ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλοκαιρινό ρεκόρ θανάτων από Covid

Καλοκαιρινό ρεκόρ θανάτων από Covid, Όλγα Μαύρου

Τα κρούσματα Covid μειώθηκαν στα 14.300 κατά μέσο όρο την ημέρα από 18.000-20.000 που ήταν προηγουμένως, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για το επταήμερο από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 8η. Όμως και ο αριθμός των τεστ μειώθηκε κατά 75.000 το ίδιο διάστημα, λόγω αδειών και γενικότερης χαλάρωσης, δεδομένου ότι το νόσημα για τους περισσότερους είναι ήπιο, οπότε αν δεν έχουν ευπαθείς συγγενείς, πολλοί δεν κάνουν πλέον τεστ. Οι περισσότεροι, ειδικά οι κάτω των 40 ετών, δεν κάνουν το τεστ ενόψει και των διακοπών, γιατί δεν θέλουν να τις χάσουν με καραντίνα.

Οι θάνατοι, πάντα σύμφωνα με την ίδια έκθεση ήταν 315, ή 45 την ημέρα από 51 που ήταν ημερησίως την περασμένη εβδομάδα. Όμως ενώ η έκθεση αναφέρει 314 θανάτους, “λείπουν” 31 νεκροί. Συγκεκριμένα, στην αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία ενημέρωση αναφέρονταν συνολικά 31.377 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας, ενώ στη σημερινή αναφέρονται 31.722 θάνατοι. Η απλή αφαίρεση δείχνει ότι μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν 345 θάνατοι και όχι 315 που αναφέρει η έκθεση σε άλλο σημείο. Κατά συνέπεια οι θάνατοι παραμένουν στους 50-51 την ημέρα, παρότι ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει 18% μείωση στους θανάτους. Προτού παύσουν οι καθημερινές ενημερώσεις, οι θάνατοι κυμαίνονταν από 20 έως 28 την ημέρα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 335 κατά μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε, έναντι 365 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που τυπικά δείχνει κάποια βελτίωση της κατάστασης, μια που φαίνεται να χρειάστηκαν νοσηλεία λιγότεροι φορείς του κορονοϊού. Οι διασωληνώσεις επίσης μειώθηκαν στις 120, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν διασωληνωμένοι 138 ασθενείς. Όμως, με δεδομένο ότι στο διάστημα της εβδομάδας αναφοράς πέθαναν από κορονοϊό 345 άνθρωπο (ή έστω 315), αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν διασωληνωθεί.

Άλλοι τόσο πέθαναν και την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό προκαλεί ερωτήματα με το μυστήριο των ΜΕΘ και των διασωληνώσεων. Πόσοι από τους 700 που πέθαναν τις τελευταίες 15 μέρες είχαν διασωληνωθεί; Ο ΕΟΔΥ ούτε για μια ημέρα δεν ανέφερε παραπάνω από 138 διασωληνώσεις. Αυτή την εβδομάδα από το διάγραμμα του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι έγιναν 50 νέες διασωληνώσεις και την περασμένη άλλες 70, δηλαδή συνολικά 120. Οπότε το μυστήριο με του πού πέθαναν οι 700 άνθρωποι, παραμένει άλυτο, έστω και αν 100-150 από αυτούς, πέθαναν πιθανόν σε ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν έχουν αυξηθεί και ότι αυτοί που πεθαίνουν στις κλίνες Covid είναι μεν φορείς του ιού, αλλά πεθαίνουν από άλλα αίτια. Είπε μάλιστα ότι σε 10-15 μέρες ο ΕΟΔΥ θα καταγράφει πλέον μόνον ασθενείς που πεθαίνουν επιβεβαιωμένα από κορονοϊό, χωρίς να “χρεώνει” στον κορονοϊό θανάτους από άλλα αίτια. Όπως είπε ο υπουργός πολλοί πεθαίνουν από άλλη αιτία και απλώς “κατά σύμπτωση” είναι και φορείς του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι