Καμπανάκι ΟΗΕ: Πιθανόν 300.000 θάνατοι την ημέρα από πείνα

Καμπανάκι ΟΗΕ: Πιθανόν 300.000 θάνατοι την ημέρα από πείνα

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα βρίσκονται σε κατάσταση οξείας πείνας ως το τέλος του χρόνου, δηλαδή 129 περισσότεροι από όσοι είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του οργανισμού προειδοποίησε ότι η κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με ραγδαίο ρυθμό σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρώτη πρόβλεψη έρχεται από το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα του Οργανισμού, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή του για την επισιτιστική κρίση στον πλανήτη. Ωστόσο, λόγω της νόσου Covid-19 και κυρίως της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει, οι εκτιμήσεις της έκθεσης για 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση πείνας είναι ήδη ξεπερασμένες.

Το νούμερο έχει ανέβει σε 265 εκατομμύρια και δεν αφορά μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, αλλά και οικονομικά ισχυρές χώρες. Συνολικά, η διατροφική ανασφάλεια πλήττει 821 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο οποίος έκανε λόγο για «βιβλικών διαστάσεων λιμούς».

Έρχονται λιμοί σε λίγους μήνες

Μιλώντας στους εκπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαδικτύου, ο Μπίσλεϊ απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη και συλλογική δράση ώστε να επανέλθει η εμπορική δραστηριότητα στον πλαντήση. Αν υπάρξουν δυσχέρειες στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση, μπορεί να σημάνει «ανθρωπιστική καταστροφή σε λίγους μήνες», ιδίως για τους πληθυσμούς που ζουν σε περιοχές που σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις.

«Οι νέες προβλέψεις δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε ενώπιόν μας», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος του Προγράμματος, Αρίφ Χουσεΐν, αναφερόμενος στις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας δημιουργούν «μια οδυνηρή κατάσταση επιλογής μεταξύ του να σωθούν ζωές ή περιουσίες, ή στο χειρότερο σενάριο, να σωθούν άνθρωποι από τον ιό για να πεθάνουν μετά από πείνα».

Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά σε κράτη όπως το Σουδάν, η Υεμένη, η Νιγηρία κ.ά., λόγω της χρόνιας φτωχής διατροφής και της χαμηλής ανοσίας των πληθυσμών που αυτή προκαλεί. Παράλληλα, κράτη όπως η Ανγκόλα και η Νιγηρία, που αντλούν ένα μέρος του εισοδήματός τους από την εξαγωγή καυσίμων, αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο προστίθεται και η απαγόρευση εξαγωγών από τα άλλα κράτη. Να σημειωθεί ότι στα βασικότερα αίτια που ο ΟΗΕ εντοπίζει για τα χρόνια επισιτιστικά προβλήματα περιλαμβάνονται η ανισότητα, η περιβαλλοντική ρύπανση και φυσικά ο πόλεμος.

Μία μέρα μετά τις προειδοποιήσεις των στελεχών του Διατροφικού Προγράμματος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επεσήμανε ότι η πανδημία εξελίσσεται σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, εξήγησε ότι η παροχή δημοσίων υπηρεσιών στους πολίτες για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 διέπεται από διακρίσεις και ότι επικρατούν «διαρθρωτικές ανισότητες» που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.

Τα προβλήματα που προκύπτουν, όπως ανέφερε, δεν είναι μόνο η στοχοποίηση ευάλωτων ομάδων αλλά και οι επιπτώσεις των μέτρων ασφαλείας και κατασταλτικών μέτρων από τα κράτη. Ο απολυταρχισμός αυξάνεται και σε ορισμένες χώρες η κρίση αποτελεί αφορμή για την επιδίωξη σκοπιμοτήτων «άσχετων με την πανδημία», εξήγησε, χωρίς όμως να κατονομάσει αυτές τις χώρες. Είναι άλλο πράγμα οι «εξουσίες έκτακτης ανάγκης» και άλλο οι «διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες με ελάχιστη εποπτεία», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι