Κάθε χώρα και άλλη πολιτική στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

"Θαλάσσιο Έβρο" πυροδοτεί ο Ερντογάν – Σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις, Σταύρος Λυγερός

Πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και ειδικά για τις χώρες πρώτης υποδοχής παραμένει το μεταναστευτικό, καθώς η ΕΕ αδυνατεί να καταλήξει σε μια κοινή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο. Την ίδια ώρα  παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών το τελευταίο δεκαήμερο στη Λέσβο, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια.

Συνολικά 958 αλλοδαποί έχουν φτάσει στη Λέσβο από το πρωί της 8ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Ένας σημαντικός αριθμός που έχει ανεβάσει στους 6.339 τους αλλοδαπούς που διαμένουν στη Μόρια, μέσα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή σε κτήματα έξω από αυτόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταυλισμός του ΚΥΤ, χωρητικότητας  3.500 ατόμων, φιλοξενεί 4.928 αιτούντες άσυλο, ενώ άλλοι 1.411 διαμένουν σε οργανωμένη δομή ή ελεύθερα σε ελαιώνες της περιοχής. Ο  αριθμός των ατόμων που διαμένουν στη Μόρια θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν δεν είχαν μεταφερθεί σε άλλες δομές του νησιού 288 αιτούντες άσυλο.

Την Μόρια επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να ενημερωθεί από τους υπεύθυνους της δομής και από αυτοδιοικητικούς φορείς για την κατάσταση στο νησί. Αναχωρώντας μάλιστα από την Λέσβο, ο κ.  Χρυσοχοΐδης είπε ότι φεύγει με την «θετική» εντύπωση που αποκόμισε για «την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».

Αλλαγή πλεύσης

Την Τρίτη, ενόψει και του άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε σειρά επαφών και συναντήσεων. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τις ηγεσίες υπηρεσιών που εμπλέκονται στην επιτήρηση των συνόρων. Κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρουσιάστηκε και η επιχείρηση «Ποσειδών» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανατολικό Αιγαίο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τη μετανάστευση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει το δόγμα της προηγούμενης, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης των αιτούντων ασύλου. Αυτοί οι βασικοί άξονες πολιτικής επιβεβαιώθηκαν και στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, παρουσία του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στην σύσκεψη, άλλωστε, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να προχωρήσουν στην άμεση άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, στην αναμόρφωση εντός του έτους του θεσμικού πλαισίου χορήγησης ασύλου, στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και στην ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας. Αυτήν την αλλαγή φιλοσοφίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό θα μεταφέρει ο κ. Κουμουτσάκος στο συμβούλιο υπουργών, στο οποίο για άλλη μία φορά αναμένεται να κυριαρχήσει ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό τα κράτη-μέλη.

Αλλού η Ρώμη, αλλού το Βερολίνο

Προ ημερών πάντως, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, ο Ιταλός υπουργός Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι κατέθεσε πρόταση για την δημιουργία, σε τρίτη χώρα, ενός ευρωπαϊκού γραφείου στο οποίο θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι αιτούντες ασύλου. Απαντώντας στην ιταλική πρόταση, ο Αβραμόπουλος είπε ότι προκαλεί μια σειρά από νομικά ζητήματα. Ο επίτροπος Μετανάστευσης τάχθηκε υπέρ των νόμιμων και ασφαλών οδών για την έλευση στην Ευρώπη όσων δικαιούνται ασύλου και εστίασε στην ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου.

Η Ιταλία ζήτησε, επίσης, οι μετανάστες που φτάνουν στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, να οδηγούνται για δυο με τρεις ημέρες σε συγκεκριμένες περιοχές των ακτών και εκεί, σε χρόνο ρεκόρ, να διαπιστώνεται, αν δικαιούνται άσυλο. Ο Αβραμόπουλος πάντως, στην συνέντευξή του στην Messaggero δεν σχολίασε αυτό το σημείο και επέμεινε ότι μόνη λύση παραμένει η επανεγκατάσταση.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία ο Σαλβίνι μάχεται κατά των ΜΚΟ, ενώ η υπόδικος πλοίαρχος του Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, ζητά από την  Ευρώπη να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη. Η Ρακέτε, για την οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι Ιταλοί εισαγγελείς αναμένεται  να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης να αφεθεί ελεύθερη, έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Bild και προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις. Η Ρακέτε αφέθηκε ελεύθερη για την παραβίαση απόφασης να προσεγγίσει την Λαμπεντούζα, εξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ιταλία, επειδή βοήθησε παράτυπους μετανάστες και δεν υπάκουσε στις εντολές αξιωματούχων και στρατιωτικών. Κατηγορίες για τις οποίες θα παρουσιαστεί, αύριο Πέμπτη, ενώπιον δικαστή στο Αγκρετζέντο.

Στην Γερμανία πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας καλεί στον σχηματισμό μιας “συμμαχίας των προθύμων” για την κατανομή μεταναστών και προσφύγων που διασώζονται στην Μεσόγειο σε ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται ουσιαστικά για τον αντίποδα της ιταλικής πρότασης, η οποία ζητούσε την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τον διαμοιρασμό των μεταναστών που διαζώζονται. Το θέμα ήρθε δυναμικά και πάλι στο προσκήνιο μετά τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων με πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, τα οποία ο Σαλβίνι δεν δέχεται στα ιταλικά λιμάνια.

Την πρότασή του, ωστόσο, η οποία προέβλεπε και την άρση αποκλεισμού των ιταλικών λιμανιών την απέρριψε ήδη ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας. Αν και το Βερολίνο δήλωσε έτοιμο να  εγγυηθεί ότι θα δέχεται τακτικά ένα μέρος των διασωθέντων μεταναστών, ο Κουρτς κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξαλείψουν τα κίνητρα για τους μετανάστες, απαιτώντας από αυτούς να επιστρέψουν. Υποστήριξε τέλος ότι όλοι όσοι διασώζονται στην Μεσόγειο πρέπει να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx