και τι μπορεί να περιέχουν, δεν είναι πειραματόζωα τα παιδιά μας και δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει στον οργανισμό το self test». Συγχέει την περιορισμένη αξιοπιστία των selt test με την “επικινδυνότητα” των ουσιών που μπορεί να έχει η μπατονέτα και μετά μιλάει και για δομές στις οποίες θα πάρει το κράτος τα παιδιά. Η κατάληψη από μερικούς μαθητές που διαμαρτύρονταν για τα self test πάντως έληξε και τα παιδιά μπήκαν για μάθημα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι