Λίγο πριν την καραντίνα η Κύπρος εκτός και αν…
25/03/2020Η Ιταλία είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν. Όσοι εκ των ηγετών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών εξαγγέλλουν νέα σκληρότερα μέτρα, σημειώνουν με νόημα, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα στους πολίτες: «Θέλετε να γίνουμε Ιταλία;». Η χώρα αυτή βιώνει τις χειρότερες επιπτώσεις από τον κορονοϊό, ακόμη και από την Κίνα, στην οποία πρωτοεμφανίσθηκε ο ιός.
Η κατάσταση είναι τρομακτική: Στοιβαγμένοι σοροί σε στρατιωτικά οχήματα. Οι γιατροί έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο να επιλέγουν ποιον θα σώσουν και ποιον όχι. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 6.000 και τα κρούσματα καλπάζουν καθημερινώς. Η προβολή, η ανάδειξη του χειρότερου δεν μπορεί την ίδια ώρα να λειτουργεί καθησυχαστικά. Και δεν είναι.
Στην Κύπρο οι αρμόδιοι δηλώνουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Είναι; Κι εάν είναι τώρα, μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Έχουν πληγεί όλα τα νοσοκομεία στο νησί. Ένα δημόσιο νοσοκομείο λειτουργεί σε κάθε πόλη, επαρχία και ο κορονοϊός τα έθεσε σε καραντίνα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί το νοσοκομείο στην Πάφο και μπορεί τούτο να επηρεάσει ολόκληρη την πόλη. Κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Θα είναι, όμως, ένα κακό σενάριο, με μεγάλες επιπτώσεις.
Η κυβέρνηση προφανώς και φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξει στη συνέχεια ανεξέλεγκτη πορεία με τα κρούσματα. Γιατί είναι σαφές πως εάν υπάρξει σημαντική αύξηση τότε το σύστημα δεν θα αντέξει. Ήδη φαίνεται να κλονίζεται. Το μεγάλο στοίχημα είναι η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Πρώτον, έκλεισαν τα σύνορα, δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό. Δεύτερον, από χθες και μέχρι την 13η Απριλίου, έχει περιοριστεί η διακίνηση. Γίνονται μόνο οι απαραίτητες διακινήσεις.
Κατ’ οίκον περιορισμός στην Κύπρο
Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό και με την αναστολή λειτουργίας διαφόρων κατηγοριών επιχειρήσεων, οι οποίες συγκέντρωναν πολίτες (εστιατόρια, καφετέριες, πολυκαταστήματα κλπ), είναι το τελευταίο βήμα πριν το πλήρες κλείσιμο των πάντων και την επιβολή κατ΄οίκον περιορισμού. Γιατί αυτό προφανώς και θα γίνει, εάν δεν αποδώσουν οι τελευταίες αποφάσεις. Δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή.
Είναι σαφές πως ο κορονοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Όσο συνεχίζεται η εξάπλωσή του, θα αλλάξει και τη ζωή μας. Αυτό που λέγεται πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως προηγουμένως θα ισχύσει. Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό ήδη φαίνονται, θα τις βιώσουμε, ωστόσο, πιο σκληρά στη συνέχεια. Οικονομικά και κοινωνικά.
Βεβαίως, το πρώτιστο σήμερα, είναι η προστασία των ανθρώπων από τον ιό. Ο βασικός στόχος, η μόνη προτεραιότητα, είναι η αναχαίτιση του ιού, γιατί μόνο έτσι προστατεύονται οι άνθρωποι. Τα υπόλοιπα θα αξιολογηθούν στη συνέχεια.