ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαίνεται η μάχη στα Βίλια – Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στην Κερατέα

Φωτιές περικύκλωσαν τρένο – Πανικός στους επιβάτες (video)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Βίλια, παρότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τα ξημερώματα σήμερα έχουν ριχτεί στη μάχη τα εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev, καθώς οι φλόγες μαίνονται σε πολύ δύσβατα σημεία και είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον να περιοριστούν από πεζοπόρα τμήματα ή οχήματα.

Τα οχήματα περιορίζονται κατά κύριο λόγο αναγκαστικά στην περίμετρο των οικισμών για να προστατεύσουν οικίες και να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες σε βατές περιοχές. Η μεγάλη μάχη δινόταν όλη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα και τους εθελοντές πυροσβέστες. Η εικόνα από τη Λαυρεωτική είναι πολύ καλύτερη σήμερα, καθώς κύριος στόχος είναι μόνον οι αναζωπυρώσεις, που ασφαλώς δεν είναι αμελητέες, αλλά πάντως εκεί η φωτιά έχει τουλάχιστον οριοθετηθεί.

Στην Κερατέα σήμερα μόνον η Συντερίνα παραμένει αποκλεισμένη και γίνονται διαρκείς ρίψεις από τρία ελικόπτερα στις μικρές διάσπαρτες εστίες. Στο Μαρκάτι η φωτιά έχει σβήσει πλήρως, και έχει καταστραφεί μόνον μια οικία, ενώ άλλες δέκα έχουν ζημίες μόνον περιμετρικά σε μάντρες και βεράντες.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν και άλλες φωτιές που χρήζουν διαρκών επεμβάσεων της Πυροσβεστικής: στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου, όπως και στην δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας.

Το μέτωπο στα Βίλια

Στα Βίλια επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που είναι αναγκαία για τα αμέτρητα σημεία όπου δεν έχουν πρόσβαση τα οχήματα. Συνδράμουν και περίπου 150 πυροσβέστες από την Πολωνία με 70 οχήματα. Έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί, αλλά τα Βίλια δεν απειλούνται, καθώς το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς, μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων, κινείται ανάλογα με τον άνεμο, άλλοτε προς Οινόη και άλλοτε προς το Πόρτο Γερμενό.

Μέχρι στιγμής οι άνεμοι δεν πνέουν προς τα Βίλια, αλλά έχουν ωθήσει την φωτιά στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής που απειλούνται άμεσα. Επίσης ανυπολόγιστη είναι η ζημία στο παρθένο δάσος του όρους Πατέρα και άγνωστος ο αριθμός των ζώων που έχουν καεί ή πνιγεί στους καπνούς. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και εναέρια μέσα, για να συνδράμουν στην κατάσβεση και επιχειρούν πάνω από έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Εκκενώσεις οικισμών

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, μήνυμα εστάλη από το 112 μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, ενώ εκκενώθηκε επίσης και το γηροκομείο “Παναγιά Φανερωμένη”. Νωρίς το βράδυ της Δευτέρα είχε επίσης εκκενωθεί ο οικισμός Βενίζα. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, και οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

 

Σήμερα ευτυχώς δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι και προβλέπεται να μην ξεπεράσουν σε ένταση τα 3 έως 4 Μποφόρ, κάτι που θα διευκολύνει πολύ την αεροπυρόσβεση, όπου βεβαίως παραμένει το πρόβλημα των πυκνών καπνών που μειώνουν την ορατότητα των πιλότων. Αυτοί δεν χρειάζεται μόνον να βλέπουν το σημείο στο οποίο θα εκκενώσουν το φορτίο νερού, αλλά πρέπει να έχουν και ορατότητα για να απομακρυνθούν από αυτό.

Κοινοτάρχες τα βάζουν με το δασαρχείο που δεν έχει επιτρέψει την διάνοιξη δρόμων για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στο δάσος του όρους Πατέρα και στο Σούνιο, αλλά τα δασαρχεία υπακούουν σε νόμους για την προστασία του δάσους. Η διάνοιξη δρόμων στα δάση οδηγεί εκεί μοιραία και περισσότερους επισκέπτες με οχήματα, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επιπλέον τα δασαρχεία είχαν ζητήσει 17 εκατομμύρια ευρώ για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με μελέτες δασονόμων, αλλά τους διατέθηκε μόλις 1,4 εκατ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι