Κάτι ψεύτικο υπάρχει με τους μαθητές και τα self test
15/09/2021Από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ προκύπτει δια της προσθαφαιρέσεως ένα ανεξήγητο αποτέλεσμα. Μήπως και έχει εμβολιαστεί “παρανόμως” το 90%, ακόμα και των παιδιών του Δημοτικού; Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι τυπικά στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ εμφανίζονται να έχουν κάνει την υποτιθέμενη υποχρεωτική δήλωση αποτελέσματος self test μόνον 121.000 άτομα, μέσα στις τελευταίας τρεις ημέρες, όταν οι μαθητές της χώρας είναι περίπου 1.367.000 και είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν για να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες;
Και πώς γίνεται τα φερόμενα ως θετικά self test να είναι περισσότερα από όλα τα self test (αρνητικά και θετικά) που δηλώθηκαν; Η δήλωση του αποτελέσματος σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτική. Όμως η πλατφόρμα δηλώσεων είχε “κολλήσει” την Κυριακή το βράδυ και πολλοί γονείς δεν μπορούσαν να εκτυπώσουν την κάρτα, ή να δηλώσουν το αποτέλεσμα, οπότε η “υποχρεωτική ψηφιακή δήλωση” φαίνεται πως ουσιαστικά έμεινε στην θεωρία.
Μια ερμηνεία είναι ότι πιθανόν οι περισσότεροι έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς ηλεκτρονική υποβολή των αρνητικών τεστ, με εκτυπωμένα ή χειρόγραφα τα στοιχεία τους, όπου υπογράφουν ότι βγήκε αρνητικό το τεστ. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι πιθανόν ο ΕΟΔΥ να μην έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, ή ίσως πράγματι έχει εμβολιασθεί το 90% των μαθητών και δεν το ξέρουμε!
Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες τεστ τα οποία απλά δεν δηλώθηκαν ψηφιακά, ή πάντως δεν τα αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Και ο λόγος είναι ότι ΕΟΔΥ, ενώ δεν αναφέρει μεν το σύνολο των self test που έγιναν, αναφέρει τα ψευδώς θετικά και τα θετικά αυτών των τριών ημερών, για τα οποία έγινε επανέλεγχος και που είναι σχεδόν 160.000. Όπως και πέρσι, που διαπιστώθηκε ότι περίπου το 90% των “θετικών” είναι ψευδώς θετικά, έτσι και φέτος αναμένεται το ίδιο ποσοστό, δηλαδή το rapid test θα επιβεβαιώνει και πάλι μόνο το 10% των “κρουσμάτων” και το 90% θα είναι λάθος συναγερμός.
Αναντιστοιχία στους αριθμούς
Αν ισχύει το περσινό 10%, πάντως, μέσα σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν χονδρικά 16.000 κρούσματα ή περίπου 5.000 την ημέρα. Πού είναι καταγεγραμμένα αυτά; Σίγουρα δεν περιλαμβάνονται στις καθημερινές αναφορές του ΕΟΔΥ, αφού εκεί τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τις 3.000. Μήπως αίφνης άλλαξε ο προμηθευτής των self test και βγαίνουν 99% ψευδώς θετικά, οπότε επιβεβαιώνεται μόνον το 1% των κρουσμάτων που “έβγαλαν” τα τεστ αυτοδιάγνωσης; Σε αυτή την περίπτωση, από τα 160.000 που χρειάστηκαν επανέλεγχο, πράγματι θετικά από τον επιβεβαιωτικό έλεγχο με rapid test ή PCR test θα βγήκαν θετικά πολύ λιγότερα, ίσως τα 500 ίσως τα 50. Αλλά οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δεν πρέπει να οδηγούν σε “μαντεψιές”!
Η προαναφερόμενη αναντιστοιχία στους αριθμούς προκύπτει ως εξής. Ο ΕΟΔΥ καθημερινά ανακοινώνει πόσα self test καταγράφηκαν στην πλατφόρμα και για πόσα θετικά χρειάστηκε επανέλεγχος επιβεβαίωσης. Συγκεκριμένα, εξαρχής εφαρμογής των self test (άνοιξη) μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου είχαν γίνει 33.534.265 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 1.202.874 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο, αναφέρει η ανακοίνωση της 11ης Σεπτεμβρίου. Όμως τρεις μέρες μετά, η ανακοίνωση της 14ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι εξαρχής εφαρμογής του μέτρου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 33.656.566 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 1.362.307 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Αυτά τα νούμερα σημαίνουν ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 13 καταγράφηκαν 122.301 νέα self test τεστ (αρνητικά και θετικά) και ότι επίσης στο ίδιο διάστημα των τριών ημερών ζήτησαν επανέλεγχο 159.433 άτομα. Αυτά τα άτομα που ζητούν επανέλεγχο είναι τα “θετικά” ή θετικά των self test. Και το υποσύνολο είναι μεγαλύτερο του συνόλου, δηλαδή τα φερόμενα ως θετικά τεστ είναι περισσότερα, από όσα τεστ υποτίθεται ότι δηλώθηκαν!
Άνοδος κρουσμάτων στους μαθητές
Ούτε ο ΕΟΔΥ μέχρι στιγμής ούτε το υπουργείο Παιδείας έχουν δώσει στατιστικά στοιχεία ή απόλυτους αριθμούς για τα κρούσματα που αφορούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από χθες που άνοιξαν τα σχολεία. Έχει “κυκλοφορήσει” ένας αριθμός για περίπου 3.000-4.000 κρούσματα, αλλά ήταν ασαφές αν αφορούσε μόνον στην Δευτέρα. Πολλά παιδιά είχαν κάνει το τεστ Κυριακή, Σάββατο ή και Παρασκευή.
Ένα άλλο στοιχείο (ανεπίσημο όμως κι αυτό), είναι ότι στην καταμέτρηση των θετικών κρουσμάτων σήμερα, οι μαθητικές ηλικίες είχαν άνοδο. Συγκεκριμένα, στις μαθητικές ηλικίες τα κρούσματα διπλασιάσθηκαν και φέρονται να έχουν φτάσει τα 805, από 387 που ήταν χθες. Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασχολείται με αριθμούς κρουσμάτων στους μαθητές, γιατί θεωρεί ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ και ότι θα αναφέρει μόνον ποια τμήματα κλείνουν ανά εκπαιδευτική περιφέρεια.
Όμως θα πρέπει κάποιος να συγκεντρώνει ειδικά τα σχολικά κρούσματα και να ενημερώνει τους πολίτες. Αυτό στα άλλα κράτη γίνεται έμμεσα, καθώς κάνουν κατανομή των κρουσμάτων κατά ηλικίες και κατά συνέπεια έχουν μια συνολική εικόνα της αύξησης των κρουσμάτων στον πληθυσμό του δημοτικού ή του γυμνασίου ή του λυκείου.