ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατά του Ισραήλ σταρ στη Δύση – Τοπ μόντελ σε διαδήλωση με παλαιστινιακό μαντήλι

Κατά του Ισραήλ σταρ στη Δύση – Τοπ μόντελ σε διαδήλωση με παλαιστινιακό μαντήλι

Φορώντας την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα και κρατώντας μία σημαία της Παλαιστίνης, το διάσημο τοπ μόντελ, παλαιστινιακής και ολλανδικής καταγωγής, Μπέλα Χαντίντ βρέθηκε σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων που πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Υόρκη. Η πολεμική κλιμάκωση στην Γάζα δεν άφησε ασυγκίνητους τους αστέρες του παγκόσμιου θεάματος, οι οποίοι με αναρτήσεις τους στα social media πήραν θέση στην διεθνή διαμάχη.

Η ίδια είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων: «Οι μελλοντικές γενιές θα κοιτάξουν πίσω με δυσπιστία και θα αναρωτηθούν πώς επιτρέψαμε στους Παλαιστίνιους να υποφέρουν για τόσο καιρό. Μια ανθρώπινη τραγωδία ξετυλίγεται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοσίευση του 24χρονου μοντέλου. «Η ιστορία μας έχει μάθει να μιλάμε. Είστε στη σωστή πλευρά ή δεν είστε. Είναι τόσο απλό» κατέληξε. Η δημοσίευση της Μπέλα Χαντίντ άρεσε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους της.

Σε περισσότερο επιθετικό ύφος κατά του Ισραήλ ήταν η ανάρτηση της διάσημης Αμερικανίδας ηθοποιού και ακτιβίστριας Σούζαν Σάραντον, η οποία ανέφερε πως «στεκόμαστε αλληλέγγυα με τον παλαιστινιακό λαό που αντιμετωπίζει εθνοκάθαρση και τρομοκρατείται στα χέρια της ισραηλινής κυβέρνησης και των οργανώσεων των Εβραίων εποίκων. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ», παραθέτοντας tweet με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μύθος: Παλαιστίνη και Ισραήλ είναι σε “σύγκρουση”»:

Κυρώσεις ζητά ο Mark Ruffalo

Επικριτικός κατά του Ισραήλ ήταν ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ Mark Ruffalo (“Το Νησί των Καταραμένων”), ο οποίος σε ανάρτηση του κάλεσε την διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ «έως ότου οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν πλήρη και ίσα πολιτικά δικαιώματα», συγκρίνοντας μάλιστα το Ισραήλ με την Νότια Αφρική.

«Οι κυρώσεις στη Νότια Αφρική βοήθησαν να απελευθερωθούν οι μαύροι. Ήρθε η ώρα οι κυρώσεις στο Ισραήλ να απελευθερώσουν τους Παλαιστίνιους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Βρετανός μουσικός, Zayn Malik, μοιράστηκε μια έκθεση της UNICEF, με 31 εκατομμύρια οπαδούς του, ενημερώνοντάς τους για τα παιδιά των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, ενώ την ίδια έκθεση ανάρτησε και ο Βρετανός ηθοποιός Riz Ahmed.

Ισορροπημένο ήταν το tweet της Ισραηλινής ηθοποιού Gal Gadot, της γνωστής Wonderwoman, η οποία έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, κατά την διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με την λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Η ηθοποιός ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το «Ισραήλ αξίζει να ζήσει ως ένα ελεύθερο και ασφαλές έθνος», προσθέτοντας πως «οι γείτονές μας αξίζουν το ίδιο. Προσεύχομαι για τα θύματα και τις οικογένειες τους… προσεύχομαι για καλύτερες μέρες». Πολλοί χρήστες όμως σχολίασαν πως «δεν τολμά να πει την λέξη Παλαιστίνη».

Η ανάρτηση της Rihanna

Η Rihanna, η οποία έχει προβεί σε αναρτήσεις για πολλά ζητήματα, από την αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι τις διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ινδία, καταδίκασε την πολεμική κλιμάκωση στην Λωρίδα της Γάζας. «Η καρδιά μου σπάει με τη βία που βλέπω να εμφανίζεται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης!», ανέφερε η 33χρονη τραγουδίστρια σε ανάρτηση της στο Instagram.

«Δεν μπορώ να το δω! Αθώα παιδιά Ισραηλινών και Παλαιστινίων κρύβονται σε καταφύγια βομβών, πάνω από 40 ζωές χάθηκαν μόνο στη Γάζα, τουλάχιστον 13 εκ των οποίων ήταν αθώα παιδιά!», προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε δυστυχώς αθώους ανθρώπους να πέφτουν θύματα μίας πολιτικής που διαιωνίζεται από τις κυβερνήσεις και τους εξτρεμιστές και αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει!».

Πάντως δεν συμφώνησαν με την διάσημη τραγουδίστρια όλοι οι ακόλουθοι της: «Γεια σου Rihanna. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουμε καταφύγια βομβών, δεν έχουμε καμία προστασία. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πυρηνικά όπλα, δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί από τα δισεκατομμύρια των ΗΠΑ», απάντησε χαρακτηριστικά ακόλουθος της.

Η συντριπτική πλειονότητα των αστέρων του παγκόσμιου θεάματος που πήραν θέση για την διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων, είτε ήταν απολύτως υποστηρικτικοί προς τους Παλαιστινίους, είτε κράτησαν ουδέτερη στάση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Gadot, παρόλο που υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό. Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί περί «αυτοάμυνας» και «καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Χαμάς», δεν βρήκαν τελικώς πολλούς υποστηρικτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι