Κυψέλη: “Ναι μεν αλλά” από τον Λέκκα για το πέρασμα του μετρό
17/07/2026
Αν και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε στην ΕΡΤ ότι «δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας των κτιρίων λόγω των ρωγμών», πρόσθεσε ότι η κατάσταση χρήζει παρακολούθησης και ότι το υπέδαφος της περιοχής δεν είχε ληφθεί επαρκώς υπ΄όψιν στις αρχικές μελέτες.
«Δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας των κτιρίων στην Κυψέλη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας για το ζήτημα που προέκυψε με τις ρωγμές που έχουν καταγραφεί σε πάνω από 40 ή ίσως και 200 κατοικίες στην Κυψέλη λόγω των έργων του της Γραμμής 4 του Μετρό, αλλά προσθέτει ότι υπάρχουν πιθανόν προβληματικά σημεία που απαιτούν παρακολούθηση και ελέγχους της στατικότητας.
Σημειωτέον οι εργασίες σταμάτησαν λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες της περιοχής, αλλά ο κόσμος αφ΄ ενός ανησυχεί για τις ζημίες που έχουν ήδη προκληθεί ή για εκείνες που θα μπορούσαν μελλοντικά να ανακύψουν σε περίπτωση συνέχισης της διάνοιξης.
Όπως είπε τα προβλήματα εμφανίστηκαν μετά το περιστατικό εξόδου υλικών από το υπέδαφος κατά τη διάρκεια των εργασιών, όταν πιέσεις από τη διάνοιξη της σήραγγας οδήγησαν στην ανάδυση υλικών στην επιφάνεια, ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «από γεωλογικής πλευράς υπάρχουν ζητήματα που φαίνεται ότι δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες»
Τόνισε ότι στην περιοχή κυριαρχεί ο αθηναϊκός σχιστόλιθος, ένας γεωλογικός σχηματισμός που έχει υποστεί αλλοιώσεις και είναι ευάλωτος σε συμπιέσεις και καθιζήσεις, ενώ υπενθύμισε ότι η περιοχή διασχίζεται και από παλαιές κοίτες ποταμών, γεγονός που επηρεάζει τη συμπεριφορά του υπεδάφους. Είπε ότι «υπάρχουν γεωλογικά ζητήματα στην περιοχή που φαίνεται ότι δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες».
Διαρκείς έλεγχοι στην Κυψέλη
Αναφερόμενος στις ζημίες που είδε και ο ίδιος, είπε ότι αφορούν κυρίως αποκολλήσεις στους αρμούς μεταξύ των κτιρίων και τριχοειδείς ρωγμές, οι οποίες, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη στατική επάρκεια των οικοδομών.
«Οι ζημιές που έχουν παρατηρηθεί δεν θέτουν σε κίνδυνο τη στατική επάρκεια των κτιρίων» είπε ο καθηγητής προσθέτοντας πως «οι περισσότερες φθορές αφορούν αποκολλήσεις στους αρμούς μεταξύ των κτιρίων και τριχοειδείς ρωγμές. Οι αρμοί υπάρχουν ακριβώς για να απορροφούνραι τέτοιου είδους μετακινήσεις, ενώ οι μέχρι στιγμής φθορές δεν θεωρούνται κρίσιμες για την στατικότητα. Οι εργασίες έχουν ήδη διακοπεί μετά το περιστατικό με την έξοδο των υλικών στην επιφάνεια, ώστε να αξιολογηθεί πλήρως η κατάσταση και η συνέχιση του έργου θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και υπό τη διαρκή επίβλεψη εξειδικευμένων επιστημόνων με εμπειρία σε έργα διάνοιξης σηράγγων, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και οι μετρήσεις στα κτίρια της περιοχής».





