ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λύνεται το μυστήριο με τον απόκοσμο ήχο στη Θεσσαλονίκη

Λύνεται το μυστήριο με τον απόκοσμο ήχο στη Θεσσαλονίκη

Η τελευταία αυτοψία της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) χθες το βράδυ στη συνοικία Μετέωρα της Θεσσαλονίκης, όπου παράξενοι ρυθμικοί ήχοι ξυπνούν τα βράδια τους κατοίκους, φαίνεται πως μάλλον εντόπισε την αιτία του φαινομένου. Οι κάτοικοι σχεδόν δυο μήνες τώρα χρειάσθηκε να συστήσουν μέχρι και επιτροπή για να ασχοληθεί κάποιος με το πρόβλημά τους και επίσημη απάντηση ακόμα δεν έλαβαν. Όπως φαίνεται από ανεπίσημες δηλώσεις πάντως, η χτεσινή αυτοψία της ΕΥΑΘ, μάλλον λύνει το μυστήριο για τον ήχο.

Δημοσιογράφοι του ενημερωτικού ιστότοπου ThessToday.gr πραγματοποίησαν και πάλι “αυτοψία” στα Μετέωρα, στο υδραγωγείο του οποίου πήγε ξανά ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΑΘ και της διοίκησης της εταιρείας. Άρχισαν την έρευνα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθώς οι ήχοι αρχίζουν συνήθως αργά τη νύχτα και στη 01:00 αποχώρησαν από τα Μετέωρα, χωρίς να δώσουν όμως καμία εξήγηση στους συγκεντρωμένους κατοίκους και δημοσιογράφους. Εν συνεχεία πήγαν στη δεξαμενή στην περιοχή της Πολίχνης, όπου διαπιστώθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΥΑΘ στο ThessToday.gr, από που προέρχεται ο ήχος.

Το ζητούμενο βέβαια είναι γιατί χρειάσθηκαν επτά εβδομάδες για την αυτοψία ειδικών. Όσον αφορά στην ερμηνεία, όπως επέμειναν εξάλλου εξαρχής και οι κάτοικοι χωρίς να είναι ειδικοί, φαίνεται πως είναι πράγματι κάποιο πρόβλημα συντονισμού στη ροή των υδάτων, αφού όλοι ένιωθαν το τράνταγμα και τον ήχο πιο έντονο κοντά στο υδραγωγείο, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από την συνοικία τους.

Απογοητευμένοι οι κάτοικοι

Το συνεργείο της εταιρείας ύδρευσης πραγματοποίησε δοκιμές στη δεξαμενή της Πολίχνης, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έντασης του ήχου στα Μετέωρα, και ο θόρυβος σταμάτησε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. «Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη δεξαμενή ή θέμα παλαιότητας. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιος μηχανισμός που δεν προκαλούσε θόρυβο στην Πολίχνη, συντονιζόταν και ο ήχος μεταφερόταν στα Μετέωρα, σε απόσταση δηλαδή δύο χιλιομέτρων» μετέφερε το ThessToday.gr.

«Οι τεχνικοί έκλεισαν κάποιους μηχανισμούς και μειώθηκε η πίεση του νερού στην περιοχή, οπότε σταμάτησε ο θόρυβος, αλλά πρέπει να παρακολουθηθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Δεν θα χρειαστούν εκσκαφές ή αλλαγές μηχανημάτων, καθώς πρόκειται για πρόβλημα συντονισμού» αναφέρει το ThessToday.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Μετέωρα, Ιωάννης Πυρίδης δήλωσε με δυσαρέσκεια μετά την αποχώρηση της ΕΥΑΘ: «Εδώ κι ένα μήνα είμαστε καθημερινά στο σημείο με τους πολίτες και περιμέναμε έστω να μας πουν κάτι. Έφυγαν από το υδραγωγείο και δεν μας ανέφεραν τίποτα». Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να δοθούν επίσημα έγγραφα από κάθε αρμόδιο φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες συνεργεία του φυσικού αερίου και της ΕΥΑΘ μετέβησαν στο σημείο και από τους ελέγχους που έγιναν δεν βγήκε κάποιο επίσημο συμπέρασμα. Αν και πηγές της ΕΥΑΘ ανέφεραν ότι παρ’ όλο που οι πρώτοι έλεγχοι δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα στο δίκτυό τους, «είναι και για εμάς ένα πρωτόγνωρο γεγονός και χθες είχαμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την έρευνα που κάναμε».

Οι εκτιμήσεις για τον ήχο

Ο Βασίλης Μέλφος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είχε αποκλείσει εξαρχής τα γεωλογικά αίτια που έκαναν τους κατοίκους να αγωνιούν και για σεισμό. Αυτό το απέκλειε η ρυθμικότητα και το γεγονός ότι οι ήχοι σταθερά ακούγονταν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, ώρες δηλαδή που μειώνεται η κατανάλωση του νερού.

Ο μηχανικός Κώστας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ThessToday.gr είπε ότι ο ήχος είναι κτυπογενής, χαμηλής συχνότητας, μεταλλικός, ακαθόριστης περιοδικότητας και εδαφομεταφερόμενος. «Και εφόσον είναι αντιληπτός εντός διαμερισμάτων, είναι και δομόφερτος και ίσως πιο ενοχλητικός λόγω του συντονισμού των ηχητικών κυμάτων που εγκλωβίζονται στον δομικό ιστό των κατασκευών. Ο ήχος ενδεχομένως να είναι προϊόν υδραυλικού πλήγματος και το πρόβλημα προέρχεται από τις αντλίες και το δίκτυο ανύψωσης πίεσης νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς», είπε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να διακοπεί η λειτουργία των αντλιών υδραγωγείου, να κλείσουν οι βάνες βρόγχου δικτύου και να διακοπεί η υδροδότηση στην συνοικία και αν ο θόρυβος υποχωρήσει, θα πρέπει οι τεχνικοί να ρυθμίσουν εκ νέου τις πιέσεις δικτύου και την λειτουργία των αντλιών. Όλα αυτά βέβαια μπορούσαν να είχαν γίνει από τον Δεκέμβριο και τα Μετέωρα Θεσσαλονίκης να μην είχαν μετατραπεί σε “τουριστικό προορισμό” με εκατοντάδες κατοίκους άλλων περιοχών να παίρνουν το ΙΧ τους και να πηγαίνουν εκεί κάθε βράδυ μόνον και μόνον για να ακούσουν τους παράξενους ήχους!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι