ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κροατικά ΜΜΕ: Αρχηγός των “Bad Blue Boys” στους συλληφθέντες

Τί λένε στην πρώτη ανακοίνωση τους οι οργανωμένοι χούλιγκαν της Ντιναμό

Στην πρώτη τους ανακοίνωση μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, “Bad Blue Boys” αρνούνται την ευθύνη για την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, κάνοντας έκκληση στα μέσα ενημέρωσης της Κροατίας, να σταματήσουν το “λιντσάρισμα” των 100 συμπατριωτών τους που έχουν συλληφθεί στην Αθήνα, ενώ τονίζουν πως επτά Κροάτες χούλιγκαν τραυματίστηκαν από μαχαίρι στα επεισόδια. 

Ο σύνδεσμος “Bad Blue Boys” τοποθετήθηκε σήμερα για πρώτη φορά για τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή. Οι Κροάτες χούλιγκαν όχι μόνο δεν παίρνουν την ευθύνη για την επιδρομή που έκαναν και δεν ζήτησαν συγγνώμη και για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, αλλά προσπαθούν να κάνουν το… μαύρο, άσπρο κάνοντας λόγο για 7 μαχαιρωμένους δικούς τους συντρόφους.

Οι “Bad Blue Boys” κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ, ότι ενορχηστρώνει σχέδιο για να ρίξει όλο το φταίξιμο πάνω τους, βάζοντας στο… παιχνίδι τα ελληνικά και κροατικά ΜΜΕ. Παράλληλα, αναφέρουν πως δικά τους άτομα τραυματίστηκαν από μαχαίρι στα δολοφονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τονίζουν: «Μην καταστρέφετε και παίζετε με τις ζωές των νέων για τον εντυπωσιασμό!».

H ανακοίνωση των “Bad Blue Boys”: «Αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε μετά το πρωτοφανές λιντσάρισμα των Bad Blue Boys στην Αθήνα από τα ελληνικά ΜΜΕ και το κοινό τους. Δυστυχώς σε όλα αυτά συμμετέχει και ένα μεγάλο μέρος του κροατικού κοινού και των ΜΜΕ.

Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία αποδέχονται τα κροατικά ΜΜΕ το γεγονός ότι τα μέλη μας φέρουν την ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Ούτε μπορεί να υπάρξουν, όπως θα δείξει σύντομα ο χρόνος. Υπάρχει μόνο μια δήθεν “έρευνα” από τη συμβιβασμένη ελληνική αστυνομία, της οποίας ο μοναδικός στόχος είναι να κατευθύνει στη συνέχεια ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η επαίσχυντη χειρονομία της χρήσης μαχαιριού σε μια σύγκρουση οπαδών θα αποδίδεται στους Κροάτες για να ικανοποιήσουν το αιμοδιψή κοινό, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς.

Την ίδια ώρα, επτά αδέρφια μας που βρίσκονται στην Αθήνα τραυματίστηκαν από τη χρήση μαχαιριών. Τρεις τραυματίστηκαν από φωτοβολίδες και ένα μέλος της ομάδας μας δέχθηκε έως και επτά (7!) μαχαιριές. Υπάρχει κάποιος στην Κροατία για τον οποίο αυτά που αναφέρουμε διαταράσσουν το αφήγημα σύμφωνα με την οποία οι Bad Blue Boys ευθύνονται για όλα;

Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και το κοινό της Κροατίας: Σταματήστε αυτό το λιντσάρισμα που έχεις ως στόχο εκατό Κροάτες πολίτες και μην συμμετέχετε σε αυτό! Μην καταστρέφετε και παίζετε με τις ζωές των νέων για τον εντυπωσιασμό!». Φαίνεται πως η “γραμμή” των χούλιγκαν ήταν πως τα επεισόδια εντάσσονται σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού συμπλοκής, χωρίς όμως να εξηγούν γιατί μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται απλοί πολίτες, ακόμα και ανήλικα παιδιά.

https://youtu.be/E7PDT1B3ehk

Τα πρώτα ονόματα 

Στη δημοσιότητα δίνουν κροατικά ΜΜΕ τα πρώτα ονόματα των σκληρών νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συνελήφθησαν μετά από την δολοφονική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, με θύμα τον 29χρονο φίλαθλο, Μιχάλη Κατσουρή. Σύμφωνα με το Jutarnji List «ο Τόμισλαβ Τ., η οικογένεια του οποίου ζει στο Ζάγκρεμπ, είναι ένας από τους συλληφθέντες στην Αθήνα, ενώ βρισκόταν στην ”γ’ κατηγορία” των επικίνδυνων οπαδών, σύμφωνα με τη σχετική λίστα των κροατικών αρχών».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο «ο συλληφθείς είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργαζόμενος σε μεγάλη εταιρεία στο Ζάγκρεμπ, αλλά και πρόεδρος κεντρικού συνδέσμου της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συστεγάζεται με τα κεντρικά γραφεία των διαβόητων Bad Blue Boys», με το ρεπορτάζ να του δίνει αρχηγικό ρόλο στους χούλιγκαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τόμισλαβ Τ. είχε συλληφθεί για οπαδική βία και στη Κροατία, λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας ανάμεσα σε Χάιντουκ και Λοκομοτίβ. Στα επεισόδια αυτά συμμετείχε και ο Ιβάν Κ. από το Ζάγκρεμπ, ο οποίος μένει στη Ριέκα και βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων της Αθήνας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι και Ντράγκαν Κ., που μένει στη Βιέννη, και είναι εκ των ηγετών των οπαδών της Ραπίντ. Στα άτομα που έχουν συλληφθεί είναι και ο 25χρονος Ι. Λ. ο οποίος είναι προπονητής καράτε σε σύλλογο του Ζάγκρεμπ. «Ναι, είναι αλήθεια, το έμαθα από τον καλύτερό του φίλο, που με τη σειρά του το έμαθε από την αδερφή του» ανέφερε μάρτυρας στο μέσο και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι είναι φανατικός οπαδός της Ντιναμό και πως έχει ταξιδέψει σε Λονδίνο και Λισαβώνα. Νεότερος ήταν μέλος της εθνικής ομάδας καράτε. Εργάζεται, έχει κοπέλα και είναι ο αγαπημένος των παιδιών που προπονεί. Έμαθα ότι η οικογένειά του προσέλαβε δικηγόρο στην Κροατία και προετοιμάζεται για την ανάκριση της Κυριακής».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι Κροάτες χούλιγκαν αναμένεται να ισχυριστούν ότι βρίσκονταν στην περιοχή για να πιούν καφέ και ότι τα επεισόδια τα προκάλεσαν οπαδοί της ΑΕΚ. Μάλιστα, όπως τονίζεται, αυτή είναι οι ισχυρισμοί τους για όλα τα επεισόδια βίας που προκαλούν.

Τα πρώτα αντίποινα;

Νέο περιστατικό οπαδικής βίας όπως όλα δείχνουν σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους, όταν ομάδα περίπου 10 ατόμων, που επέβαιναν σε μηχανάκια, επιτέθηκαν και έσπασαν τζαμαρία καφετέριας στην συμβολή των οδών Τσόχα και Κυριακού, στους Αμπελόκηπους, σχεδόν απέναντι από την ΓΑΔΑ.

Αμέσως μετά την πράξη του τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι προστρέξαντες αστυνομικοί εντόπισαν 13 άτομα που τα προσήγαγαν και εξετάζονται για τυχόν συμμετοχή τους με το περιστατικό. Το μαγαζί σύμφωνα με πληροφορίες είναι συνιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αύριο οι απολογίες

Αρχίζουν αύριο οι απολογίες των 104 κατηγορουμένων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρρή και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή. Τρεις ανακριτές, ένας τακτικός και δύο επίκουροι, θα διενεργήσουν την κύρια ανάκριση η δικογραφία της οποίας είναι ογκωδέστατη.

Η κύρια ανάκριση ανατέθηκε στην 25η Τακτική Ανακρίτρια. Μετά από αίτημα του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστοφόρου Λινού και με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρίας Γκανέ την Ανακρίτρια λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης την 25η Τακτική Ανακρίτρια θα επικουρούν ο 14ος Τακτικός Ανακριτής και η 20η Τακτική Ανακρίτρια που υπηρετούν στα θερινά τμήματα.

Για να ολοκληρωθούν οι απολογίες των κατηγορουμένων εντός του χρόνου που ορίζεται από το νόμο οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίστηκαν θα λάβουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων ανά ομάδες. Βαρύτατες κατηγορίες για πράξεις που συνδέονται με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης απήγγειλε χθες Τετάρτη ο εισαγγελέας σε βάρος των συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τέσσερις κακουργηματικές κατηγορίες και επτά σε βαθμό πλημμελήματος. Στη δίωξη περιλαμβάνεται επίσης και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη, αδίκημα ωστόσο το οποίο προς το παρόν δεν προσωποποιήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές σε αυτήν τη φάση της έρευνας, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το φονικό μαχαίρι ώστε να συγκριθούν οι αναλύσεις DNA των κατηγορουμένων.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα: Εγκληματική οργάνωση (κακούργημα), ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα), έκρηξη (κακούργημα), κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα) και τα πλημμελήματα: Διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βιαιοπραγία (αδίκημα του αθλητικού νόμου ), παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, κατοχή φωτοβολίδων.

Οι συλληφθέντες, πλην ενός που νοσηλεύεται, μετήχθησαν χθες με λεωφορεία και υπό ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η έρευνα των αρχών συνεχίζεται με έμφαση τόσο στα κινητά των κατηγορουμένων που έχουν κατασχεθεί καθώς και στις εξετάσεις γενετικού υλικού και βίντεο που εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν και τον δράστη της άγριας δολοφονίας του φίλου της ΑΕΚ.

Στην Αθήνα ο δικηγόρος των ΒΒΒ; 

Ένα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι ποιος θα είναι ο επικεφαλής δικηγόρος της ομάδας των Κροατών χούλιγκαν ΒΒΒ που έχουν συλληφθεί. Ως νομικός σύμβουλος των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ προβάλλει ο δικηγόρος, Ντάβοριν Κάρατζιτς ο οποίος σε ανάρτηση που είχε κάνει για τα αιματηρά επεισόδια είχε αναφέρει τα εξής:

«Δεν σας εγκαταλείπω αδέρφια. Αν το δούμε από την άλλη, οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα, ναρκομανή-αριστερά-αναρχικά απόβλητα, που μαχαίρωναν άλλους ανθρώπους για δεκαετίες, πετούσε μολότοφ σε άλλους, ποδοπατούσαν ανθρώπινα κεφάλια. Ένα είναι σίγουρο, ότι τα γεγονότα δεν έγιναν όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ. Παρεμπιπτόντως, όλοι οι οπαδοί της Ντινάμο που τραυματίστηκαν από μαχαίρι, φέρουν επιφανειακά τραύματα. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν ένας αναρχικός χτυπούσε με μαχαίρι με επιθυμία να σφάξει έναν δικό μας. Όλοι ξέρουν ότι οι BBB πάνε παντού. Οι αναρχικοί το ήξεραν αυτό, οπότε τους περίμεναν εκείνο το βράδυ, οπλισμένοι με μαχαίρια. Υπάρχουν ακόμη και πλάνα από αναρχικούς να κάνουν κύκλους στο γήπεδο. Πήραν αυτό που ήθελαν».

Άφαντο το φονικό όπλο

Από τις έρευνες έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ βρέθηκαν σύμφωνα με την ΕΡΤ τα εξής αντικείμενα:

• Μία ιατρική μάσκα μίας χρήσης μαύρου χρώματος με εμφανή ίχνη αίματος,
• Μία μπλούζα μαύρη με λευκή στάμπα
• Τρεις ενεργοποιημένες φωτοβολίδες με την ένδειξη Torch Verde Green
• Μία γυάλινη φιάλη καφέ χρώματος με την ένδειξη Kaiser χωρητικότητας 500 ml
• Μία διάφανη γυάλινη φιάλη με την ένδειξη Corona χωρητικότητας 355 ml
• Ένα ζεύγος επικαλαμίδες λευκού χρώματος με την ένδειξη pro-pad
• Ένα τζόκεϊ μαύρου χρώματος με πλαστική επένδυση στο εσωτερικό του
• Ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου μάρκας admiral
• Ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου μάρκας reebok
• Ένα αθλητικό παπούτσι χρώματος μαύρου μάρκας New Balance
• Ένας αναδιπλούμενος σουγιάς χρώματος μαύρο, συνολικού μήκος 20 cm και μήκος λάμας 9 cm

• Ένας αναδιπλούμενος σουγιάς χρώματος μαύρο, συνολικού μήκος 17 cm και μήκος λάμας 8 cm
• Ένα κομμάτι ξύλο μήκους 52 cm το οποίο φέρει κηλίδα αίματος και στο οποίο είναι καρφωμένο έτερο κομμάτι ξύλου μήκους 20,5 cm
• Μία ξύλινη τάβλα μήκους 120 cm και πλάτους 10 cm, η οποία φέρει καρφιά και κηλίδες αίματος
• Τρία ξύλινα κοντάρια μήκους 83 cm, εκ των οποίων τα 2 φέρουν κηλίδες αίματος.

Αύριο η κηδεία του Μιχάλη Κατσουρή

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησε χθες με τον πατέρα του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Ο κ. Οικονόμου συλλυπήθηκε τον πατέρα του άτυχου νέου και τον διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι απαιτείται για να βρεθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία του. Επίσης, τόνισε πως η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην ζήσουμε ξανά μία τέτοια τραγωδία.

Σε σταθερή και ασυμπτωματική κατάσταση νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός η μητέρα του 29χρονου Μιχάλη. Η κηδεία του αδικοχαμένου νέου θα γίνει αύριο στις 17:00 στην Ελευσίνα.

Προς νέες καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην ΕΛ.ΑΣ. άρχισε η ΕΔΕ για τον εντοπισμό και την απόδοση ευθυνών για μα κενά στον σχεδιασμό και την αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών. Η έρευνα ανατέθηκε στον προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα. Αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ήδη έχουν απομακρυνθεί επτά αξιωματικοί από τις θέσεις τους και όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου θα ακολουθήσουν και άλλες.

O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης έθεσε εκ νέου ζήτημα αποπομπής του Γιάννη Οικονόμου από την θέση του σημειώνοντας ότι «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Οικονόμου θα είχε ήδη παραιτηθεί μετά το φιάσκο που οδήγησε στην δολοφονία ενός νέου ανθρώπου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι