Καθολικοί στις ΗΠΑ: Δεν κάνουμε εμβόλιο από έμβρυο

Στην Γάζα επείγει μια ολική κατάπαυση του πυρός διαμηνύει ο Πάπας μέσω της La Stampa

Ορισμένοι επίσκοποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας των ΗΠΑ συμβούλευσαν τους πιστούς (50 εκατομμύρια στη χώρα) να μην κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό της Johnson & Johnson, επειδή θεωρούν ότι ειδικά αυτό έχει παραχθεί, αντιγράφοντας κύτταρα που προέρχονται από έμβρυο αποβολής από τον περασμένο αιώνα. Εντούτοις το Βατικανό έχει λάβει διαφορετική θέση υπέρ του εμβολιασμού.

Οι Αμερικανοί καθολικοί επίσκοποι που λένε στο ποίμνιό τους να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο παραθέτουν λόγους όπως τα «ηθικά ζητήματα που εγείρονται για το εμβόλιο της J&J», ενώ θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό δεν υφίσταται για τα ανταγωνιστικά εμβόλια των Pfizer και Moderna, τα οποία  απεναντίας συνιστούν. Πολλοί ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι όμως διαφωνούν. Για παράδειγμα η επισκοπή του Λονγκ Άιλαντ διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή των καθολικών επισκόπων:

«Αυτά τρομάζουν τον κόσμο χωρίς λόγο», αναφέρει για το μήνυμα της εκκλησίας που διχάζει ποίμνιο και επισκόπους ο επικεφαλής της επισκοπικής εκκλησίας του Λονγκ Άιλαντ, ιερέας Lawrence Provenzano. «Θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο κάνουν το ηθικά επιβαλλόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, όταν διακυβεύεται η υγεία και η ασφάλεια πολλών ανθρώπων,  νομίζω πως αυτό που υποστηρίζουν είναι λάθος».

Το εμβόλιο της J&J έχει παρασκευαστεί από έναν αδενοϊό που προκύπτει από μια σειρά κυττάρων που είχαν δημιουργηθεί πριν από αρκετές δεκαετίες από ιστούς που προέρχονταν από έμβρυα αποβολής. «Αυτό όμως είναι κοινός τρόπος παρασκευής, όχι μόνο για τα εμβόλια», λέει ο Dr. David Battinelli στην εφημερίδα New York Post, «πρόκειται για μια πολύ γνωστή και συνηθισμένη διαδικασία στην ιατρική. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κλώνοι των πρώτων εκείνων κυττάρων».

Ο ιολόγος James Lawler δήλωσε σχετικά ότι τόσο η Pfizer όσο και η Moderna  χρησιμοποίησαν εμβρυικά κύτταρα του 1970 και του 1980 για δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Η Johnson & Johnson χρησιμοποίησε κύτταρα που επίσης αναπαράχθηκαν  από εμβρυικά κύτταρα του 1985. Η εταιρεία μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας πως το εμβόλιό της δεν περιέχει ιστούς από έμβρυο. Με παρόμοιο τρόπο εξάλλου έχουν παρασκευασθεί και τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Από το Βατικανό ξεκίνησε

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο από το Βατικανό, που ανακοινωσε πως είναι «ηθικά αποδεκτό να σου χορηγηθεί εμβόλιο για την Covid-19 που περιέχει κύτταρα από έμβρυα αποβολής όταν άλλα άμωμα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα». Ο Πάπας έκανε το εμβόλιο της Pfizer και το Βατικανό έχει αυστηρή πάντως πολιτική και έχει δηλώσει πως οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιθανό να  απολυθούν και πάντως θα υποστούν οπωσδήποτε κυρώσεις. Επισήμως δε συνιστά να γίνεται όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, όμως ανακίνησε ένα θέμα που το ίδιο είχε λύσει 15 χρόνια πριν.

Η Αρχιεπισκοπή της Νέας Ορλεάνης ανακοίνωσε ότι είναι ηθικά διαβλητό  να χρησιμοποιούνται κύτταρα αποβολής στην διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής του εμβολίου ακόμα και για δοκιμές, αλλά προσέθεσε ότι «τελικά την απόφαση για εμβολιασμό πρέπει ο πιστός να την λάβει κατά συνείδηση και σε συνεννόηση με τον γιατρό του. Εμείς συνιστούμε όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, να προτιμώνται από της Johnson & Johnson από τους πιστούς».

Όταν το εμβόλιο αυτό ενεκρίθη στις ΗΠΑ, την άλλη μέρα συνεδρίασαν οι καθολικοί επίσκοποι και συνέστησαν οι πιστοί να προτιμούν τα άλλα εμβόλια όταν είναι διαθέσιμα. Άλλες επισκοπές όμως διέδωσαν ότι είναι απολυτως απαράδεκτο το εμβόλιο για κάθε καθολικό γιατρό ή νοσηλευτή και για υποψήφιο να εμβολιασθεί, διότι «έχει άμεση σύνδεση με το αμάρτημα της έκτρωσης καθώς περιέχει κύτταρα κλώνους ενώ τα άλλα όχι».

Από το 2005 έχει λυθεί για το Βατικανό

Το 2005 πάντως ο τότε Πάπας Βενέδικτος ανέθεσε επί τούτου έρευνα στην Επιστημονική και Ηθική ομάδα του Βατικανού και η έρευνα κατέληξε έμμεσα στην σύσταση ότι είναι ηθικά επιτρεπτή η χρήση εμβολίων που παράγονται από κλώνους εμβρυικών κυττάρων. Τα εμβόλια για την ανεμοβλογιά, την ηπατίτιδα, την πολιομυελίτιδα, τη λύσσα και την ιλαρά, επίσης έχουν χρησιμοποιήσει στην έρευνα και παραγωγή τους τέτοια κύτταρα.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ερευνητές πρέπει να αποκηρύσσουν ως αμάρτημα τις εκτρώσεις και να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους έρευνας αν είναι δυνατόν, αλλά οι γιατροί και οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τα εμβόλια φέρουν ελάχιστη ευθύνη για το αρχικό αμάρτημα της έκτρωσης. Αυτή η πολύ απομακρυσμένη συσχέτιση με την αρχική πράξη της έκτρωσης, είναι ηθικά επιτρεπτή για τους γονείς που εμβολιάζουν τα παιδιά τους», είχε καταλήξει η επιστημονική επιτροπή του Βατικανού, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναλογισθούμε και τον κίνδυνο να μην εμβολιάζονται τα παιδιά και τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τα παιδιά των ερχόμενων γενεών, που συνιστά  έναν επιπλέον λόγο οι εμβολιασμοί να γίνονται».

Οι κλώνοι των εμβρυικών κυττάρων χρησιμοποιούνται από δεκαετίες για την έρευνα σκευασμάτων κατά του καρκίνου και κατά των νοσημάτων του ανοσοποιητικού. Σε εμβρυικά κύτταρα εξάλλου δοκιμάστηκαν και τα τεχνητά αντισώματα της Regeneron και ο Τραμπ τα έλαβε, παρότι το 2019 υποχωρώντας στις ενστάσεις Καθολικών, ο ίδιος είχε αναστείλει τη χρηματοδότηση παρόμοιων ερευνών.Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προσφέρει το μεγάλο αβαντάζ ότι είναι μόνον μιας δόσης και ότι μπορεί να συντηρηθεί στο οικιακό ψυγείο για μήνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι