Κόντρα Πλεύρη-Γκάγκα για τα απογευματινά χειρουργεία
27/10/2022Σοβαρές ενδοκυβερνητικές ενστάσεις εγείρονται στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία και στις επιλογές της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα, πρώην διευθύντριας της πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο “Σωτήρια”. Στελέχη της ΝΔ θεωρούν άκαιρη σε προεκλογική περίοδο, την έμμεση ώθηση των ασθενών σε ιδιωτικά ιατρεία και πληρωμές από την τσέπη τους, την στιγμή που θα χειρουργούνται μάλιστα σε δημόσια νοσοκομεία ή που θα οδηγούνται σε ιδιωτικά, για απογευματινά χειρουργεία.
Το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται στους διαδρόμους της Βουλής «νομοσχέδιο Γκάγκα», μια που εκείνη το έχει επιμεληθεί, και βρίθει παρεμβάσεων που ουσιαστικά καταργούν το μέχρι πρότινος δωρεάν και ίσο προς όλους τους πολίτες Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάποιοι απεναντίας θεωρούν ότι αυτή η “πόρτα” ιδιωτικών πληρωμών που ανοίγει ο νέος νόμος, θα καταργήσει τα φακελάκια, όμως οι περισσότεροι διαφωνούν κάθετα. Οι τελευταίοι, δεν θεωρούν ότι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος της παράνομης πληρωμής γιατρών είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Εξάλλου τα “φακελάκια” δεν αφορούν αποκλειστικά τις χειρουργικές ειδικότητες, απλώς είναι πιο “φουσκωμένα” όταν πρόκειται για επεμβάσεις.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο. Όσον αφορά στο ΕΣΥ, προβλέπεται ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων ή του πρώην ΙΚΑ (νυν Κέντρων Υγείας) θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και παράλληλα να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Η βασική ένσταση προς αυτό είναι το γεγονός ότι ο ασθενής που θα εξετάζεται δωρεάν σε ένα κρατικό νοσοκομείο από τον γιατρό αυτό, έμμεσα θα παίρνει το μήνυμα ότι θα χειρουργηθεί γρηγορότερα αν πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο ή αν πηγαίνει για επισκέψεις στο ιδιωτικό ιατρείο του συγκεκριμένου για το πρόβλημά του γιατρού.
Όμως οι ιατρικές επισκέψεις που είχαν “πέσει” στα 20 ευρώ μετά τα μνημόνια, τώρα πια έχουν σκαρφαλώσει στα 40 και 50 ευρώ στις φτωχογειτονιές και στα 80 ή και 100 ευρώ στις μεσαίες. Αυτό δε το αυξημένο κόστος παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο πολίτης καλείται να το καταβάλει σε μια εποχή που όλα τα έξοδα της οικογένειας έχουν αυξηθεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κατά 30% έως και 50%.
Οι ενστάσεις για απογευματινές επεμβάσεις
Το σύστημα να έχουν ιδιωτικά ιατρεία και στελέχη του ΕΣΥ, είχε ισχύσει και παλιότερα εν μέρει, με το Δημόσιο να κατηγορεί τους τότε πανεπιστημιακούς γιατρούς ότι “ψαρεύουν” πελατεία από τα νοσοκομεία για να συντηρούν τα ιατρεία τους, και τους γιατρούς από πλευράς τους να υποστηρίζουν ότι αμείβονται ελάχιστα από το ΕΣΥ και πως με κλειστό το ιδιωτικό ιατρείο τους, βρίσκονται ή σε δυσχερή θέση ή στην… ανάγκη να πάρουν “φακελάκι”.
Τα επί της ουσίας ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία που οσονούπω ξεκινούν, συνεπάγονται ότι οι ασθενείς που θέλουν να επισπεύσουν επεμβάσεις και δέχονται να χειρουργηθούν απόγευμα ή σε ιδιωτική κλινική του γιατρού του ΕΣΥ, θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Θεωρητικά αυτό μοιάζει με επιλογή του ασθενούς (είναι λογικό να πληρώσει αφού εκείνος βιάζεται). Αυτό το σκεπτικό απορρέει από την θεωρητική αρχή ότι τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά παίρνουν προτεραιότητα και χειρουργούνται ούτως ή άλλως άμεσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Όμως το θέμα δεν είναι άσπρο-μαύρο και ο χαρακτηρισμός ενός περιστατικού ως επείγοντος δυστυχώς αντέχει πολλές υποκειμενικές εκτιμήσεις. Κατά συνέπεια, πολλοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, περιμένουν μήνες να χειρουργηθούν, επειδή το περιστατικό τους δεν χαρακτηρίζεται επείγον. Τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς θα προσπαθούν να βρουν χρήματα για να χειρουργηθούν απόγευμα στο δημόσιο ή μέρα στο ιδιωτικό νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζεται ο γιατρός του Δημοσίου στον οποίο απευθύνθηκαν.
Συνεδριάσεις της ΝΔ με συνδικαλιστές
Μαζί με αυτούς θα διοχετευθούν εμμέσως προς τον ιδιωτικό τομέα και περιστατικά που όντως δεν ξεκίνησαν ως επείγοντα, αλλά με τις διαρκείς αναβολές των χειρουργείων, κατέληξαν να είναι. Σε αυτά θα προστεθούν και οι επεμβάσεις που καθαυτές δεν είναι όντως επείγουσες, είναι όμως σημαντικές, καθώς όλοι γνωρίζουν πως το 99% των ασθενών δεν επιδιώκει ποτέ να χειρουργηθεί αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος .
Ο υπουργός Υγείας φέρεται να επιδιώκει κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο, επειδή δέχεται πιέσεις από στελέχη της παράταξής του, αλλά και επειδή έχει μερικές προσωπικές ενστάσεις και ο ίδιος. Στην ουσία, όμως, το πρόβλημα είναι ότι έρχονται εκλογές και όχι ότι τα στελέχη διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου. Σε τρεις ημέρες θα συνεδριάσει επί τούτου ο τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας με παρουσία και συνδικαλιστών.
Παρότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ βρίσκουν λογικό «να πληρώνουν και κάτι οι ασθενείς», εντούτοις με τόσο έντονο το πρόβλημα της ακρίβειας σε τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια και παροχές υπηρεσιών, δέχονται ακόμη κι αυτοί τα πυρά της εκλογικής βάσης που τους έχει εκλέξει και η οποία προφανώς διαφωνεί. Ο Θάνος Πλεύρης πιέζεται να αλλάξει κάποια σημεία.
Εν τω μεταξύ η μισή Ελλάδα, δηλαδή η Αττική, εξακολουθεί να μην έχει προσωπικό- οικογενειακό γιατρό, αφού οι περισσότεροι γιατροί αρνούνται να ενταχθούν στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόλαβαν να βρουν γιατρό, προχωρούν με τα δεκάλεπτα έως δεκαπεντάλεπτα ραντεβού που η κυβέρνηση θεωρεί ότι αρκούν για την εξέτασή τους, ενώ οι άλλοι πληρώνουν όπως πάντα από την τσέπη τους ή περιμένουν στην ουρά των κέντρων υγείας της περιοχής τους.