Εκκένωση του ΑΠΘ με περιορισμένη χρήση χημικών και προσαγωγές

Εκκένωση του ΑΠΘ με περιορισμένη χρήση χημικών και προσαγωγές

Με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού σήμερα το πρωί στις 6.00 αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από καταληψίες. H πρυτανεία του Πανεπιστημίου τελούσε υπό κατάληψη για 18 μέρες και θα έληγε κανονικά σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, όλα τελειώνουν καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στις εγκαταστάσεις οδηγώντας τους καταληψίες σε δυο κλούβες, οι οποίες έχουν ήδη αναχωρήσει.

Έχουν προσαχθεί 33 άτομα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς ένταση και φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα διακόπηκε και η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, έξω από την Πρυτανεία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου περιορίζοντάς τους σε συγκεκριμένο χώρο γι’ αυτούς μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

ΑΠΘ και τρόπος εκκένωσης

Σύμφωνα με το thestival, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Πληροφορίες που μεταδίδει το voria.gr αναφέρουν ότι κατά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία του κτηρίου διοίκησης έγινε χρήση δακρυγόνων.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Πέριξ του πανεπιστημιακού ιδρύματος βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ στην επιχείρηση συνέδραμε ακόμα και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Στη συνέχεια αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα, αλλά δεν βρέθηκε κανείς. Η μεταγωγή των προσαχθέντων ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, κάποια στιγμή οι προσαχθέντες προέβαλαν αντίσταση κατά την απομάκρυνσή τους και γι’ αυτό έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά της Αστυνομίας.

Ενώ η κοινωνική ένταση από τα αυξανόμενα φαινόμενα αστυνομικής βίας και την άγρια επίθεση στον δικυκλιστή αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη δεν έχει καταλαγιάσει, για σήμερα έχει ανακοινωθεί προσυγκέντρωση στις 11.00 στην Πρυτανεία από φοιτητές και ακαδημαϊκούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη μία το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί φοιτητικό συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι