ΘΕΜΑ

Καίγεται το Παπίκιο στη Θράκη – Μετά από 15 ημέρες κλήθηκε ο Στρατός!

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Ρόδο – Το "ευχαριστώ" του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Πάνω από 18.500 στρέμματα δάσους οξιάς, βελανιδιάς, χαμηλής βλάστησης, πανίδας που ζούσε εκεί, κατακαίει, περνώντας και στο βουλγαρικό έδαφος, η φωτιά που ξέσπασε πριν 17 μέρες στην κορυφογραμμή του Παπίκιου όρους στην Θράκη. Και η ελληνική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει τίποτα, γιατί η πυρκαγιά στο Παπίκιο δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των ειδήσεων, όταν βομβαρδίζεται με άπειρες άλλες… ειδήσεις της απλής καθημερινότητας.

Η μοναδική φωτιά τέτοια εποχή, τέτοιας εμβέλειας, στα σύνορα κατεύκαυσε και στην γειτονική χώρα πάνω από 3000 στρέμματα στην περιοχή Τσαλαλόβο και συνεχίζει το καταστροφικό έργο της. Για την γενεσιουργό αιτία μόνο υποθέσεις. Δεν είναι από φυσικά φαινόμενα.
Έρχεται η απελπισία των περιθωριοποιημένων παράνομων μεταναστών και σε καίει. Επιλέγουν τις ορεινές διόδους στην δύσβατη περιοχή για να περάσουν αθέατοι προς την ενδοχώρα. Ανάβουν φωτιές να ζεσταθούν, να ψήσουν κάτι (η καλή εκδοχή) αλλά και η πιο πονηρή να δημιουργήσουν αναστάτωση καταστροφή στο διάβα τους. Άγνωστοι αι βουλαί…

Η φωτιά είναι “καλή και ωφέλιμη οικολογικά”! Το διαβάσαμε κι αυτό, να το λένε επιστήμονες με το βάρος της γνώμης τους στο έγκυρο Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων και φυσικά έτσι η κοινή γνώμη εφησυχάζει. Να λοιπόν που μάθαμε ότι υπάρχουν χρήσιμες δασικές φωτιές! Τι κι αν 17 μέρες τώρα καίγεται ένα παρθένο δάσος στην ορεινή Ροδόπη, αν αποτεφρώθηκαν εκατοντάδες ζώα, αγριογούρουνα, αλεπούδες, τσακάλια, αγριόγατες, ζαρκάδια που το είχαν σπίτι τους, αν καταστράφηκαν φωλιές πουλιών, αν κάηκαν ερπετά, αν γίναν στάχτη δένδρα ετών, οξιές, βελανιδιές, έρπουσα βλάστηση, αγριορίγανη, αυθεντικά αρωματικά φυτά, αν το νέφος πνίγει ήδη κοντινούς οικισμούς του Δήμου Ιάσμου, αλλά ξεπερνά τα σύνορα και φθάνει στο γειτονικό Κιρκοβο της Βουλγαρίας, όπου κι εκεί η αναστάτωση είναι έκδηλη…

Η φωτιά τελικά θα σβήσει αν ο Θεός μας λυπηθεί και στείλει μια… καταιγίδα, αφού δύο αεροπλάνα που έφθασαν αργοπορημένα, τα κλιμάκια των εξειδικευμένων δασοπυροσβεστών από την Μακεδονία και την Ήπειρο κινητοποιήθηκαν την 11η μέρα της πυρκαγιάς, που κλήθηκαν οι υπηρεσίες της Ροδόπης να αντιμετωπίσουν αφ’ εαυτού. Σήμερα δραστηριοποιούνται εκεί 320 πυροσβέστες, είκοσι ειδικές ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο αεροπλάνα και 31 οχήματα…

Ούτε είδηση η πυρκαγιά…

Το ιστορικό Παπίκιο, το βουνό της μοναδικής μοναστικής πολιτείας προγενέστερη αυτής του Αγίου Όρους που ήκμαζε τον 11 και 12 αιώνα με τις δικές του μαρτυρίες των 360 μοναστηριών του που είναι πνιγμένα στην βλάστηση και απροσπέλαστα γιατί ποτέ δεν δόθηκε η προτεραιότητα ανάδειξης τους από την Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων κι όχι μόνο, λες κι ακολουθεί αυτή την μοίρα να καταδικαστεί στην αφάνεια και την καταστροφή.

Ποιο μέρος της Ελλάδας θα καιγόταν επί 17 (!) μέρες και δεν θα υπήρχε ίχνος ειδησεογραφικής αναφοράς στα κεντρικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, που ροκανίζουν τον χρόνο στο παραμικρό αστυνομικού ενδιαφέροντος γεγονός της πρωτεύουσας και δεν τους νοιάζει που καίγεται ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Θράκης, που δημιουργείται ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό για την αβελτηρία του κράτους; Μόλις την 14η μέρα εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Παπαβασιλείου για να επιβεβαιώσει την ανυπαρξία ελικοπτέρων, με την λήξη των συμβάσεων, μιλώντας για επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν…

Η φωτιά μαίνεται σε μια συνοριακή ζώνη που εξελίχθηκε σε πέρασμα απελπισμένων μεταναστών, όταν επιλέγουν τα χερσαία δύσβατα σύνορα από την θαλασσοπνιχτική διαδρομή του φευγιού τους. Και γιατί να ενδιαφέρει τον τηλεθεατή μια τέτοια καταστροφή, όταν είναι 1000 και πλέον χιλιόμετρα μακριά του και δεν συμφέρει να γίνονται ζωντανές συνδέσεις, να στέλνονται αποστολές δημοσιογράφων, να αξιοποιούνται τα τοπικά ΜΜΕ που κάνουν καθημερινές αναλυτικές αναφορές, αφού του ταίζουμε life style ενημέρωση, η ότι γενικώς προκαλεί αίμα, σπέρμα, βία;

Φωτιά σε “λάθος εποχή”

Η Θράκη δεν είναι τουριστικός προορισμός, δεν την ξέρουν οι περισσότεροι, δεν είναι Εύβοια να καλύπτεται ανά δευτερόλεπτο η κατάσταση… Όλα γίνονται με το προσωπικό φιλότιμο υπηρεσιών, τοπικών συλλόγων και οι κυνηγοί που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή την αδιάβατη περιοχή έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο.

Η μεγάλη “γκαντεμιά” όπως λένε οι απλοί άνθρωποι, μετά την αποκαλυπτική δήλωση του διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, είναι ότι η φωτιά ξέσπασε σε “λάθος εποχή”. Δηλαδή στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σε διαθεσιμότητα εναέρια μέσα, οπότε περιμένουν όλοι να γίνει το θαύμα.

Λόγω λοιπόν του υψομέτρου, άλλα και του ανάγλυφου της περιοχής, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν τα φλεγόμενα σημεία του Παπικίου. Τα πεζοπόρα τμήματα σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να περπατήσουν σε δύσβατα σημεία με τον εξοπλισμό του και τρεις ώρες για να προσεγγίσουν τα πύρινα μέτωπα. Ελικόπτερα που θα είχαν καταλυτικό ρόλο δεν πετούν, αφού έληξε η σύμβαση συνεργασίας κι έτσι η υπόθεση κατάσβεσης είναι θέμα τύχης.

Η καταιγίδα που περιμέναν στην περιοχή δεν εμφανίστηκε, η “Εύα” πέρασε από πολύ μακριά και το πύρινο μέτωπο στο βουνό καλά κρατεί… Για 17η μέρα κάποιες αναφορές σε ειδησεογραφικά site, κάποια μονόστηλα, ρουτίνας… Ο συντονισμός εξ’ Αθηνών χλιαρός. Ο στρατός (που ήταν τόσες μέρες αναρωτιούνται όλοι) “κλήθηκε” να συνδράμει την 15 μέρα!
«Να μας λυπηθεί ο Θεός να μην προσεγγίσει χωριά και κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές» η ευχή των ντόπιων, αλλά το πύρινο μέτωπο στο Παπίκιο στην Θράκη που εκεί που ατονεί, ξαναζωντανεύει, παίζει με την ψυχολογία όλων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι