ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καλύτερη, αλλά επικίνδυνη ακόμη η κατάσταση στην Αττική (upd)

Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα – Οι εξελίξεις στην Αττική

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στην Αττική με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο, να συνεχίζουν να επιχειρούν στη διάρκεια της νύχταςπροκειμένου να μην υπάρξει νέο πρόβλημα, καθώς παραμένει η απειλή των συνεχών αναζωπυρώσεων. Ήδη, όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας, για επιτήρηση της έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο μετά τις επτά, σήμανε και πάλι συναγερμός για μια μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από τους Θρακομακεδόνες, στη θέση Φλαμπούρι της Πάρνηθας. Πρόκειται για τοποθεσία στην πλαγιά κάτω από το καζίνο, όπου υπάρχουν τμήματα δάσους που δεν έχει καεί. Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε τελικά, με τη συνδρομή και ενός ελικοπτέρου Έρικσον, όμως επειδή η εστία είναι μέσα σε ρεματιά, στο σημείο παραμένει ισχυρή δύναμη για να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, αλλά και στον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες. Ωστόσο, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και για τον λόγο αυτόν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή είναι σε διαρκή ετοιμότητα.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη διάρκεια της νύχτας, το πρωί, που θα επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα, η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω. Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής θεωρούν πάντως βέβαιο ότι θα χρειαστούν ημέρες για να τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο. Παραλλήλως εκφράζουν προβληματισμούς και για το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα.

Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική

Για τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα και ότι μετά από τιτάνιες προσπάθειες η φωτιά περιορίστηκε. Από το απόγευμα του Σαββάτου άλλωστε, άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, η οποία παρέμενε κλειστή στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο της Θήβας και στα δύο ρεύματα.

Πλέον κινούνται κανονικά όλα τα οχήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., άρθηκαν όλες οι απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, κινούνται κανονικά τα οχήματα, από την Εύβοια προς Αττική, καθώς άνοιξε η γέφυρα της Χαλκίδας και κόμβος Σχηματαρίου, όπως και η διασταύρωση Δροσιάς και παλιάς εθνικής οδού Χαλκίδας-Θηβών. Επίσης, περνούν κανονικά πλέον και τα φορτηγά σε όλο το μήκος της εθνικής οδού, που είχαν ακινητοποιηθεί από τα όρια της Μαγνησίας για το ρεύμα προς Αθήνα.

Παραλλήλως, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι επαναφέρει αύριο Κυριακή  8/8/2021, τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τα οποία είχε ματαιώσει νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική. Τα δρομολόγια θα εκτελεστούν με λεωφορείο στο τμήμα Σταθμός Λαρίσης-Οινόη- Στ. Λαρίσης, και με αμαξοστοιχία στο τμήμα Οινόη-Θεσσαλονίκη-Οινόη.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το απόγευμα την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair (CL-215 και CL-415), ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί και πάλι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκέφθεί και το πρωί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο και αμέσωςμετά το πέρας σύσκεψης δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα. Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες. Θα αλλάξουμε τον τρόπο που δρομολογούμε όλα τα έργα προστασίας», θα «αποκαταστήσουμε τις ζημιές με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» και ότι οι περιοχές θα κριθούν αναδασωτέες».

Σχέδιο εμπρησμού

Στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε δηλώσεις για συλλήψεις για εμπρησμούς που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο. Ανέφερε ότι «Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίο του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Προφανώς πίσω από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται»

Οι κρατικές αρχές έχουν θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους. Όπως τόνισε, προέχει η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων και προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να παραμείνουν σ’ αυτές τις περιοχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι