ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κύμα καύσωνα στην χώρα – Που αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Κύμα καύσωνα στην χώρα – Που αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες για τις επόμενες επτά ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο από τις άλλες. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί ότι αντιμετωπίζουμε «ένα ασυνήθιστο ατμοσφαιρικό “μποτιλιάρισμα”», όπου «ένα αέρινο τείχος πάνω από την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά και τις δροσερότερες αέριες μάζες, δημιουργώντας έναν θόλο ζέστης  πάνω από την περιοχή μας».

Η ΕΜΥ προβλέπει θερμοκρασίες 45°C-50°C σε κάποιες περιοχές. Τα βράδια η θερμοκρασία θα μειώνεται, αλλά όχι επαρκώς για να ανακουφίζεται το άτομο και κυρίως οι ευπαθείς. Υπενθυμίζεται ότι στον καύσωνα του 1987 στην Αθήνα, όταν είχαν χαθεί 3.000 ζωές καθώς δεν υπήρχαν κλιματιστικά στα περισσότερα σπίτια, είχαν καταγραφεί και θερμοκρασίες 55°C. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα αντιμετωπίσει, όπως πάντα, η Θεσσαλία. Στην Αττική θα υποφέρει περισσότερο η πρωτεύουσα και κάπως λιγότερο η Ανατολική Αττική.

Για αύριο η ΕΜΥ προβλέπει συγκεκριμένα στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και στην Ανατολική Στερεά 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή για τις ευπαθείς ομάδες

Καύσωνας θεωρείται το κύμα ζέστης που κρατά πάνω από δύο ημέρες, όμως αυτός θα κρατήσει πολύ περισσότερες. Όσοι ευάλωτοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να συνεννοηθούν με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν. Στο καύσωνα κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, αλλά και τα μικρά παιδιά. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις σχετικές οδηγίες της Πολιτείας γενικά για τον καύσωνα και εδώ χρήσιμες πληροφορίες του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση θερμοπληξίας. Όσοι έχουν ηλικιωμένους συγγενείς καλό είναι να ελέγχουν συχνά την κατάστασή τους, ειδικά αν αυτοί ζουν μόνοι και σε περίπτωση διακοπή ρεύματος από υπερφόρτωση, να φροντίζουν για τη μεταφορά των οικείων τους σε χώρους με κλιματισμό. Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να επηρεάσουν και άτομα που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία στο σπίτι, και για αυτό πολλοί δυστυχώς αναγκάζονται να αγοράζουν γεννήτριες, ώστε να είναι ήσυχοι ότι ο συγγενής τους δεν θα μείνει χωρίς οξυγόνο σε περίπτωση υπερφόρτωσης των δικτύων.

Ο  “θόλος ζέστης” θα φυλακίσει στην περιοχή μας παρατεταμένα τις θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες. Η θερμοκρασία σε αρκετές, κυρίως ηπειρωτικές, περιοχές αναμένεται γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε και θα προκαλέσει δυσφορία που για τις ευπαθείς ομάδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι