ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίσημη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για Covid-19

Λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον Covid-19 από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την πανδημία Covid-19, τρία και πλέον χρόνια μετά τον συναγερμό που είχε σημάνει επισήμως για την πανδημία κορονοϊού. «Με ελπίδα, κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την Covid-19» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει σταματήσει να αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. «Την περασμένη εβδομάδα κόστιζε μια ζωή κάθε τρία λεπτά – και αυτοί είναι μόνο οι θάνατοι που γνωρίζουμε», πρόσθεσε ο Τέντρος. Θεωρητικά, η πανδημία του κορονοϊού SARS-Cov-2 παραμένει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάτι που ισχύει και για τον ιό HIV. Πολλές χώρες έχουν από καιρό τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίροντας αρκετούς από τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία που είχαν εφαρμοστεί για τον έλεγχο του κορονοϊού. Οι ΗΠΑ θα άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 11 Μαΐου. Τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα έχουν ήδη αρθεί στην Ελλάδα.

Ο κορονοϊός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Οι απόπειρες περιορισμού της επιδημίας απέτυχαν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι αποτελεί «Εκτακτη Ανάγκη» στις 30 Ιανουαρίου 2020. Στις 11 Μαρτίου κήρυξε και επίσημα την πανδημία που προκάλεσε περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια θανάτους και πάνω από 765 εκατομμύρια μολύνσεις. Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων της Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε πως τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας είχαν πεθάνει 15 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι από τους θανάτους προηγούμενων ετών υπό κανονικές συνθήκες

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι