Ρόδος: Ισραηλινοί τουρίστες καταγγέλλουν ξυλοδαρμό – Αντιδράσεις για το “μπλόκο” στο κρουαζιερόπλοιο
23/07/2025
Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του λιμανιού της Σύρου από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, οι οποίοι δεν άφησαν ισραηλινούς τουρίστες να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοιο, μια νέα, πολύ σοβαρότερη, καταγγελία έρχεται αυτή τη φορά στη Ρόδο.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ομάδα Ισραηλινών εφήβων δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Τρίτης (22/07/25) προς Τετάρτη στη Ρόδο. Όπως αναφέρουν όλα έγιναν έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Ένας από αυτούς όπως ανέφερε έφυγε με φίλους του από κλαμπ στη Ρόδο τα ξημερώματα της Τετάρτης (23/07/25).
«Ήμασταν στο κλαμπ Hakuna Matata και γιορτάζαμε, και τότε ακούσαμε ότι φιλοπαλαιστίνιοι συγκρούονταν με Ισραηλινούς έξω», είπε στο Ynetnews. Και συνέχισε: «Προσπαθήσαμε να μην μπλέξουμε και να επιστρέψουμε στο διαμέρισμά μας. Την ώρα που φεύγαμε, κάποιος μας πλησίασε και μας ρώτησε αν είμαστε Ισραηλινοί. Aρχικά ισχυρίστηκε ότι υποστηρίζει το Ισραήλ και την ειρήνη, αλλά ξαφνικά είδαμε 30 με 40 άτομα να τρέχουν προς το μέρος μας».
Αρχικά όπως περιγράφει νόμιζαν ότι δεν ήταν κάτι απειλητικό αλλά μετά άκουσαν μηχανάκια να πηγαίνουν προς το μέρος τους και έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από μάντρες και οχήματα ή σε θάμνους.
Όπως περιγράφει ο νεαρός έναν τον κλώτσησαν και όταν τους παρακάλεσε να μην του κάνουν κακό τον τράβηξαν βίντεο και τον άφησαν να φύγει.
«Ποτέ δεν έχουμε φοβηθεί τόσο πολύ», είπε ο νεαρός και πρόσθεσε: «Θέλαμε απλώς να διασκεδάσουμε και ξαφνικά άνθρωποι με μαχαίρια έτρεχαν προς το μέρος μας».
Δυο Σουηδοί σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών των παιδιών κάλεσαν την αστυνομία και τους βοήθησαν να φτάσουν στο ξενοδοχείο τους. Συνοδεία αστυνομικών τα παιδιά πήγαν και στο αεροδρόμιο.
Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την Δημοκρατική της Ρόδου, και με αφορμή τα όσα αναφέρονται σε ΜΜΕ του Ισραήλ για επίθεση εις βάρος νεαρών στη Ρόδο σχετικά έχει επιληφθεί η ΕΛΑΣ και πραγματοποίησε ελέγχους.
Το επεισόδιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 23 Ιουλίου 2025 στη Ρόδο. Η ΕΛ.ΑΣ. μετά από έρευνα κατέληξε σε συγκεκριμένα ευρήματα για την αλληλουχία των γεγονότων.
Ειδικότερα γύρω στις 04:30 το πρωί, το κέντρο R/T έλαβε ειδοποίηση για διαπληκτισμούς στην οδό Ορφανίδου, σε δημοφιλές νυχτερινό σημείο της πόλης. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της τοπικής υπηρεσίας. Όπως προέκυψε από καταθέσεις μαρτύρων, αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού και άλλες πληροφορίες, ομάδα περίπου 20 νεαρών Ισραηλινών τουριστών ηλικίας 18-19 ετών διασκέδαζε σε κατάστημα. Περί τις 04:00 άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Ισραήλ, προκαλώντας την αντίδραση άλλης παρέας, περίπου 10 ατόμων, που φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και αποκάλεσαν τους πρώτους “δολοφόνους”. Ο διαπληκτισμός κλιμακώθηκε, αλλά η δεύτερη παρέα αποχώρησε μετά από παρέμβαση υπαλλήλων του καταστήματος.
Κατά την αποχώρησή τους από το κατάστημα και ενώ κατευθύνονταν στο ξενοδοχείο τους, οι Ισραηλινοί ενεπλάκησαν σε νέο επεισόδιο με άγνωστο άτομο στο δρόμο, προτού τραπούν σε φυγή. Η απόσταση μεταξύ του μαγαζιού και του ξενοδοχείου είναι περίπου 100 μέτρα.
Μετά από έρευνα, ταυτοποιήθηκαν εννέα Ισραηλινοί υπήκοοι, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στο περιστατικό. Τα πλήρη στοιχεία και τα διαβατήριά τους καταγράφηκαν, ενώ όπως διαπιστώθηκε, όλοι αποχώρησαν αεροπορικώς από το νησί το πρωί της ίδιας ημέρας.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις προανακριτικές ενέργειες και τις αναζητήσεις για τυχόν άλλους εμπλεκόμενους. Επισημαίνεται πως ένα από τα εμπλεκόμενα άτομα επιβεβαίωσε προφορικά την εκδοχή των γεγονότων, όπως περιγράφεται στο αστυνομικό δελτίο.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, με τις Αρχές να αξιολογούν όλα τα στοιχεία και να διερευνούν πιθανές ευθύνες, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της τάξης και η προστασία των πολιτών και επισκεπτών του νησιού.
Η διαδήλωση στη Σύρο
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, Τρίτη 22.07, περίπου 300 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με πανό και πλακάτ είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Σύρου και δεν άφηναν το κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, το οποίο μετέφερε στην πλειονότητάς τους τουρίστες από το Ισραήλ, να δέσει και να αποβιβάσει τους τουρίστες.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν πολίτες, μέλη σωματείων και τοπικών οργανώσεων, οι οποίοι κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Σταματήστε τη γενοκτονία», εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή. Σε όλα αυτά, οι Ισραηλινοί αντέδρασαν. Κάποιοι ανέμιζαν μεγάλες σημαίες του Ισραήλ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως άλλοι έκαναν χειρονομίες και έβριζαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τους διαδηλωτές.
Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια ή συλλήψεις, ενώ η λιμενική αρχή παρακολουθούσε διακριτικά την κινητοποίηση. To πλοίο αναχώρησε νωρίτερα από το προβλεπόμενο και χωρίς να αποβιβαστούν οι επιβάτες στο λιμάνι της Σύρου.
Το περιστατικό εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών αντιδράσεων για την κατάσταση στη Γάζα, με ανάλογες διαμαρτυρίες να καταγράφονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και έχουν καταγγελθεί περιστατικά παρενόχλησης Ισραηλινών τουριστών και βανδαλισμοί καταστημάτων (στο κέντρο της Αθήνας) που επισκέπτονται Ισραηλινοί.
Τέλος, προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την πορεία-περιπολία ομάδας της αναρχικής συλλογικότητας “Ρουβίκωνας” στις 11 Ιουλίου, στο κέντρο της Αθήνας, με μπλούζες που είχαν τη σημαία της Παλαιστίνης.
Στο μεσοδιάστημα και όση ώρα οι διαδηλωτές εμπόδιζαν την αποβίβαση των τουριστών, υπήρξε απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ, προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση. Το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη έπειτα από διαμαρτυρίες των τουριστών.
Τί λέει η κυβέρνηση
Το περιστατικό στη Σύρο, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε: «Υπάρχει διάταξη ξεκάθαρη στον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία περιγράφει κάποιες πράξεις όταν στρέφονται κάποιοι κατά πολιτών, λόγω των διαφόρων χαρακτηριστικών ή ταυτοτικών ζητημάτων τα οποία τα προστατεύει ο νόμος», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το περιστατικό που σημειώθηκε στο λιμάνι της Σύρου με τους Ισραηλινούς τουρίστες οι οποίοι επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο και δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί. Αποβιβάστηκαν τελικά στην Κύπρο.
Ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συνέβη στη Σύρο. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν. Είναι ένα περιστατικό το οποίο οφείλω να πω, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι μεμονωμένο και θα πρέπει οι αρχές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση να μην ξανασυμβεί. Ο αντισημιτισμός και οποιαδήποτε μορφή φασισμού και ρατσισμού δεν θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται η χώρα μας -και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το στείλουμε και στις αρχές και σε όλους, οι οποίοι κάνουν σε γενικές γραμμές πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και πρέπει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ούτως ώστε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις να προστατεύονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποια είναι η καταγωγή τους, ποιο είναι το θρήσκευμα τους ή οτιδήποτε άλλο. Οφείλουν λοιπόν οι αρχές, είτε είναι η αστυνομία αναλόγως την περίπτωση, είτε είναι το Λιμενικό, είτε σε συνεργασία να εφαρμόζουν το νόμο».
Συλλήψεις Ισραηλινών στο Βέλγιο
Σε μία υπόθεση που προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις, δύο Ισραηλινοί υπήκοοι συνελήφθησαν από τις βελγικές αρχές καθώς συμμετείχαν στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Tomorrowland. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από καταγγελίες δύο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εμπλοκή των δύο σε εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Την καταγγελία υπέβαλαν το ίδρυμα Hind Rajab (HRF) και το Global Legal Action Network (GLAN). Όπως αναφέρουν, οι δύο φερόμενοι δράστες ανήκαν στην Ταξιαρχία Givati των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και είχαν αναρτήσει βίντεο στα social media όπου εμφανίζονται να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που συνδέονται με καταστροφές υποδομών και χρήση ανθρώπινων ασπίδων.
Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη σύλληψη, τονίζοντας ότι οι δύο άνδρες ήταν ένας πολίτης και ένας στρατιώτης που βρίσκονταν σε διακοπές στο Βέλγιο. Μετά την ανάκριση, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου προχώρησε στην ενέργεια αυτή στη βάση του νόμου περί καθολικής δικαιοδοσίας για εγκλήματα πολέμου, όπως προβλέπεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων (1984).
«Είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα προχωρά σε ανάκριση Ισραηλινών στρατιωτών με βάση τη διεθνή δικαιοδοσία», ανέφερε ο Dyab Abou Jahjah, επικεφαλής του HRF. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για τα γεγονότα στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «ντροπή της ανθρωπότητας».
Σε κοινή-χτεσινή δήλωση, 28 χώρες, ανάμεσά τους και 20 μέλη της ΕΕ, καταδίκασαν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα. Στην ανακοίνωση συμμετείχαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και πολλές ακόμη. Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και ορισμένα άλλα κράτη δεν υπέγραψαν τη δήλωση. Το ισραηλινό ΥΠΕΞ απάντησε απορρίπτοντας τη δήλωση και κάνοντας λόγο για «λανθασμένο μήνυμα στη Χαμάς».