ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρες των ειδικών με φόντο την παρέλαση

Κόντρες των ειδικών με φόντο την παρέλαση, Όλγα Μαυρού

Μόνον μια ώρα θα έχει διάρκεια η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία διαθέσιμη ΜΕΘ στη βόρειο Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα έχουν αρχίσει παράλληλα να ανεβαίνουν και στην Αττική και στη νότιο Ελλάδα. Εκφράζονται σκέψεις για υποχρεωτικά διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς και άλλους χώρους, όχι όμως και lockdown, τουλάχιστον προς το παρόν. Πάντως ενώ η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει τελικά μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την διασπορά του κορονοϊού και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο lockdown «ποτέ μη λες ποτέ», εννοώντας ότι κακώς έχει αποκλεισθεί από την κυβέρνηση και ότι με τόσο βεβαρημένη εικόνα προτού καν χειμωνιάσει σε όλη την χώρα, ίσως η πολιτεία χρειασθεί να ανακαλέσει και να αναγκασθεί να επιβάλει περιοριστικά μέτρα.

Προς το παρόν το μόνο “μέτρο” που ανακοινώθηκε ήταν η απόφαση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παρέλαση της, «η οποία τελικά θα περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά τμήματα και θα περιοριστεί αυστηρά στα 60 λεπτά». Επειδή έμενε μετέωρο το θέμα της μαθητικής παρέλασης και προκλήθηκε αλαλούμ, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «κακώς διαδίδεται πως δεν θα γίνει μαθητική παρέλαση, αυτή θα διεξαχθεί κανονικά στις 27 Οκτωβρίου με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας». Όμως δεν αναφέρει αν θα φέρουν μάσκες οι θεατές. Αυτοί θα βρίσκονται μεν σε εξωτερικό χώρο, αλλά το αν συνωστίζονται ή όχι θα πρέπει να το κρίνουν οι ίδιοι.

Το χάος στη Βόρειο Ελλάδα

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ζήτησε να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς θεατές: «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Είναι σαν να κάνουμε ένα μεγάλο κορονο-πάρτι, που θα προκαλέσει έκρηξη», είπε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, θεωρεί επίσης πολύ επικίνδυνες τις παρελάσεις: «Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πώς θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω. Από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς», είπε σε συνέντευξή της προς την τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα με το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την χώρα. Η ίδια δεν αναφέρθηκε στον δακτύλιο, αλλά από την Δευτέρα οι μισοί Αθηναίοι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με το δικό τους όχημα στην πρωτεύουσα, και κατά συνέπεια στα μέσα μεταφοράς θα σημειωθεί μεγαλύτερος συνωστισμός. Η ίδια θεωρεί ότι οι πάντες πρέπει να κάνουν τρίτη δόση και ότι με ανεμβολίαστο το 40% του πληθυσμού «μας περιμένει δύσκολος χειμώνας».

Τα κρούσματα

Χθες ανακοινώθηκαν 3.407 συγκεκριμένα, με 703 κρούσματα στην Αττική και 496 στη Θεσσαλονίκη. Η Αττική εξαρχής είχε τα μισά κρούσματα της χώρας, μια που αφ΄ενός συγκεντρώνει ουσιαστικά σχεδόν τον μισό πληθυσμό, αλλά είναι και κέντρο διερχομένων. Όμως επειδή το τρέχον κύμα ξεκίνησε από τον τουρισμό και τα θέρετρα, η πρωτεύουσα παρουσίαζε επί μήνες μόνον το 1/4 του συνόλου των κρουσμάτων.

Το μερίδιο συνεχίστηκε να είναι μικρό γιατί τα τεστ των μαθητών γίνονται πανελλαδικά και περίπου 500 θετικά rapid test την ημέρα είναι από παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα προς το παρόν στην Βόρειο Ελλάδα. Εντούτοις από προχθές (ίσως επειδή πλέον χειμώνιασε και στην Αττική) άρχισαν να ανεβαίνουν και τα κρούσματα στην Αθήνα.

Στις προβληματικές περιοχές πάντως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να ανακαλέσει την γενική χαλάρωση καθώς η επαναφορά στην κανονικότητα είναι ειλημμένη απόφαση με αποδεκτές ουσιαστικά τις παράπλευρες απώλειες. Αυτή ελήφθη με το σκεπτικό “υπάρχει το εμβόλιο” και την ανομολόγητη άποψη ότι είναι επιλογή των ανεμβολίαστων να νοσούν, παρά το γεγονός ότι έχουν πεθάνει και πάρα πολλοί εμβολιασμένοι, κυρίως ανοσοκατεσταλμένοι.

Για τους τελευταίους αλλά και γενικά τους ευπαθείς, η κυβέρνηση ποντάρει στην τρίτη δόση. Πιθανόν αυτή σε κάποιο καιρό να ισχύσει για τον γενικό πληθυσμό, μια που ούτως ή άλλως εξαρχής προβλέπετο ότι ο εμβολιασμός θα είναι ετήσιος και κλείνει σε δύο μήνες χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών. Η τρίτη δόση ουσιαστικά αναπληρώνει τον προγραμματισμένο ετήσιο εμβολιασμό και λογικά, υπάρχει επάρκεια εμβολίων για να καλυφθεί. Θα γίνεται έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση, με εξαίρεση τους ανοσοκατεσταλμένους στους οποίους γίνεται άμεσα.

Η “μελέτη Τσιόδρα”

Εν τω μεταξύ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού άσκησε κριτική στη “μελέτη Τσιόδρα” ως αποσπασματική και ασαφή. Η ίδια συμφωνεί ότι με 4 εκατ. ανεμβολίαστους το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οξύ, αλλά διαφωνεί με τη γενική ¨κανονικότητα” και με τον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί τον εμβολιασμό, χαλαρώνοντας όλα τα άλλα μέτρα προστασίας.

«Στις παρελάσεις θα πρέπει και οι θεατές να φορούν μάσκα και ας είναι σε εξωτερικό χώρο, είναι επικίνδυνο να γίνουν ανεξέλεγκτα αυτές οι εκδηλώσεις», είπε για την 28η και 27η Οκτωβρίου. Ο κ. Τσιόδρας, με την πρόθεση να τονίσει τα οφέλη του εμβολιασμού, παρουσίασε μια έρευνα στην οποία αναφερόταν ως “ανάλυση”, ίσως ακριβώς για να μην εγείρει κάποιος τις απαιτήσεις που έχει η επιστημονική κοινότητα κανονικά από κλινικές έρευνες και μελέτες.

Δεν αναφέρθηκε σε κανένα άλλο μέσο πρόληψης πλην των εμβολίων και η ανάλυση όντως διέφερε σε πολλά σημεία από άλλες διεθνείς ειδικά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα κάθε εμβολίου χωριστά και προ Δέλτα και μετά την έλευση της Δέλτα.  Είπε ότι χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε άλλους 8.300 νεκρούς και ότι επειδή δεν εμβολιασθήκαμε σε ποσοστό 95% τον Ιούλιο, χάθηκαν 1.200 ζωές που θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει.

Η αποδόμηση της μελέτης

Η κ. Λινού, που είναι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και υπέρ των μέτρων προστασίας, σχολίασε κριτικά την μελέτη για τα κενά της, αλλά και την ιδιότητα με την οποία ο κ. Τσιόδρας την παρουσίασε. Όπως είπε η μελέτη αυτή δεν ξέρει κανείς πώς ακριβώς έγινε ούτε έχει εγκριθεί από κάποια επιστημονική επιθεώρηση όπως κανονικά γίνεται. «Ο κ. Τσιόδρας έβγαλε κάποια συμπεράσματα, αλλά δεν ξέρουμε τη μεθοδολογία της μελέτης».

»Μπορεί κάποια στοιχεία να είναι πολύ σωστά, όμως δεν μας λέει πόσους θανάτους θα είχαμε γλιτώσει αν είχαμε πάρει επιπλέον μέτρα εγκαίρως και περιορίζεται στο πόσους θα γλιτώναμε αν είχαμε εμβολιαστεί. Όσον αφορά στην σύγκριση των εμβολίων ως προς την αποτελεσματικότητα, καμία άλλη διεθνής μελέτη δεν συμφωνεί», είπε η κ. Λινού, και συνέχισε: «Επίσης ο κ. Τσιόδρας δεν είπε ποιος αναλαμβάνει την επιστημονική ευθύνη των αναλύσεων και δεν μας διευκρίνισε τον τόπο και τον χρόνο σύγκρισης. Στην αρχή για παράδειγμα, δεν υπήρχε καμία θεραπεία ή εμβόλιο».

»Από πού προκύπτουν οι 8.400 θάνατοι; Συγκρίνει περιοχές που είχαν lockdown με περιοχές που δεν είχαν;» Τέλος τον επέκρινε και επειδή «παρουσιάστηκε ως μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων, η οποία όμως δεν έχει σχέση με το υπουργείο Υγείας, δεν είναι αρμόδια και δεν έχει την επιστημοσύνη των αριθμών». Η κ. Λινού όπως και άλλοι λοιμωξιολόγοι είναι κατά της τρομολαγνείας και εξαρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ μιας θετικής και όχι αρνητικής ή εκφοβιστικής καμπάνιας για τον εμβολιασμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι