ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο στρεπτόκοκκος θα συνεχίσει να υπάρχει – Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι COVID

Ο στρεπτόκοκκος θα συνεχίσει να υπάρχει – Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι COVID

O καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο νοσοκομείο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ήταν ενημερωτικός και κατά του πανικού όσον αφορά τόσο στον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο όσο και στην τελευταία, σχετικά επιθετική, παραλλαγή της mpox -της ευλογιάς των πιθήκων.

Υπενθυμίζεται ότι είχαμε δύο θανάτους και τρίτο άτομο νοσηλεύεται -και οι τρεις στην Ηλεία- από βαριά λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, υπάρχει διεθνώς ανησυχία, καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται, κυρίως με την σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών και όχι μόνον. Πάντως δεν μεταδίδεται με την ευκολία που μεταδίδεται ο κορονοϊός ή ο στρεπτόκοκκος. Για τον στρεπτόκοκκο ο Σπύρος Πουρνάρας είπε μεταξύ άλλων  πως «θέλει ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των καταστάσεων όταν δεν έχουμε τα δεδομένα. Ο στρεπτόκοκκος είναι κάτι πάρα πολύ συχνό. Σε ένα ποσοστό μικρό εκκρίνει κάποιες τοξίνες οι οποίες είναι θανατηφόρες. Δυστυχώς αυτό είναι συχνό σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν συχνό».

Όπως είπε και στην Ελλάδα έχουμε την τελευταία τριετία μια αύξηση και βλέπουμε θανάτους, όμως όχι τόσο πολλούς στατιστικά, ώστε να θεωρείται ζήτημα συναγερμού και πανικού. Πρόσθεσε ότι σε πολλές χώρες με αναπτυγμένο υγειονομικό σύστημα προχωράει το θέμα του εμβολίου κατά του στρεπτόκοκκου. Όπως είπε, «ο στρεπτόκοκκος είναι ένα καθημερινό μικρόβιο, προσπαθεί η επιστημονική κοινότητα να παράξει εμβόλιο ώστε να μειωθούν αυτά τα περιστατικά. Ελπίζουμε να περιοριστούν αυτά σύντομα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στρεπτόκοκκος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, προκαλεί συνήθως αμυγδαλίτιδα, προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος, σε ένα μικρό ποσοστό όμως εκκρίνει τόσες πολλές τοξίνες που προκαλεί μαζική σήψη». Υπογράμμισε πως στην τελευταία περίπτωση «χρειάζεται γρήγορα αντιβίωση». Στα περισσότερα περιστατικά όπως έγραψε και χθες το SLpress.gr αρκεί η συνήθης αντιβίωση, αλλά καλό είναι οι ασθενείς να συμβουλεύονται πάντα γιατρό, καθώς μπορεί στην περίπτωσή τους να χρειάζεται ειδική αντιβίωση σε νοσοκομείο. Επίσης, όσον αφορά στο strep τεστ, μπορεί κάποιος να το πάρει από φαρμακείο. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι θέλει ειδικότητα η λήψη επιχρίσματος και ότι το τεστ πρέπει να γίνεται από γιατρό. Σημειωτέον, πάντως, ότι αν η λοίμωξη δεν εντοπίζεται στο ρινοφάρυγγα, το στρεπ τεστ θα βγει παραπλανητικά αρνητικό.

Επανερχόμενοι στην συνέντευξη του κ. Πουρνάρα, είπε ότι «η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο προκαλεί συνήθως υψηλό πυρετό.  Όταν έχουμε έντονη κακουχία, υψηλό πυρετό, πρέπει να πάμε γρήγορα στον γιατρό. Μια εξέταση αίματος, μια καλή κλινική εξέταση, είναι εύκολο να ανιχνευθεί  ο στρεπτόκοκκος. Είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένοι άνθρωποι έτσι. Και τεστ για στρεπτόκοκκο υπάρχουν και μια γενική αίματος θα μας δείξει ότι τα λευκά είναι αυξημένα», είπε.

Η ευλογιά των πιθήκων

Συνεχίζοντας ο κ. Πουρνάρας επί της mpox είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τη νόσο των πιθήκων, την μάθαμε στην Ευρώπη το 2022. Ήταν σποραδική νόσος, το 1970 πρωτοπεριγράφηκε στην Κεντρική Αφρική. Ήταν σποραδικά τα κρούσματα τότε και δεν είχαν σχέση με το σεξ. Το 2022 αρχίσαμε να έχουμε πολλά περιστατικά που είχαν πλέον σχέση με σεξουαλική μετάδοση. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ περιόρισαν το πρόβλημα το 2023. Κηρύχθηκε λήξη του συναγερμού. Επρόκειτο όμως για άλλη παραλλαγή του ιού. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των περιστατικών από την παραλλαγή τύπου 1Β που είναι διαφορετική από την ευρωπαϊκή παραλλαγή που ξέραμε μέχρι πέρσι. Και αυτή μεταδίδεται σεξουαλικά, αυτό είναι το ανησυχητικό.

»Τα λέγαμε πάντως από το 2022, και τελικά είχαμε εκατοντάδες κρούσματα στην Ελλάδα. Θα έρθει και αυτή η παραλλαγή, δεν μπορεί να μην έρθει εφόσον μεταδίδεται με τις ερωτικές συνευρέσεις. Είναι κάτι που δεν έχει σύνορα. Πάντως τόσο μεγάλη μετάδοση σαν αυτή του covid δεν μπορεί να έχει και δεν θα έχει. Το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό, έχει πολύ λίγες παρενέργειες, όμως δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Πρέπει να εμβολιάζονται οι άνθρωποι που έχουν παράγοντες κινδύνου». Ο κ. Πουρνάρας τόνισε παράλληλα ότι βρίσκεται σε έξαρση ο κορονοϊός με περίπου 35 θανάτους την εβδομάδα για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx