Κλιματική αλλαγή και business as usual

Κλιματική αλλαγή και business as usual

του Βαγγέλη Γεωργίου  – 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο της Νορβηγίδας πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή «δεν ήταν ένα σημαντικό θέμα, μιλήσαμε για άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων κυρίως του εμπορίου». Παρόλα αυτά του Αμερικανού προέδρου του «ξέφυγαν» κάποιες ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Ως γνωστόν, μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ η περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ ιεραρχήθηκε χαμηλότερα στην κυβερνητική ατζέντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποσύρει, όπως είχε πει, την χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, στην συνάντηση που είχε με την Νορβηγίδα πρωθυπουργό δήλωσε «Ειλικρινά, η συμφωνία [του Παρισιού] είναι μια συμφωνία με την οποία δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά είχα ένα πρόβλημα με τη συμφωνία που υπέγραψαν, γιατί ως συνήθως [η κυβέρνηση Ομπάμα] έκανε μια κακή συμφωνία». Χωρίς να αναφερθεί στα σημεία της συμφωνίας που θα ήθελε να αναθεωρηθούν, ο Τράμπ δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε ενδεχομένως να παραμείνει μέρος της συμφωνίας για το κλίμα.. Είναι μια σημαντική στιγμή η οποία δεν πήρε μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε η συμφωνία στην χώρα του λόγω της χρήσης απαγορευμένων τύπων καυσίμων. Ωστόσο, όπως έγραψε σχετικά ο Ολλανδός δημοσιογράφος Peter Teffer, που καλύπτει θέματα περιβάλλοντος, η Σόλμπεργκ παρέλειψε να διορθώσει τον Αμερικανό ηγέτη για τις ανακρίβειες που διατύπωσε.

Δεν υπάρχει τίποτα στη συμφωνία του Παρισιού που να απαγορεύει συγκεκριμένους τύπους καυσίμων, ούτε υπάρχουν κυρώσεις. Η συνθήκη υιοθετεί μια προσέγγιση εκ των κάτω προς τα άνω, με την κάθε χώρα να αναλαμβάνει τις δικές της δεσμεύσεις όσον αφορά τη μείωση της έκλυσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προετοιμασία για την αλλαγή του κλίματος”. Ως εκ τούτου, το χαρτί που υπέγραψε ο Ομπάμα δεν δέσμευε νομικά τις ΗΠΑ, σχολιάζει ο Teffer.

Η Σόλμπεργκ δήλωσε ότι η “Η Νορβηγία καταπολεμά την κλιματική αλλαγή – είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς και δεσμευόμαστε από τη συμφωνία του Παρισιού“. Σημειώνεται ότι η Νορβηγίδα πολιτικός ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της χώρας της και ως εκ τούτου, πολιτικά παρουσιάζει σημεία σύγκλισης με τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, είναι φανερό ότι στο ζήτημα του περιβάλλοντος διαφοροποιείται σημαντικά.

Business as US.ual

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τη Συμφωνία του Παρισιού ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και τόνισε ότι “ δεν θα αφήσω να συμβεί κάτι τέτοιο“. Η Σόλμπεργκ προσπάθησε έτσι να μιλήσει στην “γλώσσα” του Τραμπ, προκειμένου να τον πείσει για τα οικονομικά πλεονεκτήματα των φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών. Αναφέρθηκε στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την αμερικανική Tesla, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Έχει «μεγάλη επιτυχία στη Νορβηγία» η Tesla, είπε η Σόλμπεργκ παίρνοντας μια λιτή απάντηση από τον Τραμπ «Τέλεια, λοιπόν αυτό είναι καλό (…) το κάνουμε και εμείς αυτό».

Αλλά όπως είπαμε και στην αρχή. Η κλιματική αλλαγή δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες. Και ενώ μπορεί να διαφωνούν πολιτισμένα επ’ αυτού, η Νορβηγίδα πρωθυπουργός εκτιμά πολύ την συνεργασία που έχουν με τις ΗΠΑ. «Είστε ο στενότερος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Και βλέπουμε το στρατιωτικό σας προσωπικό να εκπαιδεύεται και στη Νορβηγία και αυτό είναι μέρος της πολύ καλής διμερούς συνεργασίας».

Δεν έλειψαν κιόλας και οι φιλοφρονήσεις για τα όπλα που αγοράζει η Νορβηγία από τις ΗΠΑ. Κάνουμε πολλές δουλειές με τη Νορβηγία” είπε ο Τραμπ “και γνωρίζω ότι αγοράσατε κάποιο πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως F-35 και γι ‘αυτό σας συγχαίρω“. Η δε Σόλμπεργκ απάντησε μέσα στα γέλια «Πρέπει να φτιάχνετε καλά προϊόντα». Ε, το κλίμα ας περιμένει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι