ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συναγερμός για τον καύσωνα – Έκτακτα μέτρα από Πολιτική Προστασία και Δήμους

"Καμίνι" η χώρα με 43αρια, κλειστά σχολεία σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Στο δίνη του καύσωνα βρίσκεται η χώρα με το κύμα της θερμής εισβολής να κορυφώνεται σήμερα (12.06.2024) και αύριο με τη χώρα να θυμίζει καμίνι και τη θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές να φτάνει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Σήμερα και αύριο το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά θα φτάσει στους 43 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα είναι σταθερά πάνω από τους 40.

Την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) θα είναι κλειστά, ενώ συναγερμός επικρατεί και στο ΕΚΑΒ ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά όποια προβλήματα προκύψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και η αίσθηση της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό, θα είναι αυξημένη, καθώς η θερμοκρασία ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν προβλέπεται να πέσει και θα κυμαίνεται κοντά στους 26 – 30 βαθμούς.

Δύσκολη η κατάσταση από το μεσημέρι

Το μεσημέρι η κατάσταση θα είναι δύσκολη με θερμοκρασίες ασυνήθιστες για το πρώτο μισό του Ιουνίου. Συγκεκριμένα θα πλησιάσει το θερμόμετρο τους 39 βαθμούς στα δυτικά και τοπικά 40 στα βόρεια ηπειρωτικά, 40 – 42 στα ανατολικά και νότια.

Οι υψηλότερες τιμές προβλέπονται στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Κοντά στους 36 – 38 οι μέγιστες στο Αιγαίο αλλά έντονη θα είναι η ζέστη νότια, με 40 βαθμούς στη Ρόδο και 40 – 42 στην Κρήτη.

Οι άνεμοι δυτικοί στο Ιόνιο 2 – 4, στο νότιο Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Νότιοι στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές σε ήπιες εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές από το μεσημέρι και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 – 41 βαθμούς, νότιοι οι άνεμοι 2 – 4 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία από 24 – 38 βαθμούς, νοτιοανατολικοί οι άνεμοι μέχρι 4, τοπικά και 5 μποφόρ.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τους εργαζόμενους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Με εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας απευθύνεται αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους

Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12:00 – 17:00, τις ημέρες Τρίτη 11 Ιουνίου, Τετάρτη 12 Ιουνίου και Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Αυτά περιλαμβάνουν χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, και διανομή προϊόντων με δίτροχο όχημα (delivery), όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C.

Ειδικές προβλέψεις για ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η υποχρέωση παύσης εργασιών ισχύει για θερμοκρασίες άνω των 38°C.

Τι θα ισχύσει για τα delivery

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και η δυνατότητα εκτέλεσης διανομής με οχήματα ιδιωτικής χρήσης (όχι δίκυκλα), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κλιματισμό.

Εξαιρέσεις από την παύση εργασιών

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της Υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της εγκυκλίου 34666/03.06.2024.

Περιφέρεια Κρήτης: Κλειστά φαράγγια Τετάρτη με Παρασκευή

Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης έχει δώσει εντολή για απαγόρευση δυνατότητας πρόσβασης στα φαράγγια και λοιπές επικίνδυνες διαδρομές προς αποφυγή της έκθεσης των περιπατητών σε κίνδυνο ζωής. Όλα τα φαράγγια πρέπει να παραμείνουν κλειστά Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή.

Κλιματιζόμενοι χώροι στην Περιφέρεια Αττικής

Ακόμη η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων ενώ παρείχε και έγγραφη ενημέρωση όλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων ως προς τον επερχόμενο καύσωνα και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την εγκύκλιο 34666/6.6.2024 (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6) παρέχει οδηγίες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Την περίοδο του θέρους λαμβάνει χώρα ιδιαίτερη καταπόνηση των εργαζομένων που οφείλεται στη συνέργεια μετεωρολογικών παραγόντων του εξωτερικού περιβάλλοντος ή/και παραμέτρων μικροκλίματος του εσωτερικού εργασιακού χώρου, σωματικής εργασίας και προστατευτικού ρουχισμού.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται:

  1. στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα),
  2. στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.ά.) και ιδίως
  3. στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων

Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για τον καύσωνα

Μεταξύ άλλων, στον ιδιωτικό τομέα, στις υποχρεώσεις των εργοδοτών συμπεριλαμβάνεται και η διαμόρφωση χώρου με κλιματισμό.

Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακής αιχμής.

Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους, όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ.

Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον τεχνικό ασφάλειας, τον ιατρό εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα

Την ίδια ώρα σήμερα και αύριο αναστέλλεται η λειτουργία όλων των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν, έπειτα από νεότερη απόφαση του δήμου Αθηναίων, και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στο δήμο Αθηναίων.

Στον Πειραιά, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα – θα λειτουργήσουν σήμερα έως τις 13.15 και αύριο θα παραμείνουν κλειστά.

Δεν θα λειτουργήσουν, επίσης, τα σχολεία σε Ν. Ηράκλειο, Μοσχάτο-Ταύρο, Πέραμα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Βύρωνα, Δάφνη, Υμηττό, Χολαργό, Παπάγου, Βριλήσσια και Διόνυσο.

Στην Αγία Βαρβάρα, η δημοτική αρχή αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων στις 11.30 π.μ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Εύβοια, ενώ ανάλογες αποφάσεις πήραν οι δήμαρχοι σε Πάτρα, Εύοσμο και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, σε όλες τις περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, στα Μετέωρα, στον Τύρναβο, στα Τρίκαλα και στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές και οι προαγωγικές εξετάσεις.

«Πορτοκαλί συναγερμός» για το ενδεχόμενο φωτιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα στις παρακάτω περιοχές της χώρας:

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Αφόρητη η κατάσταση και την Πέμπτη

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια αναμένονται αύριο Πέμπτη (13.06.2024) αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 ενώ στο νοτιοανατολικό βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς, στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς ενώ τοπικά στη Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμένουν τα 40άρια και την Παρασκευή

Την Παρασκευή (14.06.2024) στα δυτικά κεντρικά και βόρεια περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά ενώ στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα περί τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι