ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κορονοϊός: Πότε εισάγονται οι ασθενείς και πότε μένουν σπίτι

Κορονοϊός: Πότε εισάγονται οι ασθενείς και πότε μένουν σπίτι, Όλγα Μαύρου

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων αναθεώρησε τον θεραπευτικό αλγόριθμο και τις οδηγίες για όσους ενήλικες ασθενείς μένουν σε καραντίνα στο σπίτι και δεν εισάγονται για νοσηλεία. Οι οδηγίες απευθύνονται σε γιατρούς, όμως καλό είναι να τις γνωρίζουν και οι μη ειδικοί, ώστε να ξέρουν τι ενδέχεται να ισχύσει στην περίπτωσή τους αν προσβληθούν από κορονοϊό.

Κατά κανόνα οικουρούν οι ασθενείς που δεν έχουν βαριά συμπτώματα, όμως ποια είναι αυτά; Η εξωνοσοκομειακή διαχείριση του ασθενούς με κορονοϊό είθισται πλέον όταν αυτός έχει ήπια προς μέτρια νόσο, δηλαδή ο κορεσμός οξυγόνου (που μετράται με οξύμετρο) είναι πάνω από 94%. Όμως, πολλά εξαρτώνται και από τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο. Το οξυγόνο πάντως μετράται με οξύμετρο, που πωλείται προς 15-100 ευρώ.

Παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο σύμφωνα με την Εταιρεία Λοιμώξεων είναι κατ’ αρχήν ο ασθενής να μην έχει εμβολιασθεί, ή να είναι άνω των 70 ετών ή να είναι παχύσαρκος (ΒΜΙ πάνω από 35), να βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή, να κάνει αιμοκάθαρση, να πάσχει από χρόνια καρδιοπάθεια ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, να έχει διαβήτη ή να έχει αιμοσφαιρινοπάθεια.

Σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή νόσο και ανάγκη νοσηλείας αποτελεί να πέσει ο κορεσμός του οξυγόνου κάτω από το 90% σε αέρα δωματίου (ή και κάτω από το 94%, αλλά να επιδεινώνεται με μεγάλη ταχύτητα), επίσης να δείχνει αυτός σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, όπως το να έχει πάνω από 30 αναπνοές το λεπτό, να κάνει χρήση επικουρικών αναπνευστικών μυών, να μην μπορεί να ολοκληρώσει μια μικρή φράση, να έχει εκτεταμένα διηθήματα (>50%) στην απεικόνιση θώρακα ή και συνδυασμό εργαστηριακών ενδείξεων, όπως λεμφοκύτταρα κάτω από 1000/μl, φεριττίνη πάνω από 1000 mg/ml, τον δείκτη φλεγμονής CRP άνω των 100 mg/ml με φυσιολογική τιμή <5 και άλλα.

Πότε συνίσταται

Στον εξωνοσοκομειακό ασθενή που δεν παρουσιάζει τα αναφερόμενα στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο αλλά έχει ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμό οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου) και παράλληλα δεν αντιμετωπίζει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλά παρακολουθεί με θερμόμετρο την θερμοκρασία του και τον κορεσμό του οξυγόνου πάνω από δύο φορές την ημέρα.

Πρέπει να πίνει πολύ νερό ή υγρά, αν έχει πυρετό να παίρνει αντιπυρετικά και προτείνεται κλινοστατισμός (πλάγιασμα στο κρεβάτι) μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον όταν υπάρχουν ενδείξεις για βακτηριακή πνευμονία. Στην περίπτωση του εξωνοσοκομειακού ασθενούς με ήπια προς μέτρια νόσο (δηλαδή με κορεσμό οξυγόνου πάνω από 94% σε αέρα δωματίου), αλλά που έχει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, ισχύουν όσα και για τους ασθενείς που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου, όμως αξιολογείται αν πρέπει να πάρουν κάποιες νέες θεραπείες.

Μεταξύ αυτών είναι ένα νέο σπρέι με κορτικοειδή ή το χάπι της Merck (όταν έρθει) ή τα μονοκλωνικά αντισώματα, που έχουν μεν παραληφθεί από την Ελλάδα αλλά είναι μόλις 2.000 δόσεις. Αυτά μπορούν να χορηγηθούν τις πρώτες πέντε μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή την θετικοποίηση του τεστ (αντιγονικό ή μοριακό). Τονίζεται ότι σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς δεν πρέπει να χορηγείται δεξαμεθαζόνη, κολχικίνη, ιβερμεκτίνη, (υδροξυ)χλωροκίνη, ηπαρίνη ή αντιπηκτικά, αλλά ούτε και αντιβιοτικά όπως αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη ή κινολόνες.

Φυσικά, αυτά όλα συνιστούν γενικές οδηγίες προς νοσοκομειακούς γιατρούς, όμως κάθε ειδικός στο νοσοκομείο ή ο θεράπων γιατρός μπορεί να εκτιμήσει διαφορετικά την κατάσταση. Ως προς τα μονοκλωνικά αντισώματα στο εξωτερικό χορηγούνται σε πολλούς με παράγοντες κινδύνου, όμως επειδή στην Ελλάδα είναι λίγα, προκρίνονται κυρίως όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι είναι σε βαριά ανοσοκαταστολή, όσοι κάνουν αιμοκάθαρση, όσοι αντιμετωπίζουν κακοήθεια συμπαγούς οργάνου ή αιματολογική, όσες είναι στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης  και όσοι διαβιούν σε οίκο ευγηρίας που παρουσιάζει έξαρση κρουσμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι