Μα είναι δυνατόν; Στα 6.000 τεστ μόνο 17 θετικά, ενώ στην Σκιάθο θετικά το 7,6%
04/07/2020Έδωσε ο ΕΟΔΥ και τα σημερινά κρούσματα σαν μια συνηθισμένη μέρα, ενώ από προχτές εκκρεμούν οι απαντήσεις σε 4.100 τεστ από όλα τα σημεία εισόδου της χώρας -είχαν ανακοινωθεί τα 1980 από τα 6.000 και ειχαν βρεθεί μόλις 2 θετικά. Στα σημερινά βρέθηκαν άλλα 8 θετικά -λέει η ανακοίνωση. Και αντί να ανακουφιστούμε, νιώθουμε έκπληξη και ανησυχία.
Μα και την πρώτη μέρα ήταν υπερβολικά ευχάριστη η έκπληξη, σε 1980 τεστ να βρεθούν δύο θετικά κι αυτά από τον Προμαχώνα -όλες οι πτήσεις, ήταν αμόλυντες. Όμως την ίδια μέρα μάθαμε ότι επί 65 τεστ στη Σκιάθο, ήταν θετικά τα 5, δηλαδή ποσοστό 7,7%. Και αναρωτιόμαστε, τι στην ευχή, όλοι οι μολυσμένοι στο αεροδρόμιο της Σκιάθου αποβιβάστηκαν; Και πανελλαδικά το ποσοστό πέφτει στο 0,28%;
Πολύ θα θέλαμε να το πιστέψουμε, να πάρουμε ανάσα, ευπαθείς και μη ευπαθείς, γιατί οι αρχικές ρεαλιστικές προβλέψεις των επιδημιολόγων (προτού ανοίξουν τα αεροδρόμιο και αρχίσουν οι public relations) έλεγαν οι άνθρωποι [και επιστήμονες] ότι λογικά αναμένονται 5.000 κρούσματα ίσως και πολύ περισσότερα. Πώς μένουμε ήσυχοι τώρα ότι είναι 0,28%;
Ποσοστά φορέων
Με δεδομένο ότι σε πολλές χώρες είναι φορείς μόλις το 1% του πληθυσμού, θα μπορούσαμε να σταθούμε τυχεροί. Όμως δεν μας έρχονται μόνο από “πράσινες” χώρες, μας έρχονται και από “πορτοκαλί” και “κόκκινες” από την πίσω πόρτα. Δεν έρχονται απ΄ευθείας όπως ο “τσαμπουκάς” με τους 140 Σουηδούς στη Ρόδο, αλλά μέσω Βουλγαρίας και άλλων κρατών, είτε αεροπορικά είτε οδικά. Έρχονται δηλαδή πολίτες από χώρες ψιλοπράσινες, όμως οι ίδιοι είναι “κόκκινοι” στην εκκίνησή τους, καθώς προέρχονται από όλο το φάσμα.
Και για να μη μιλάμε με χρώματα, προέρχονται από χώρες με ποσοστό φορέων από 1% έως 5% όπως η Σουηδία (το μέτρησαν μόνοι τους) και πιθανόν η Ιταλία και η Αλβανία και το Βέλγιο. Έρχονται και από Αμερική μέσω τρίτων χωρών, δηλαδή από αεροδρόμια που είναι -ας πούμε- ΟΚ, πλην οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει από μη ΟΚ χώρα.
Επίσης δεν έχει κάθε χώρα τον ίδιο μέσο όρο. Στη Στοκχόλμη και στη Γενεύη οι φορείς αποτελούν πλέον το 10% για παράδειγμα, πολύ πάνω από το μέσο όρο της χώρας συνολικό, και στο Λονδίνο οι φορείς φτάνουν το 17%.
Μεγάλη η διαφορά – Τoo good to be true
Οπότε αναρωτιέται ένας άνθρωπος μη επιδημιολόγος, αλλά με τον κοινό νου, πώς είναι δυνατόν εμείς σε 4 μέρες με 6.000 τεστ (σε αεροδρόμια και τελωνεία και λιμάνια) να έχουμε εντοπίσει μόνον 17 εισαγόμενα κρούσματα; Δηλαδή φορείς σε ποσοστό μόλις 0,28%; Αυτό είναι κάτω από τον μέσο όρο ακόμα και της Ελλάδας πιθανόν.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στη Σκιάθο που το ποσοστό έφτασε το 7,6 %, ελέγχθηκε το 100% των αφιχθέντων επιβατών, γιατί αυτή ήταν η αρχική γραμμή πλεύσης: στα αεροδρόμια σε μικρά μέρη χωρίς πολλές υποδομές, να ελέγχονται εξονυχιστικά όλοι οι αφικόμενοι.
Σωστά, λέμε κι εμείς οι μη επιδημιολογοι. Άμα τους τσεκάρεις όλους, κάτι παραπάνω θα βρεις Όμως το “κάτι” δεν μπορεί να καταλήγει σε διαφορά της τάξης του 7,4%. Και δεν υποστηρίζουμε ότι λέει ψέματα η πολιτεία και ότι τα θετικά τεστ είναι περισσότερα και μας το κρύβει. Λέμε ότι είναι ολοφάνερο πως δεν γίνεται σωστή δουλειά.
Σε πολλές περιπτώσεις φταίει ο ανθρώπινος παράγων, που κρίνει π.χ. στον Προμαχώνα, απο τη φάτσα ενός γιωταχή, αν είναι ύποπτος ή όχι, γιατί στοιχεία δεν έχει, οι φόρμες συμπληρώνονται επί τόπου, κυριολεκτικά στο ποδάρι, και ο καθένας ό,τι θέλει γράφει, και πρέπει στους 25.000 γιωταχήδες που περνάνε τη μέρα, οι ελεγκτές να ρίχνουν κορώνα γράμματα ποιους 300 θα τεστάρουν. Και δεν είναι καν μονά ζυγά. Αντικειμενικά, θα ελέγξει το 1,2% των εισερχομένων, γιατί τόσα είναι τα τεστ και δεν αυγατίζουν.
Κι όταν δεν φταίει ο ανθρώπινος παράγων, φταίει το λογισμικό που υποτίθεται αποφασίζει πόσοι θα πρέπει να ελεγχθούν με βάση την περίφημη (και ανύπαρκτη) “φόρμα επιβάτη” ή “φόρμα ταξιδιώτη”. Κι από όπου κι αν το πιάσει κανείς, πάλι ο άνθρωπος φταίει, γιατί το λογισμικό άνθρωπος το έφτιαξε και άνθρωπος το εμπιστεύθηκε.
Χρειάζεται επανεξέταση για τα πράγματι θετικά
Το θέμα είναι η πολιτεία να συλλάβει πόσο έξω πέφτει ο δειγματοληπτικός έλεγχος έτσι όπως γίνεται και να αλλάξει το “λογισμικό” ή τη μεθόδευση ή τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.
Γιατί από τον Ελληνοαμερικανό συνταξιούχο (που δεν ελέγχθηκε στην Αθήνα) κόλλησαν άλλοι τρεις και χρειάστηκαν τελικά 164 τεστ στην Κάρπαθο, και από τον άλλο Ελληνοαμερικανό συνταξιούχο προ μηνός στα βόρεια, χρειάστηκαν άλλα 102 τεστ. Και βρέθηκαν και 4 άνθρωποι στο νοσοκομείο κι ο ένας “έφυγε”. Δεν κάνουμε οικονομία τελικά αν δεν τσεκάρουμε στην είσοδο.