Μάχη για το φάρμακο – Ποια σκευάσματα δοκιμάζουν οι επιστήμονες
27/03/2020Η πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού είναι αναμφισβήτητα στα νοσοκομεία, όπου διακομίζονται για νοσηλεία τα σοβαρότερα περιστατικά. Μάχη δίνεται όμως, μήνες τώρα, και στα επιστημονικά εργαστήρια για να παρασκευαστεί εμβόλιο, αλλά και φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Μία από τις ουσίες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ότι επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση του ιού είναι η χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη, η οποία περιέχεται σε εγκεκριμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη στη μελέτη για τον κορωνοϊό, όμως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.
Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ ανακοίνωσε ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη (μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης), σε 24 ασθενείς και σε έξι από αυτούς παρατηρήθηκε μείωση του ιικού φορτίου.
Μπορεί και η Ελλάδα
Ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi, Novartis και Bayer) ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, για κλινική έρευνα, αλλά και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Την ίδια ώρα, το γαλλικό επιστημονικό ινστιτούτο INSERM έχει τεθεί επικεφαλής πανευρωπαϊκής μελέτης με δείγμα πάνω από 3.000 ασθενείς.
Από το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκονται στην Ελλάδα πέντε τόνοι χλωροκίνης, τους οποίους εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από την Ινδία, έτσι ώστε να υπάρχει στοκ για την παρασκευή των σκευασμάτων, που σύμφωνα και με τον ΠΟΥ πλέον, εκτιμάται πως δίνουν ελπίδες για την βοήθεια όσων νοσούν από κορωνοϊό.
Οι πέντε τόνοι της χλωροκίνης έφτασαν με διαβαθμισμένη πτήση της Aegean και έχουν παραδοθεί ήδη σε ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν στην παρασκευή των σχετικών φαρμάκων. Για την ενέργεια αυτή των ελληνικών αρχών είχε μιλήσει, άλλωστε, στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε». Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, τονίζοντας ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να παράξουμε το φάρμακο στην Ελλάδα και ότι η χορήγησή του θα γίνει με βάση τις οδηγίες των λοιμοξιολόγων.
Ο γερμανικός “φάρος ελπίδας”
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, μια κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη προσπαθεί να αποδείξει αν πράγματι το φάρμακο “Remdesivir”, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά του ιού Ebola, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Ο διευθυντής Κλινικής του Μονάχου, καθηγητής Κλέμενς Βέντνερ, το χαρακτηρίζει ήδη “Φάρο ελπίδας”, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο «για ασθενείς με ελαφρά έως βαριά συμπτώματα κορονοϊού». Δοκιμές με το ίδιο φάρμακο έχουν γίνει πάντως, εδώ και μερικές εβδομάδες, και στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον Βέρντνερ έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα φάρμακα, όπως το HIV “Kaletra”, αλλά όπως εξήγησε ο καθηγητής «είχαν αποτελέσματα μόνο σε μεμονωμένα άτομα» και «ποτέ σε μεγαλύτερες ομάδες δοκιμών». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κλινική Σβάμπινγκ του Μονάχου είναι ένα από τα τρία κέντρα δοκιμών στα οποία διεξάγεται η αποκαλούμενη “φάση 3 της έρευνας” που περιλαμβάνει 1.000 ασθενείς. Τα άλλα δύο κέντρα είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμβούργου-Έπεντορφ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, ανακοίνωσε πριν μερικά εικοσιτετράωρα ότι μπορεί να χορηγείται ιβουπροφένη εξίσου με την παρακεταμόλη σε όσους νοσούν από τον κορωνοϊό. Για το θέμα αυτό είχε προκληθεί αντιπαράθεση, καθώς ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είχε δηλώσει ότι τα αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφένη και η κορτιζόνη, δεν συνίστανται στην περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Ο Γάλλος υπουργός είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την εξέλιξη της ασθένειας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, αφού εξέτασε το θέμα, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, εξαιτίας των οποίων η ιβουπροφένη θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση των ασθενών, κάτι που επικαλέστηκε και η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, τονίζοντας παραλλήλως ότι «μόνο ο θεράπων γιατρός μπορεί να χορηγήσει σε συγκεκριμένο ασθενή το αναγκαίο φάρμακο και να προτείνει ένα αποτελεσματικό σχήμα θεραπείας». Η μάχη στα εργαστήρια συνεχίζεται, ωστόσο, και θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν εκείνα τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν στατιστικά την αποτελεσματικότητα της κάθε ουσίας.