ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μάχη για τρίτη μέρα για να περισωθεί το Δάσος της Δαδιάς.

Μάχη για τρίτη μέρα για να περισωθεί το Δάσος της Δαδιάς

Στις φλόγες εξακολουθεί να βρίσκεται το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που καίει για τρίτη μέρα στην περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 4 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα του στρατού. Ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς  στο δάσος της Δαδιάς. Οι άνεμοι κόπασαν και έκαναν πιο αργή την εξάπλωσή της πυρκαγιάς, ενώ στρατός, Περιφέρεια και υλοτόμοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για αντιπυρικές ζώνες.

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η καταστροφική πυρκαγιά στο οικοσύστημα της Δαδιάς του Έβρου με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν όλη τη νύχτα δύσκολη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε  το παρθένο δάσος. Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διασπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη μπήκαν 4 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα του στρατού. Σύμμαχος τους όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο καιρός καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει και οι ριπές τους δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ με αποτέλεσμα η εξάπλωση της φωτιάς να είναι πιο αργή. Παράλληλα, θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο οι προσπάθειες της Περιφέρειας και του Στρατού με τα μηχανήματα και τα πεζοπόρα τμήματα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να καταπολεμηθεί η φωτιά.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτομοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταίστρες προς το δρόμο Δαδιας – Λευκιμης. Οι υλοτόμοι κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατυνουν την περιμετρική έξω από το χωριό Δαδια, για κάθε ενδεχομενο. Αλλοι 10 υλοτομοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Το βράδυ υπήρξαν φόβοι μήπως οι φλόγες απειλήσουν το χωριό της Δαδιάς ή της Λευκίμης, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν φτάσει από πολλά σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο από Θράκη και Μακεδονία και μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τις προσπάθειες συντονίζει από χθες που έφτασε στην περιοχή ο υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ελλάδας, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Κούκουρα.

Ολονύχτια μάχη

Όλη τη νύχτα συνεχίστηκε η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της φωτιάς στο εθνικό Δάσος Δαδιάς στον Έβρο, η οποία απείλησε και τον Δρυμό που αποτελεί καταφύγιο για σπάνια αρπακτικά πουλιά και είναι προστατευόμενη περιοχή. Στην μάχη με την φωτιά -για δεύτερο 24ωρο- επιχειρούν 300 πυροσβέστες και 100 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συνεργεία των γειτονικών δήμων με υδροφόρα και μπουλντόζες για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ νωρίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας επιχειρούσαν και 10 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΕ και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων για να διευκολυνθούν στο έργο τους όλες οι υπηρεσίες που συμμετέχουν στην κατάσβεση, αλλά και αργότερα στην προστασία του δάσους.

Συνεχόμενες ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν το μεσημέρι 10 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά και το ένα συντονιστικό, που θα επανέλθουν το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας. Η περιοχή είναι δύσβατη καθώς πρόκειται για Δρυμό που φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων και πουλιών και έχει καταφύγιο αρπακτικών.

Η προσπάθεια που καταβάλουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις το βράδυ είναι να περιοριστεί η φωτιά για να μην περάσει στο Πάρκο με το καταφύγιο και στον Δρυμό της Δαδιάς. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες λόγω του καύσωνα και της παρατεταμένης ξηρασίας είναι αντίξοες στην προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ οι άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Φωτιά και στη Λέσβο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στη Μόρια της Λέσβου. Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 22 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και 2 αεροσκάφη PZL. Νωρίς το βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα στα Σπάτα

Συναγερμός λόγω καύσωνα

Τα επόμενα 24ωρα η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να είναι ασφυκτικές. Η Ελλάδα ανήκει στις τυχερές χώρες της Ευρώπης μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, καθώς αυτός θα είναι επί της ουσίας ο πρώτος καύσωνας που θα βιώσουμε σε όλη την χώρα. Χώρες όμως όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία βιώνουν έναν κανονικό εφιάλτη καθώς οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 40 βαθμούς πολλές ώρες της ημέρας.

Υπό έλεγχο τα άλλα μέτωπα 

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε αποθήκη ξυλείας στον Ασπρόπυργο οριοθετήθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο στο σημείο παρέμεναν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα. Το απόγευμα είχε σταλεί μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο και σε κοντινή απόσταση από αυτόν καλώντας τους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε αποθήκη.

Εν τω μεταξύ, οριοθετημένες είναι και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης σε δασικές εκτάσεις στο Τραγανό και στην Βάρδα της Ηλείας, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Η τρίτη φωτιά που εκδηλώθηκε στην ίδια περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα στα Άγναντα του δήμου Ήλιδας, παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα.

Και στις τρεις περιοχές εξακολουθούν να επιχειρούν και θα επιχειρούν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από περίπου 180 πυροσβέστες με περισσότερα από 60 οχήματα, προκειμένου να θέσουν τις φωτιές υπό πλήρη έλεγχο και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά ξύπνησε μνήμες από την πολύνεκρη τραγωδία του 2007. Η πορεία της ήταν προς τα σπίτια του οικισμού, με τις φλόγες να αγγίζουν τοίχους και αυλές, ενώ ήδη είχε γίνει μερική εκκένωση. Η αλλαγή της φοράς του ανέμου προς την Ροδιά, του Λουκά και την Καρυά, έσωσε προς ώρας τον οικισμό και μετέφερε τον κίνδυνο σε αυτούς, με τα δύο πρώτα χωριά και κυρίως του Λουκά να προχωρά σε εκκένωση.

Ύποπτοι για εμπρησμό

Την ίδια στιγμή εμπρησμό και όχι πρόκληση από φυσικά αίτια, δείχνουν οι πρώτες έρευνες για τη φωτιά στην Ηλεία. Ήδη στα χέρια των αστυνομικών βρίσκεται ένα άτομο και αναζητείται ακόμα ένα για την πρόκληση της πυρκαγιάς. Τα δύο άτομα υπέδειξαν κάτοικοι του χωριού στα Άγναντα που χτυπήθηκε και δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Στα χνάρια των υπευθύνων για την καταστροφική φωτιά στα Άγναντα στην Ηλεία φαίνεται πως είναι οι Αρχές, οι οποίες αργά χθες το απόγευμα προσήγαγαν άτομο κατόπιν υπόδειξης δύο κατοίκων. Μάλιστα αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνεχιζόταν η προανάκριση, προκειμένου να εξακριβώσουν αν πράγματι το άτομο αυτό φέρει την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε κρανίου τόπο τα Άγναντα, ενώ αναζητείται ακόμα ένας.

Μάλιστα, τα δύο άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς κινούνταν κοντά στις πυροσβεστικές δυνάμεις και παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ξεκίνησε αμέσως μόλις έφθασε τη διαδικασία συλλογής προανακριτικού υλικού. Οι δύο μάρτυρες κατήγγειλαν τα δύο άτομα που έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Η διαδικασία της προανάκρισης ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, όπου και ο ένας εκ των δύο που βρισκόταν στο κοινοτικό γραφείο που είχε εγκατασταθεί το κλιμάκιο, προσήχθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αμαλιάδας. Το δεύτερο άτομο αναζητείται.

Επιπλέον, στα χέρια των αρχών είναι ένα βίντεο ντοκουμέντο που μαρτυρά εμπρησμό στα Σπάτα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. Οι εικόνες καταγράφηκαν τα ξημερώματα Τετάρτης στη Χριστούπολη Σπάτων, δίπλα στο Πανόραμα Παλλήνης, τη στιγμή που στη γύρω περιοχή καίγονται σπίτια και οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Ένας μαυροντυμένος άνδρας με γρήγορες κινήσεις περνά το δρόμο, σκύβει και διακρίνεται να κρύβεται πίσω από ένα δέντρο και στη συνέχεια να φεύγει βιαστικά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Alpha, ξεσπά φωτιά, με τον ίδιο να μην έχει αντιληφθεί ότι οι γείτονες τον παρακολουθούν.

Πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «κρεσέντο αυτοθαυμασμού». Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του, αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης, μετά το χθεσινό κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού για τα 20.000 στρέμματα στάχτης και τα δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια, μετέβη σήμερα στις πληγείσες περιοχές με 15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα.

Ίσως ο υπουργός του, που από χθες μοιράζει συγχαρητήρια στον εαυτό του δημοσίως, να τον ενημερώσει πως δεν μετέβη σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά στην Πεντέλη. Όσο για την υποκριτική ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες με τεράστιες ελλείψεις, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς με ποτιστήρια, φανταζόμαστε πως φέτος τον Νοέμβριο που θα ζητάνε πάλι ενίσχυση της Πυροσβεστικής και κάλυψη των κενών, δεν θα βάλει όπως πέρυσι τα ΜΑΤ να τους πνίξουν στα χημικά». Το Μαξίμου ανταπάντησε σε σκληρό ύφος, υπενθυμίζοντας την διαχείριση της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα ξέσπασε αντιπαράθεση του πατέρα της Ολυμπιονίκου Κατερίνας Στεφανίδη, κατοίκου της Πεντέλης και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Στεφανίδης κάλεσε τον Πατούλη να παραιτηθεί, αποκαλώντας τον «άχρηστο», με τον Περιφερειάρχη Αττικής να τον κατηγορεί για “κομματική εμπάθεια”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι