Κρίσιμες ώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού – Πρόσθετα μέτρα και καθοριστικές παρεμβάσεις

Κρίσιμες ώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού – Πρόσθετα μέτρα και καθοριστικές παρεμβάσεις, slpress

Καθοριστικό για τις εξελίξεις στο θέμα των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι το επόμενο σαρανταοκτάωρο, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει τηλεδιασκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Παραλλήλως η κυβέρνηση επεκτείνει και αυστηροποιεί διαρκώς και αναλόγως των εξελίξεων τα μέτρα, χωρίς να μεταβάλλει για την ώρα την βασική της αρχή, που είναι η συνεργασία με τους πολίτες.

Πριν από λίγο έγινε ξεκάθαρο από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, (ο Στέλιος Πέτσας έχει μπει σε καραντίνα, καθώς η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον ιό) ότι δεν πρόκειται να κλείσουν οι δρόμοι και ότι οι φούρνοι, τα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια βενζίνης και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε κάθε περίπτωση. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι η αναστολή λειτουργίας θα επεκταθεί σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα από την Τετάρτη. Σε ότι αφορά τους δρόμους, απάντηση στις φήμες για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι και η απόφαση κατάργησης του δακτυλίου από αύριο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Το νέο πακέτο προβλέπει επίσης ότι στο εξής θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλοι, όσοι επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό. Ένα μέτρο που αν είχε εφαρμοστεί από την αρχή τουλάχιστον για όσους επέστρεφαν από τις χώρες με έξαρση της επιδημίας (Ιταλία και δευτερευόντως Ισραήλ) θα υπήρχε μικρότερη διασπορά τουλάχιστον στις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, της Ηλείας και των Ιωαννίνων).

Καραντίνα και έλεγχος στα σύνορα 

Εντωμεταξύ, σε καραντίνα έχουν μπει  από τη μία το μεσημέρι τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια του δήμου Βοϊου Κοζάνης, καθώς ο 90χρονος, ο οποίος ήταν θετικός στον κορωνοϊό και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας, το περασμένο Σάββατο , είχε καταγωγή από το δεύτερο χωριό. Η καραντίνα περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου-εξόδου στα δύο χωριά, τα οποία προσεγγίζονται μόνο από τα συνεργεία των υπηρεσιών Υγείας και του δήμου, που έχουν αναλάβει την  για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την τροφοδοσία των κατοίκων.

Σε ότι αφορά τους ελέγχους στα εξωτερικα σύνορα της ΕΕ, Μακρόν και Μέρκελ, σε συνεργασία με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, αποφάσισαν την ενεργοποίηση μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος με την επιμονή του για την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στη Γαλλία, χθες Κυριακή, εξέθεσε το σύνολο του πληθυσμού της Γαλλίας σε κίνδυνο, καταδίκασε τη μονομερή λήψη και εφαρμογή  συνοριακών ελέγχων από χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Γερμανία.

Ειδικά για την Ελλάδα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία των Τιράνων κλειστά για τη μετακίνηση ανθρώπων, από ξηράς και αέρος, είναι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ περιορισμούς έχει επιβάλλει και η Βουλγαρία. Την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε εκτεταμένες παρεμβάσεις. Με  εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα, η Αθήνα διέκοψε όλες τις συνδέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, την ακτοπλοϊκή σύνθεση (για επιβάτες πάντα) με την Ιταλία και τις αεροπορικές συνδέσεις με την Ισπανία. Παραλλήλως απαγόρευσε την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Πολιτικές πρωτοβουλίες 

Στο εσωτερικό έχουν ενταθεί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και τα πρόστιμα πέφτουν ήδη βροχή σε όσους τα παραβιάζουν. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το θέμα του εκκλησιασμού, καθώς, παρά την ΠΝΠ, την Κυριακή δεν τηρήθηκε η εντολή Μητσοτάκη πως «ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις γενικώς, ισχύει και για τις εκκλησίας». Αιχμή για αυτή τη στάση της ηγεσίας της Ιεραρχίας άφησε στην χθεσινή ενημέρωση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη σημερινή της συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα λάβει τη «σωστή απόφαση».

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη της Κυριακής στο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Επικοινωνία με τον κ. Ιερώνυμο είχε σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενθάρρυνε τον ιεράρχη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η Εκκλησία της Ελλάδας να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε σήμερα το τεστ και βρέθηκε αρνητικός στον ιό, με νέο μήνυμα του μέσω twitter καλεί τους πολίτες να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες, μένοντας στο σπίτι. «Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι η ώρα να δείξουμε υπευθυνότητα: Να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών. Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι. #menoume_spiti», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην βασική αρχή του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και βασίζεται στην συνεργασία των πολιτών.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με συνομιλίες με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι