ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πύρινα μέτωπα πολιορκούν την Αλεξανδρούπολη –Συνεχείς εκκενώσεις (upd)

Εκκενώνονται άλλοι τέσσερις οικισμοί στην Αλεξανδρούπολη

Εξαιρετικά δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν στην Αλεξανδρούπολη για δεύτερο εικοσιτετράωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κατάσταση παραμένει δραματική , ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών που μέχρι τώρα ανέρχονται σε 13. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο της

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από χθες τα ξημερώματα έχουν κάψει σπίτια ένα εκκλησάκι και αυτοκίνητα , ενώ η ίδια η πόλη της Αλεξανδρούπολης αυτές τις ώρες πολιορκείται από τα πύρινα μέτωπα. Στο χωριό Πεύκα ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες τυλίχτηκε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έφτασαν κοντά στον σταθμό φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τα χειρότερα.

Οι εκκενώσεις οικισμών συνεχίζονται . Στις τέσσερις το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας, να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη. Νωρίτερα μήνυμα του 112 – λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι- καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι & Δορίσκος να απομακρυνθούν / εκκενώσουν προς Φέρες, εξαιτίας του πύρινου μετώπου. Μήνυμα από το 112 είχε σταλεί λίγο μετά τη μία το μεσημέρι προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες». Οι άνεμοι φούντωσαν και οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις υπήρξαν  στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια.Με τη συνδρομή και εναέριων μέσων -τεσσάρων Canadair και ελικοπτέρων- επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από όλη την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, να οριοθετήσουν την φωτιά, που άλλαξε κατεύθυνση, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό Μοναστηράκι. Στρατός, Αστυνομία και εθελοντές συνδράμουν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,

1 PZL,

2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,

2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,

προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

υδροφόρα οχήματα,

βυτιοφόρα οχήματα και

οχήματα γενικής χρήσεως.

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ, λόγω της πυρκαγιάς, που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/08) στην περιοχή της Μελίας.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα  δόθηκε νέο μήνυμα 112 για την εκκένωση άλλων τεσσάρων οικισμών (Δoρίσκος, Μοναστηράκι, Αμφιτρίτη και Μαΐστρος) ενώ από χθες έχουν εκκενωθεί οχτώ (8) οικισμοί. Χθες το βράδυ εστάλησαν και νέες ενισχύσεις από την Αθήνα και το πρωί από την Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο. Με το πρώτο φως ξεκίνησαν και οι επιχειρήσεις των εναέριων μέσων, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς, που κινείται ανεξέλεγκτα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, αρχικά και ακολούθως οι οικισμοί Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το μεγαλύτερο μέτωπο κινείται προς τους οικισμούς Λουτρό και Αγνάντια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μάλιστα, απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό, όμως τελικά δεν υπήρξαν ζημιές μέσα στο χωριό. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης, εκεί όπου βρίσκονται οι 8 οικισμοί οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο.

Στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι κάηκαν σπίτια, τουλάχιστον εννέα σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό και η προσπάθεια εστιάζεται να μην επεκταθεί η φωτιά. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη 2 ελικόπτερα ενώ έχει γίνει κινητοποίηση προκειμένου να επιχειρήσου κατά τη διάρκεια της ημέρας άλλα 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού. Ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο χωρίς, ευτυχώς, η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ανησυχία.

H Εγνατία Οδός ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία και στο τμήμα που είχε κλείσει χθες, από τον κόμβο Αρδανίου μέχρι τον κόμβο ΒΙ.ΠΕ. με την σύσταση προς τους οδηγούς να κινούνται αργά λόγω των πυκνών καπνών. Μήνυμα 112 για να έχουν κλειστά τα παράθυρα λόγω των καπνών εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης.

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας το πρωί στο OPEN, ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. «Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά», είπε ο εκπρόσωπος.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι