Λύση στην Ισπανία αναζητά η Μέρκελ

Λύση στην Ισπανία αναζητά η Μέρκελ

Στην Γερμανία είχαν αρχίσει να την αναζητούν, μετά την εξαφάνισή της κατά την διάρκεια των διακοπών της, όμως τελικά η Μέρκελ εμφανίστηκε στην Ισπανία και μάλιστα με μία συμφωνία για το μεταναστευτικό. Το θέμα δηλαδή εξαιτίας του οποίου κινδύνεψε, πριν από έναν μήνα να χάσει ακόμη και την καγκελαρία, λόγω της κρίσης που είχε προκληθεί από την  διαμάχη με τον κυβερνητικό εταίρο της Ζεεχόφερ.

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην Ανδαλουσία, την περιοχή που αποτελεί πλέον την κύρια πύλη εισόδου μεταναστών σε ευρωπαϊκά εδάφη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, από την αρχή του έτους έως το τέλος του Ιουλίου, περισσότεροι από 23.000 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Ισπανίας, διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Πρόκειται ουσιαστικά για σχεδόν υπερτριπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι δύο ηγέτες, με την συνάντησή τους, έκαναν μια επίδειξη της συναίνεσής τους σε ό, τι αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, κάτι το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί για την Μέρκελ θέμα ζωτικής σημασίας.  Παραλλήλως τόνισαν ότι θέλουν να δοθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Βλέπουν απέναντι

Οι ισπανικές ακτές απέχουν μόλις δεκατέσσερα χιλιόμετρα από το Μαρόκο, όμως η απόσταση σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη στην ΕΕ και της χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι «απείρως μεγαλύτερη», όπως επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι η μείωση αυτού «του χάσματος της ανισότητας θα όφειλε να είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΕΕ».

Ανέφερε επίσης ότι η Μαδρίτη είναι σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση μιας σειράς οικονομικών πόρων που θα επιτρέψουν στο Μαρόκο «να ελέγχει πολύ πιο αποτελεσματικά τα σύνορά του» και να περιορίζει «τις αποπλεύσεις προς τις ισπανικές ακτές».

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη Μαδρίτη επισημαίνεται ότι Σάντσεθ και Μέρκελ «συμφώνησαν να διαβιβαστεί στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόσο αναγκαίο είναι να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική, από το οποίο προέρχονται κεφάλαια που προορίζονται συγκεκριμένα για το Μαρόκο και τον έλεγχο των συνόρων του». Η Μέρκελ μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο στηρίζει την προσπάθεια της Ισπανίας για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών  από το Μαρόκο, αλλά και την Τυνησία.

Ανάλογες κινήσεις κάνουν βέβαια και οι Ιταλοί, με πρωτοβουλίες κυρίως του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, στοχεύοντας και αυτοί απέναντι και συγκεκριμένα στην Λιβύη.

Οι διμερείς συμφωνίες

Η συνάντησή Σάντσεθ-Μέρκελ συνέπεσε με την έναρξη ισχύος της διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν Μαδρίτη και Βερολίνο, στις 6 Αυγούστου, και προβλέπει την επαναπροώθηση, μέσα σε 48 ώρες, των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στην Ισπανία.

Οι διμερείς συμφωνίες αποτέλεσαν το σωσίβιο για την Μέρκελ, στην σοβαρή κυβερνητική κρίση  του Ιουλίου, εξαιτίας του μεταναστευτικού και της πολιτικής ασύλου. Η συμφωνία με την Μαδρίτη ωστόσο έχει  μάλλον συμβολική αξία, αφού πολύ λίγοι μετανάστες φτάνουν στην  Γερμανία μέσω Ισπανίας.

Η Μέρκελ ρωτήθηκε για αυτό στην συνέντευξη που ακολούθησε την συνάντησή της με τον Σάντσεθ και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η Γερμανία και η Ισπανία θέλουν μια ευρωπαϊκή λύση» στην μεταναστευτική κρίση. Είχε υποσχεθεί άλλωστε στον Ζεεχόφερ να συνάψει τέτοιες συμφωνίες, προκειμένου ο Βαυαρός κυβερνητικός εταίρος της και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής της, να μην προχωρήσει σε μονομερείς απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτελέσει πιλότο και για την  διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία επιδιώκει το Βερολίνο. Ανάλογες βλέψεις έχει η Μέρκελ και για την Ιταλία, μόνο που εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, κυρίως εξαιτίας του Σαλβίνι.

Επιθέσεις στην Γερμανία

Και στην Γερμανία όμως δεν είναι και τόσο φιλόξενες οι διαθέσεις, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκαν εκατοντάδες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας WAZ, την περίοδο αυτή, σημειώθηκαν συνολικά 704 επιθέσεις εναντίον μεταναστών, από τις οποίες οι 627 αφορούσαν  πρόσωπα και οι 77 κτίρια στα οποία διαμένουν μετανάστες.  Σε αυτές περιλαμβάνονται εμπρησμοί, καταστροφές, σωματικές βλάβες και λεκτικές επιθέσεις.

Ωστόσο ο αριθμός των επιθέσεων δείχνει να μειώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών το 2017 σημειώθηκαν περισσότερες από 2.200 επιθέσεις  εναντίον μεταναστών, ενώ το 2016 είχαν ξεπεράσει τις 3.500.

ΜΚΟ εν δράσει, Σαλβίνι σε εγρήγορση

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα προβλήματα και οι εντάσεις στην κεντρική Μεσόγειο, με αφορμή  και πάλι το πλοίο Aquarius, το οποίο επέστρεψε  στα ανοικτά των λιβυκών ακτών και συνεχίζει τις αποστολές του. Την Παρασκευή μάλιστα επιβίβασε συνολικά 141 ανθρώπους σε δύο χωριστές επιχειρήσεις, ανάμεσα τους 67 ασυνόδευτους ανηλίκους, στην πλειονότητά τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία. Πρόκειται για το πρώτο πλοίο στο οποίο η νέα κυβέρνηση της Ρώμης, τον περασμένο Ιούνιο, απαγόρευσε την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια.

Η λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην περιοχή, έχει ενημερωθεί, ωστόσο, το πλήρωμα του Aquarius αρνείται να μεταφέρει μετανάστες πίσω στην Λιβύη, καθώς η χώρα δεν θεωρείται ασφαλής από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Οι οργανώσεις Μεσόγειος SOS και Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκαθάρισαν  ότι το πλοίο που εκμισθώνουν θα «παραμείνει στην περιοχή» και ο Σαλβίνι απαντά το ίδιο ξεκάθαρα ότι το Ακουάριους, που «ανήκει σε έναν Γερμανό εφοπλιστή» και «πλέει υπό σημαία Γιβραλτάρ», δεν θα «ξαναδεί ποτέ ιταλικό λιμάνι».

Ικανοποιημένος με την πολιτική Σαλβίνι είναι και ο Ιταλός πρωθυπουργός.  Σε βίντεο που αναρτήθηκε το Σάββατο στο Facebook, ο Κόντε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατακόρυφη μείωση των αφίξεων μεταναστών στις ιταλικές ακτές, κατά τους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησής του. Η μείωση κατά 85%, σε σύγκριση με την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2017, των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Σαλβίνι και σύμφωνα με τον Κόντε έχει επέλθει χωρίς να παραβλέπεται η «προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και οι εγγυήσεις μιας αξιοπρεπούς υποδοχής».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι