ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρανίου τόπος το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Επανεμφάνιση Χρυσής Αυγής;

Νέα επίθεση ακροδεξιών μαθητών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου (video)

Για δεύτερη συνεχομένη μέρα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης ο χώρος έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων, σύλλογοι φοιτητών και αντιφασιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν σήμερα συγκέντρωση έξω από τα σχολεία. Μετά από λίγη ώρα κουκουλοφόροι εισέβαλαν εντός του σχολικού χώρου και έριξαν κροτίδες, μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Τα επεισόδια προκάλεσαν και αψιμαχίες στη Βουλή. Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων». Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με δηλώσεις των βουλευτών του Νίκου Φίλη και  Ιωάννη Δελή αντοίστιχα κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση ότι δεν καταδικάζει ευθέως τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μαθητές.

Εκτός των βίαιων επεισοδίων μεταξύ κουκουλοφόρων και διαδηλωτών, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και δύο ανήλικες μαθήτριες του σχολείου. Βγαίνοντας από το κτίριο τα δύο κορίτσια έκλαιγαν και κατήγγειλαν ότι τις ξυλοφόρτωσαν δύο συμμαθήτριες τους στο ΕΠΑΛ. Η μία μάλιστα εκ των δύο θυμάτων, αναφέρει ότι ο λόγος που απειλήθηκε είναι η συμμετοχή της στο 15μελές συμβούλιο του σχολείου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων, που είχαν προηγηθεί των επεισοδίων. Για τον λόγο αυτό οι καθηγητές είχαν προτρέψει τους μαθητές τους να περάσουν στις τάξεις τους ώστε να συνεχιστεί το μάθημα και να μη δοθεί έκταση. Στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν ώστε να μην υπάρξει τραυματίας, ενώ υπήρξε και χρήση χημικών.

 

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν και επιχείρησαν στο σημείο προχώρησαν τελικά στην προσαγωγή πέντε ανηλίκων, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι ανήλικοι πιάστηκαν από τις αρχές την ώρα που προσπαθούσαν να εισβάλλουν εντός του σχολικού κτιρίου. Κατόπιν σωματικού ελέγχου, στην κατοχή του ενός εντοπίστηκε μαχαίρι, ενώ ένας άλλος συλληφθέντας κουβαλούσε πάνω του κόφτη. Στο σημείο έσπευσαν και διασώστες του ΕΚΑΒ που παρέλαβαν δύο μαθητές 15 και 17 ετών, οι οποίοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία “Παπανικολάου” και “Γεννηματάς” με κρανιακές κακώσεις.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

Απ’ ό,τι φαίνεται κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία διαδήλωναν μέλη φοιτητικών παρατάξεων που υπάγονται στο ευρύτερο σχήμα των ΕΑΑΚ. Η κινητοποίησή τους είχε προγραμματιστεί λόγω του ότι την περασμένη εβδομάδα μοιράζοντας φυλλάδια σχετικά με την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, δέχτηκαν επίθεση από άτομα που ανήκουν στο χώρο της Ακροδεξιάς, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν. Δε διευκρινίζεται εάν τα άτομα αυτά επρόκειτο για μαθητές.

«Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η ανακοίνωση τους που δημοσιεύθηκε μετά την λήξη των επεισοδίων. Στην ίδια ανακοίνωση καλούν σε «αντανακλαστική αντιφασιστική κινητοποίηση» στην πόλη της Σταυρούπολης, εντός της ημέρας. Την υπόθεση έχει αναλάβει να διερευνήσει η διεύθυνση ασφάλειας της αστυνομίας.

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με αναφορά της προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να παρέμβει για τα όσα ξετυλίχθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες μπροστά στα μάτια των μαθητών και τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες. Στην αναφορά αυτή του υπουργείο αναφέρει ότι «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου. Και εμείς, αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης για κανέναν λόγο έστω κι αν εμμέσως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων».

Επανεμφανίζεται η Χρυσή Αυγή;

Ανακοίνωση για το συμβάν δημοσίευσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. «Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ κλείνοντας λέει «Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν σχολείο σε ορμητήριο».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανακοίνωση δημοσίευσε και το “Μέτωπο Νεολαίας” Χρυσής Αυγής, όπου «συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς» ενώ καταλήγει «συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων».

Η ανακοίνωση αυτή τείνει να επιβεβαιώσει την παρουσία εντός του σχολείου ατόμων που πρόκεινται έστω ιδεολογικά στη Χρυσή Αυγή, ενώ υπάρχει μάλιστα φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τα επεισόδια, στην οποία μοιάζει να απεικονίζονται εντός της σχολικής μονάδας κουκουλοφόροι που φαίνεται να κάνουν το ναζιστικό χαιρετισμό. Παράλληλα, κυκλοφορεί μαρτυρία μίας μαθήτριας του σχολείου που καταγγέλλει ότι παιδιά του σχολείου μαχαίρωσαν κόσμο και κάνει λόγο για «φασίστες» που «έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι