ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρούσματα, διασωληνώσεις, θάνατοι – Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα

Κρούσματα, διασωληνώσεις, θάνατοι – Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα, slpress

Πλησιάζουν τις 300 οι διασωληνώσεις (σήμερα έφτασαν τις 296), ενώ οι θάνατοι  ανήλθαν στους 30 και τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά. Την ίδια ώρα, λόγω επιπλοκών του κορονοϊού, χρειάστηκε να διασωληνωθεί σήμερα και ένα αγόρι, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν επίσης σε αυξημένα επίπεδα και έγιναν άλλες 267 το τελευταίο 24ωρο. Οξύ παραμένει το πρόβλημα στην Κρήτη, όπου και σήμερα καταγράφονται 340 κρούσματα, δηλαδή το 10% όλης της χώρας. Συνολικά σήμερα τα κρούσματα είναι 3.625, αποτέλεσμα των περίπου 110.000 τεστ που έγιναν. Χθες, με 100.000 τεστ τα κρούσματα ήταν 3.273.

Κρούσματα και διασωληνώσεις

Οι εμβολιασμοί κινήθηκαν συμβολικά το Δεκαπενταύγουστο, κυρίως με όσους ειχαν να κάνουν δεύτερη δόση, και μειώθηκαν στους 7.000-10.000 ημερησίως, αλλά από τους αρμόδιους φορείς εκφράζεται η ελπίδα ότι θα αυξηθούν, καθώς έχουν κλειστεί ραντεβού για 30.000 την ημέρα. Πάντως την άνοιξη γίνονταν 70.000 εμβολιασμοί την ημέρα και η Ελλάδα, που είχε μέχρι τον Αύγουστο να καλύψει εμβολιαστικά το 70% του πληθυσμού, στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου βρίσκεται με πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 52%.

Ακόμα και αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί το περίπου 7% των νοσησάντων, η συλλογική ανοσία παραμένει και πάλι πολύ μακριά, καθώς το άθροισμα είναι μόλις 59% και δεν αφορά την Δέλτα, που προσβάλλει και νοσήσαντες από άλλες μεταλλάξεις, αλλά και εμβολιασμένους.

Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ έφθασαν τις 116 την εβδομάδα έναντι 12 εβδομαδιαίως προ Δέλτα. Οι ειδικοί ανησυχούν για το τι θα συμβεί μόλις επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους όσοι πήγαν διακοπές και έρθουν σε επαφή με ευάλωτους και ανεμβολίαστους συγγενείς τους. Ανησυχία υπάρχει και για τους εργασιακούς χώρους, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων με εμβολιασμένο το 70% των διδασκόντων και το 7% των εφήβων, ενώ στα παιδιά 12-14 ετών έχει εμβολιασθεί μόλις το 3%.

Κοκτέιλ αντισωμάτων και οι Βρετανοί

Εντωμεταξυ, εγκρίθηκε και στη Βρετανία, μετά τις ΗΠΑ, το κοκτέιλ δύο αντισωμάτων της Regeneron (η “θεραπεία το Τραμπ” όπως είχε γίνει γνωστή). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, αλλά, προ τετραμήνου, η Γερμανία αγόρασε 400.000 δόσεις για τους πολίτες της. Πρόκειται για σκεύασμα που χορηγείται ενδοφλέβια με “έτοιμα αντισώματα” που μιμούνται τα φυσικά και τονώνουν την αντίσταση των πνευμόνων.

Το σκεύασμα έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικό, όπως και το παρόμοιο της εταιρείας Eli Lilly, αλλά μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια μόνον πριν από την έναρξη σοβαρών συμπτωμάτων. Άπαξ και ο φορέας χρειασθεί οξυγόνο, η θεραπεία δεν χορηγείται. Προστατεύει σημαντικά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες δίδεται τις πρώτες ημέρες της προσβολής τους από τη νόσο. Ειναι ακριβό σκεύασμα και σύμφωνα με πληροφορίες στοιχίζει 1.300 ευρώ. Τα αντισώματα χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον και η έγχυση κρατάει μια ώρα. Εν συνεχεία, και εφ΄όσον όλα πάνε καλά, οι ασθενείς συνεχίζουν την ανάρρωση κατ΄οίκον.

Στην Ελλάδα είχαν παραληφθεί από τις αρχές του 2021 περίπου 400 δόσεις για κλινική έρευνα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επ΄αυτής, ούτε από τους υπεύθυνους γιατρούς ούτε από το υπουργείο Υγείας. Κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε σε ποιους χορηγήθηκαν κατά ηλικία και νοσήματα, ποια ήταν η πορεία της νόσου τους, ποια ήταν η ασφάλεια του σκευάσματος όσον αφορά στις παρενέργειες και βεβαίως ποια η αποτελεσματικότητά του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι