ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατεβάζουν τον στρατό για βοήθεια στους εγκλωβισμένους

Κατεβάζουν τον στρατό για βοήθεια στους εγκλωβισμένους, Όλγα Μαύρου

Απελπισμένοι είναι οι οδηγοί που έχουν εγκλωβιστεί στην “Αττική Οδό” και ξεπαγιάζουν στα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να τα αφήνουν και να φεύγουν, παρατώντας τα, άλλοι να ψωνίζουν για να έχουν κάτι να φάνε και νερό να πιούν τη νύχτα, ενώ οξύτερο είναι το θέμα με τους ηλικιωμένους ή και τους μεσήλικες, καθώς και με γονείς που έχουν στο ΙΧ τα παιδιά τους.

Άλλοι έμειναν ήδη από βενζίνη και δεν έχουν πλέον ούτε θέρμανση. Στις 7 μ.μ. έγινε κλήση για βοήθεια σε αποκλεισμένο οδηγό που έπαθε ίσως εγκεφαλικό επεισόδιο και προσπαθούσαν να του παράσχουν βοήθεια οι άλλοι εγκλωβισμένοι, κάτι που δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε μέχρι στιγμής.

Άγνωστο είναι το σχέδιο απεγκλωβισμού οδηγών και επιβατών πέραν από τον “δύσκολο και περίπλοκο σχεδιασμό” που αναφέρθηκε στην τηλεοπτική ενημέρωση, ώσπου στις 7:30 αποφασίστηκε να λύσει το πρόβλημα η Πυροσβεστική και ο Στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απομακρυνθούν μόνον οι οδηγοί και οι επιβάτες, ενώ τα οχήματα θα μείνουν προσωρινά εκεί. Η απομάκρυνση θα γίνει από έξι σημεία.

Στην τηλεοπτική ενημέρωση, που είχε προηγηθεί, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε μεν συγγνώμη από τους πολίτες για την σημερινή ταλαιπωρία τους (τους πολύωρους εγκλωβισμούς μέσα στα οχήματά τους), όμως περιορίσθηκε ουσιαστικά στο να επιρρίψει ευθύνες στην “Αττική Οδό”. Αναφέρθηκε σε «πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας», κάτι που η αντιπολίτευση κρίνει ως πρόχειρο άλλοθι για ένα καιρικό φαινόμενο που αναμενόταν εδώ και πέντε ημέρες. Μετά την ενημέρωση, κατά την οποία έγινε θετική μνεία για “τα περιορισμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης”, σημειώθηκε πάντως και blackout σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Αγία Παρασκευή.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε διόλου στους εγκλωβισμούς στην Εθνική Οδό, αλλά και στην οδό Κατεχάκη, στη Μεσογείων ή και στον ηλεκτρικό –που αποβίβαζε από νωρίς τους επιβάτες όπου μπορούσε– δηλαδή σε μια σειρά δυσλειτουργιών που ουδεμία σχέση είχαν με την “Αττική Οδό”. Για το αεροδρόμιο είπε ότι λειτούργησε επαρκώς και ότι οι πτήσεις που ακυρώθηκαν δεν οφείλονταν σε δυσλειτουργία του αεροδρομίου, αλλά στο ότι οι επιβάτες δεν μπόρεσαν να φθάσουν έγκαιρα.

Τι θα κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι

Επίσης, ενώ πλέον είχε νυχτώσει, δεν υπήρχε σαφής επίσημη ενημέρωση για το τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αναμενόταν  να ανακοινωθεί ότι στο δημόσιο θα ισχύσει η τηλεργασία και ότι στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρωθούν αν αδυνατούν να πάνε στις εργασίες τους.

Τελικά, στις 7 μ.μ. το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στο δημόσιο θα ισχύσει η τηλεργασία και «υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στον μέγιστο δυνατόν βαθμό. Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών».  Αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι μάλλον η αυριανή μέρα θα είναι αργία τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και λύνει τις ασάφειες, αλλά και τα διλήμματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση  θεωρεί πως η μόνη δουλειά της είναι να στέλνει SMS και να κυριαρχεί πάλι η ατομική ευθύνη». Ο εκπρόσωπός του είπε ότι «η πολιτεία ανέμενε την κακοκαιρία αλλά δεν μερίμνησε και έφθασε στο σημείο να αποσύρει ακόμα και τα μέσα μεταφοράς (τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία), παραδιδόμενη στο χάος». Σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται επίσης ότι «για την κυβέρνηση φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι εκτός από αυτήν, άλλοτε ο ΔΕΔΔΗΕ, άλλοτε οι «ασυνείδητοι οδηγοί”, όλοι έχουν από μία ευθύνη σε αυτή τη χώρα εκτός από τον κ. Μητσοτάκη που διεκδικεί τα πρωτεία του πιο ανεύθυνου Έλληνα».

Και το ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί άπραγη και αρκέσθηκε σε συσκέψεις και συστάσεις». Το ΚΚΕ από πλευράς του ζήτησε από το πρωί από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την άμεση και ασφαλή αποχώρηση των εργαζομένων από τις βιομηχανικές ζώνες της Αττικής πριν κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν από το χιόνι, αλλά και γενικά για τη μεταφορά των εργαζομένων. Επίσης ανέφερε ότι τα οδικά δίκτυα τα έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός και το σημερινό χάος δείχνει ποια είναι τα αποτελέσματα της παραχώρησης τέτοιων υποδομών σε ιδιώτες-επιχειρηματίες.

Σιγή για την Εθνική Οδό

Στην τηλεοπτική ενημέρωση ο κ.Πατούλης ήταν συγκρατημένος, παρότι νωρίτερα είχε καταφερθεί έντονα κατά της “Νέας Οδού” που δεν διέθεσε επαρκή αριθμό εκχιονιστικών και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η Εθνική. Είπε χαρακτηριστικά «αν η Νέα Οδός χρειαζόταν 80 εκχιονιστικά και έχει 30, ήταν δικό της θέμα να το λογαριάσει και να μεριμνήσει». Ομως στην τηλεοπτική ενημέρωση δεν αναφέρθηκε διόλου στο πρόβλημα της Εθνικής Οδού. Παρεμπιπτόντως, στις 6 μ.μ. η Εθνική Οδός ξανάκλεισε στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες στην ενημέρωση αναφέρθηκαν κυρίως στο τι λειτούργησε και όχι στο τι δεν λειτούργησε. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι διατηρήθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αναφέροντας ότι «ελπίζουμε όπου υπάρχουν ακόμα διακοπές, να αποκατασταθούν στην επόμενη ώρα». Ο υπουργός είπε ότι όσοι χρειάζονται βοήθεια μπορουν να καλούν στο 112 ή για βλάβες τους ανάλογους αριθμούς. Για τα μέσα συγκοινωνίας είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΟΑΣΑ.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά προσπαθούμε να διατηρηθεί κι οι οικονομική ζωή της χώρας και να μείνει ανοιχτός ο άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Αυτό το καταφέραμε και η χώρα έμεινε λειτουργική», είπε ο κ. Στυλιανίδης.Και κατέληξε «ελπίζουμε σε λίγη ώρα να λύσουμε το πιο μεγάλο πρόβλημα, που είναι στην Αττική Οδό» και ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες «επειδή στις συσκέψεις που προηγήθηκαν της κακοκαιρίας, η Αττική Οδός μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα».

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι όσοι πολίτες έμειναν αποκλεισμένοι στην Αττική ενώ ζουν εκτός Αττικής, θα μπορέσουν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2131331038, 2131331210, 2131331216. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία έχουν διασφαλιστεί δωμάτια σε ξενοδοχεία προκειμένου να μπορέσουν να διαμείνουν το βράδυ όσοι εγκλωβίστηκαν στην Αθήνα ή στον Πειραιά ή σε κάποια περιοχή της Αττικής και είναι κάτοικοι άλλης περιφέρειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι