Καταλαμβάνουν όσο χώρο τους αφήνεις…

Ωρολογιακή βόμβα κάτω από το χαλί, Σταύρος Λυγερός
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Τα νέα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου και τα κρούσματα εγκληματικότητας εκ μέρους μεταναστών δεν οφείλονται μόνο στις ομολογουμένως κακές συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας. Οφείλονται και στο γεγονός ότι η Πολιτεία άφησε σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο διάστημα ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ (που ας σημειωθεί σκορπάνε χρήμα στις τοπικές κοινωνίες) και τους “αλληλέγγυους”. Δεν έθεσε κανόνες και δεν επέβαλε την εφαρμογή τους.

Εδραιώθηκε έτσι η εντύπωση στους μετανάστες-πρόσφυγες πως στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια για να αυθαιρετούν ατιμωρητί, πως μπορούν να μην συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Πολιτείας, πως, εάν θέτουν όρους και μαζικά διαμαρτύρονται, μπορούν να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, τους ωθούν και κάποιοι από τους “αλληλέγγυους” που τους πλαισιώνουν.

Οι μετανάστες-πρόσφυγες προέρχονται από χώρες με αυταρχικά καθεστώτα και χωρίς την παραμικρή δημοκρατική παράδοση. Η κοινωνία πολιτών, η έννοια του πολίτη με δικαιώματα και υποχρεώσεις, τους είναι βιωματικά ξένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά κανόνα να λειτουργούν όπως τα παιδιά: να καταλαμβάνουν όσο χώρο τούς αφήνεις.

Ο δρόμος αυτός, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο σε συγκρούσεις στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας, όπως συνήθως μέχρι τώρα, αλλά και σε συγκρούσεις με τους ντόπιους. Εάν φθάσουμε εκεί, το ενδεχόμενο να προκύψει αυτοδικία είναι πολύ πιθανό με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι