ΣΧΟΛΙΟ

Κυπερούντα: Ένα νοσοκομείο της συμφοράς

Κυπερούντα: Ένα νοσοκομείο της συμφοράς, Ηλιάδης Παντιάς

Η Κυπερούντα είναι ένα όμορφο χωριό στην οροσειρά του Τροόδους σε υψόμετρο 1130-1300 μέτρων που φημίζεται για το ευχάριστο κλίμα του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες συχνά φτάνουν και ξεπερνούν τους 40º C στα πεδινά και τις αστικές περιοχές της Κύπρου. Το 1940 κτίσθηκε στο χωριό το “Σανατόριο Κυπερούντας” με 100 κλίνες προς αντιμετώπιση της φυματίωσης και πνευμονολογικών νοσημάτων που ταλαιπωρούσαν τότε την Κύπρο.

Το κτήριο είναι πετρόκτιστο, διατηρητέο. Το 1974 το Σανατόριο μετατράπηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο και σήμερα είναι “Περιφερειακό Νοσοκομείο Τροόδους στην Κυπερούντα” όπου λειτουργεί πνευμονολογική και φυματιολογική κλινική. Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, πρώτες βοήθειες και εξυπηρετεί 45,000 περίπου κάτοικους των ορεινών περιοχών. Ενθυμούμαι μάλιστα ότι, παλαιότερα φιλοξενούντο και παιδιά με πνευμονολογικά περιστατικά από τη Γερμανία.

Όπως όλα τα νοσοκομεία αγροτικών περιοχών, και όχι μόνον, και το νοσοκομείο Κυπερούντας ταλανίζεται από χρονίζοντα προβλήματα, όπως υποστελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη κινήτρων για εργασία στο νοσοκομείο, πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, ανάγκες επέκτασης και εκσυγχρονισμού χώρων, ενίσχυση υφιστάμενων μονάδων, αφυπηρετήσεις ή μεταθέσεις που δεν αναπληρώνονται, προγράμματα που μένουν στα χαρτιά και άλλα γνωστά.

Εκκρεμεί η εγκατάσταση αξονικού τομογράφου ενώ χρειάζεται επίσης μαστογράφος και μηχάνημα ελέγχου οστεοπόρωσης. Τα προβλήματα του νοσοκομείου απασχόλησαν και την Κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας τον περασμένο μήνα.

Κυπερούντα: Κατάντια για κλάματα

Προ μερικών ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κυπερούντας. Συνομίλησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και με ασθενείς και σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις που μεταδόθηκαν στα δελτία ειδήσεων από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έδωσε οδηγίες για επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων όπως, αντικατάσταση δύο σπασμένων αποχωρητηρίων, απομάκρυνση ενός σπασμένου κρεβατιού από θάλαμο, αντικατάσταση ενός χαλασμένου φούρνου και έδωσε οδηγίες για επίλυση ενός ζητήματος με ένα βαν μεταφοράς ζεστού φαγητού το οποίο… δεν οδηγεί κανείς.

Μάλιστα! Χρειάστηκε επί τόπου επίσκεψη και προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Οι απαντήσεις του εκπρόσωπου τύπου του αρμόδιου Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας στη δημόσια κριτική ήταν εξίσου αλλόκοτες. Πληροφόρησε ότι ο φούρνος δεν ήταν τελικά χαλασμένος αλλά… δεν γνώριζαν πώς να τον λειτουργήσουν ενώ δεν μπορούσαν να απομακρύνουν το σπασμένο κρεβάτι επειδή λόγω των πέτρινων τοίχων η πόρτα είναι… στενή και δεν χωρούσε να περάσει και χρειάζεται ανυψωτικό μηχάνημα για να απομακρυνθεί από το μπαλκόνι. Εν τω μεταξύ καινούργια κρεβάτια υπάρχουν αχρησιμοποίητα σε παρακείμενους θαλάμους όπως και στην αποθήκη του νοσοκομείου ενώ ο αξονικός τομογράφος δεν τοποθετείται επειδή καθυστερεί για μήνες η ολοκλήρωση της αναγκαίας υποδομής εγκατάστασής του.

Προβληματίστηκα πολύ εάν έπρεπε να γράψω αυτό το σχόλιο. Αν για αντικατάσταση δύο αποχωρητηρίων και την απομάκρυνση ενός σπασμένου κρεβατιού χρειάζεται προσωπική, επιτόπου παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τι να πούμε; Αναλογιστείτε εάν είχαμε να διαχειριστούμε την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και διοικητική πολυπλοκότητα του σχεδίου Ανάν.

Ή τι έχουμε ακόμη μπροστά μας και τι μας περιμένει με την ανικανότητα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να χειριστεί αποτελεσματικά την πράσινη μετάβαση και τη μείωση των ρύπων που έχει ως επακόλουθο η Κύπρος να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στις Βρυξέλλες, τα οποία επωμίζονται βεβαίως στο τέλος οι απλοί καταναλωτές χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα αντίδρασης.

Ή ακόμα πώς θα εκμεταλλευτούμε επιτυχώς τα ενεργειακά μας κοιτάσματα σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος για τα οποία οι πολίτες μόνο ακούνε εδώ και χρόνια και που εκτός από την ακρίβεια των πάντων δεν βλέπουν κάποιο όφελος. Σκέφτηκε κανείς πως αντέδρασαν τα στελέχη των πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών με τους οποίους συνεργαζόμαστε όταν άκουσαν για την… επίλυση των προβλημάτων στο νοσοκομείο Κυπερούντας; Όταν η ανεπάρκεια και η ανικανότητα είναι τρόπος λειτουργίας, βιώνουμε καταστάσεις “νοσοκομείου Κυπερούντας”!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι