Καν’ το όπως οι Καταλανοί – Η πανδημία και η συναυλία-πείραμα

Καν’ το όπως οι Καταλανοί – Η πανδημία και η συναυλία-πείραμα

Για χώρες, όπως η Ελλάδα, που παλεύουν να ανοίξουν δραστηριότητες, έχει ενδιαφέρον το ιδιόρρυθμο πείραμα που έκαναν τον περασμένο Δεκέμβρη οι Καταλανοί στη Βαρκελώνη, το οποίο επανέλαβαν, αυτή τη φορά με δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων. Τον Δεκέμβριο είχε επιτραπεί να δοθεί συναυλία και μάλιστα σε κλειστό χώρο με παρόντα 500 άτομα, που υποβλήθηκαν πριν από αυτήν σε test και εν συνεχεία οι ειδικοί παρακολούθησαν την εξέλιξη.

Κανένας δεν μολύνθηκε σε εκείνη τη συναυλία. Η χτεσινοβραδυνή ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη εδώ και  ένα χρόνο. “Θα δείξει” σε μια εβδομάδα… Αν πάντως κρίνουμε από το προηγούμενο πείραμα με τους 500, που μάλιστα είχε και ειδικούς χώρους για κάπνισμα και ποτό δίχως μάσκα, το χτεσινό θα πάει ίσως εξίσου καλά. Όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία των 5.000 ατόμων, έκαναν test πριν από αυτήν, φορούσαν μάσκα στη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά δεν τηρούσαν αποστάσεις, χόρευαν κανονικά και τραγουδούσαν.

Σε μια εβδομάδα αυτά τα 5.000 άτομα θα ελεγχθούν για να διαπιστωθεί το κατά πόσο κόλλησαν στην εκδήλωση. Αυτή διοργανώθηκε από τον φορέα Fight AIDS and Infectious Diseases Foundation, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Germans Trias i Pujol της Βαρκελώνης.

File:Concert Volem Acollir al Palau Sant Jordi.jpg - Wikimedia Commons
Τι έγινε τον Δεκέμβρη

Στο πείραμα της 12ης Δεκεμβρίου είχε καθοριστεί και ομάδα σύγκρισης (μη συμμετεχόντων δηλαδή). Οι συμμετέχοντες τότε ήταν ηλικίας 18 έως 59 ετών, δεν έπρεπε να έχουν υποκείμενα νοσήματα ή να ζουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους. Επίσης έπρεπε να μην έχουν νοσήσει από κορονοϊό τις τελευταίες 14ημέρες. Είχαν ληφθεί επίσης τα εξής μέτρα: μοιράστηκαν και στους 500 πιστοποιημένες μάσκες N95 και ήταν υποχρεωμένοι να την φορούν καθ’ όλη την εκδήλωση, χωρίς όμως να απαιτείται να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους στο συναυλιακό χώρο, όπου κανονικά χωρούν 900 άτομα.

Επιτρεπόταν και ο χορός και το τραγούδι, πάντα με μάσκα. Η μάσκα επιτρεπόταν να βγει σε δύο άλλους χώρους, στο μπαρ και στο καπνιστήριο, όπου όμως υπήρχε όριο στον αριθμό των εισερχομένων. Το καπνιστήριο ήταν στην εξωτερική αυλή του συναυλιακού χώρου, αλλά παρότι ήταν εξωτερικός χώρος και πάλι είχε όριο στον αριθμό των καπνιστών. Το μπαρ (όπου κανονικά χωρούν 1.600 άτομα) ήταν σε διαφορετικό εσωτερικό χώρο και μόνον εκεί επιτρεπόταν το ποτό, οπότε έβγαινε και η μάσκα.

Οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να μείνουν εκεί για κουβέντα χωρίς μάσκα, εκτός και αν έπιναν. Οι δύο κλειστοί χώροι (συναυλιακός και μπαρ) είχαν συστήματα εξαερισμού και ο  αέρας ανανεωνόταν σχολαστικά. Η συναυλία είχε κρατήσει πέντε ώρες και κατά μέσο όρο οι 500 παρευρισκόμενοι έμειναν στον συναυλιακό χώρο δύο ώρες και 40  λεπτά. Οι μετακινήσεις τους από χώρο σε χώρο παρακολουθούνταν, ώστε να μην σχηματίζονται ουρές στις τουαλέτες, ούτε κατά την είσοδο και έξοδο από τον συναυλιακό χώρο.

Όσοι συμμετείχαν (1.047 στους συμμετέχοντες και άλλοι τόσοι ως ομάδα σύγκρισης) έπρεπε να επανέλθουν σε οκτώ μέρες για νέα τεστ μοριακού ελέγχου, με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Στο κοντσέρτο πήγαν τελικά 463 άτομα από τα οποία ο επανέλεγχος έδειξε ότι δεν μολύνθηκε ούτε ένας. Στην ομάδα σύγκρισης (που δεν πήγε στην συναυλία και ήταν παρόμοια ηλικιακά) μολύνθηκαν δύο άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα.

Η νέα συναυλία

Η συναυλία που δόθηκε και πάλι σε κλειστό χώρο πραγματοποιήθηκε με ειδική άδεια των υγειονομικών αρχών της χώρας παρότι στην χώρα, περιλαμβανομένης της Βαρκελώνης,  ισχύουν οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις. Το μέγιστο επιτρεπόμενο σε κλειστό χώρο, είναι τα τέσσερα άτομα. Οι συμμετέχοντες στη συναυλία δεν υπόκειντο σε περιορισμούς, παρά μόνον ήταν υποχρεωτικό να φορούν μάσκες.

Αυτή τη φορά δεν καθορίσθηκε ισάριθμη ομάδα ελέγχου για σύγκριση και τα τυχόν κρούσματα θα συγκριθούν με του γενικού πληθυσμού. Τα εισιτήρια προπωλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού (23-28 ευρώ ήταν η είσοδος) και σε αυτό περιλαμβανόταν το κόστος του τεστ και της μάσκας. Άγνωστο για ποιο λόγο, αυτή τη φορά δεν έγιναν pcr έλεγχοι, ίσως είτε επειδή ήταν υψηλό το κόστος, είτε επειδή οι Καταλανοί βρήκαν κάποιο rapid test που έχει πολύ υψηλή αξιοπιστία.

Αποκλείσθηκαν άτομα με καρδιοπάθειες, κακοήθεια και άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα τις τελευταίες εβδομάδες. Όσοι προσήλθαν στη συναυλία υποβλήθηκαν σε rapid test λίγες ώρες πριν και αποκλείσθηκαν μόνον τρία άτομα που βγήκαν “θετικά” και ένα που είπε ότι είχε επαφή με κρούσμα πριν από μια εβδομάδα. Όλοι οι άλλοι έλαβαν στο κινητό τους το αρνητικό αποτέλεσμα και την επικύρωση του εισιτηρίου τους για την παράσταση στο Palau Sant Jordi. Βγαίνοντας οι περισσότεροι δήλωσαν πανευτυχείς, παρά τη μάσκα, και είπαν (με διαφορετικές εκφράσεις ο καθένας) ότι πήραν μια γεύση ζωής που την είχαν ξεχάσει…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι