ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλπάζει η διασπορά του ιού – Οι ελπίδες στην τρίτη δόση

Προσφυγές για παρενέργειες από εμβόλια, Όλγα Μαύρου

Δυσάρεστα και σήμερα τα νέα από τα κρούσματα, καθώς έφτασαν τα 6.950 παρότι έγιναν μόνον 108.000 τεστ. Κατά συνέπεια αύριο, που θα έχουν γίνει μέχρι το μεσημέρι πάνω από 250.000-300.000 τεστ, εκφράζονται φόβοι για καταγραφή 8.000-10.000 κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, που καταγράφηκε παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων (6.800), είχαν γίνει τα τριπλάσια τεστ, δηλαδή 350.000.

Αυτό δείχνει ότι αυξάνει η διασπορά και η θετικότητα. Όμως και οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ που γίνονται δειγματοληπτικά στους δρόμους δείχνουν πλέον θετικότητα που ξεπερνά το 4%. Επειδή πάντως η θετικότητα δεν προκύπτει από ημερήσια ποσοστά ή περιορισμένους ελέγχους, αλλά ορίζεται στην πορεία μιας εβδομάδας, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν ότι η θετικότητα έχει ξεπεράσει το 2,4% πανελλαδικά, δηλαδή τη θετικότητα της περασμένης εβδομάδας.

Με τις ΜΕΘ να νοσηλεύουν πλέον 551 άτομα (17% οι εμβολιασμένοι), με τους θανάτους να κυμαίνονται καθημερινά εδώ και ένα πενθήμερο μεταξύ 70 και 80, και με δεδομένο ότι ένα “κανονικό” lockdown έχει αποκλεισθεί πλήρως, όλο το βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς και ειδικά στην τρίτη δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε σήμερα μέσω της προέδρου της ότι θα πρέπει να εμβολιασθούν με ενισχυτική δόση και όσοι εμβολιασθέντες νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους, αλλά και όσοι ανεμβολίαστοι ή “μισοεμβολιασμένοι” νόσησαν στο ίδιο διάστημα.

Το πότε θα εμβολιασθεί αυτή η ειδική ομάδα με τρίτη δόση και ποιο ακριβώς σχήμα θα λάβει, θα ανακοινωθεί σύντομα. Πάντως ο αριθμός των εμβολιασθέντων που έχουν νοσήσει ηπίως ή και έχουν νοσηλευθεί είναι πλέον μεγάλος και οι ειδικοί δεν θέλουν αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι να μολυνθούν ξανά και να κινδυνεύσει η υγεία τους ή και να διασπείρουν σε άλλους τον ιό.

Άγνωστο το σχήμα εμβολιασμού

Οι πλήρως εμβολιασθέντες που έχουν χρειασθεί νοσηλεία συνιστούν περίπου το 20% έως 30% των ασθενών σε απλές κλίνες και έφθασαν πλέον το 17% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αυτό χονδρικά μεταφράζεται σε πάνω από 2.400 πλήρως εμβολιασθέντες που χρειάσθηκαν νοσηλεία και σε άγνωστο αριθμό ηπίως νοσησάντων.

Ο ΕΟΔΥ δεν καταγράφει, ή τουλάχιστον δεν δημοσιοποιεί, πόσα κρούσματα σημειώνονται μεταξύ πλήρως εμβολιασθέντων που παραμένουν ασυμπτωματικοί φορείς ή νοσούν πολύ ήπια και δεν χρήζουν νοσηλείας. Πρόβλημα πάντως στην σωστή αξιολόγηση του ποσοστού συνιστά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται τεστ για εμβολιασμένους, παρά μόνον όταν μπαίνουν ως συνοδοί ή ασθενείς σε νοσοκομείο.

Η λύση στην οποία κατέληξαν οι ειδικοί είναι η ενισχυτική δόση και σε αυτή την ομάδα, δηλαδή όσων νόσησαν ή διαπιστώθηκαν ως ασυμπτωματικοί φορείς παρότι είχαν εμβολιασθεί. Όσον αφορά εκείνους που χρειάσθηκαν νοσηλεία, είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που είτε είχαν εμβολιασθεί πολύ νωρίς, είτε είχαν κάνει μόνο μία δόση, είτε είχαν κάνει εμβόλιο που κάλυπτε έναντι της μετάλλαξης Δέλτα λιγότερο από της Pfizer.

Γενικότερα για τον εμβολιασμό, η Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε ότι θα είναι ετήσιος, αλλά άγνωστο με ποιο σχήμα και με ποια εμβόλια, αν και προς το παρόν όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα πορεύεται πλέον με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αν δεν αλλάξει κάτι από την μελέτες της παρασκευάστριας εταιρείας, οι δόσεις προβλέπεται να είναι τρεις ετησίως, εκτός και αν ο ιός αρχίσει να υποχωρεί πολύ αισθητά, οπότε ίσως αρκούν οι δύο.

Ανοίγει εν τω μεταξύ την Παρασκευή η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για τρίτη δόση όσοι κοντεύουν να κλείσουν εξάμηνο. Θα μπορούν να μπουν για ραντεβού όταν συμπληρώνουν τους 5,5, μήνες. Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών οι παρενέργειες είναι παρόμοιες με της δεύτερης και κατά κανόνα ήπιες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι