ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο διαπληκτισμός που οδήγησε στο μακελειό – Τί δηλώνει ο Σπύρος Καρνέσης

Μακελειό σε ναυτιλιακή στη Γλυφάδα από 70χρονο απολυμένο - Σκότωσε τρεις και αυτοκτόνησε
Αστυνομικός της ΕΚΑΜ βρίσκεται ακροβολισμένος στην ταράτσα κτιρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. Ένοπλος εισέβαλε το πρωί σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα και πυροβόλησε, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων κι ενός νεκρού, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ο δράστης φέρεται να είναι πρώην εργαζόμενος της εταιρείας και παραμένει ταμπουρωμένος στον χώρο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τέσσερις είναι οι νεκροί από το επεισόδιο με πυροβολισμούς σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα. Δράστης του μακελειού ένας 70χρονος Αιγύπτιος που είχε απολυθεί πρόσφατα. Ο άνδρας εισέβαλε στην εταιρεία λίγο μετά τις 10 το πρωί και αφού άνοιξε πυρ με καραμπίνα σκότωσε τρεις ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

O δράστης μπαίνοντας στα γραφεία το πρωί, φώναζε “ήρθα να κανονίσουμε τους λογαριασμούς μας”. Θύματά του η 76χρονη Μαρία Καρνέση (αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση), ο 80χρονος Αντώνης Βλασσάκης (σύζυγος της άλλης αδελφής του Καρνέση, της 78χρονης Δέσποινας, και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής) και ο 75χρονος Ηλίας Κουκουλάρης (πρώην καπετάνιος και υπάλληλος). Η Δέσποινα Καρνέση, την οποία επίσης αναζητούσε ο δράστης για να σκοτώσει, είχε διαφύγει λίγα λεπτά πριν από το κτήριο, μαζί με περίπου 30 εργαζόμενους. Η επίθεση έγινε στις 10:05 το πρωί και ο δράστης, που είχε απολυθεί μια εβδομάδα πριν, δήλωσε αμέσως τις προθέσεις του, εξ ου και πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν τρέχοντας.

Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος τον είδε και, ξέροντας, ότι είχε απολυθεί πρόσφατα, τον ρώτησε: «Άρη τι κάνεις εδώ;». Και εκείνος του είπε: «Ήρθα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Τώρα θα δεις τι θα πάθουν. Θα τους σκοτώσω και θα σκοτωθώ». Σύμφωνα με  πληροφορίες τον έλεγαν Μπουράι Αντέλ, γεννηθείς στην Αλεξάνδρεια, και η οικογένεια τον είχε “βαφτίσει” Αριστείδη.

Του μακελειού στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα προηγήθηκε ο έντονος διαπληκτισμός με την Μαρία Καρνέση, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο 76χρονος «Αρης» πήγε νωρίς το πρωί στα γραφεία αποφασισμένος να ζητήσει δεύτερη ευκαιρία για να πάρει πίσω τη δουλειά του, έχοντας όμως, την καραμπίνα και το περίστροφο στο αυτοκίνητό του. Κατάφερε να φτάσει πρόσωπο με πρόσωπο με την Μαρία Καρνέση και ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός. Τότε, ο Αιγύπτιος, που εργαζόταν για περίπου 40 χρόνια στην οικογένεια Καρνέση, κατέβηκε στο αυτοκίνητό του, πήρε την καραμπίνα και επέστρεψε αποφασισμένος να σκορπίσει τον θάνατο.

Ο 76χρονος εργαζόταν για πάνω 36 χρόνια για την οικογένεια Καρνέση τόσο στην επιχείρηση στη Γλυφάδα, όσο και στην παραθεριστική κατοικία στο Τραγονήσι που βρίσκεται στους Πεταλιούς, όπου ήταν ο επιστάτης για λογαριασμό του Σπύρου Καρνέση. Στη συνέχεια και επί σειρά ετών φρόντιζε τη μητέρα των τριών αδελφών Καρνέση. Άνθρωπος εμπιστοσύνης, είχε τον έλεγχο των πάντων στο νησί, ενώ ήταν γνωστός ως Άρης, τόσο στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της οικογένειας, όσο και στην επιχείρηση. Ο λόγος για τον Αντέλ Αριστείδη, όπως είχε βαπτιστεί, Ελ Μπουράυ, γεννημένο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο 75χρονος ήταν για χρόνια ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης της εφοπλιστικής οικογένειας. Μάλιστα, δεν ήταν μόνο εργαζόμενος, αλλά και φροντιστής των κατοικιών των μελών, ενώ είχε αναλάβει και τη φροντίδα της πιο ηλικιωμένης γυναίκας της οικογένειας. Ο ίδιος είχε πρόσβαση στις πολυτελείς κατοικίες τους. Μέσα σε μία από αυτές του είχε παραχωρηθεί χώρος για να διαμένει. Πρόσφατα, οι δύο αδελφές του ανακοίνωσαν ότι απολύεται. Ο Άρης θεώρησε άδικη την απόλυση. Κανείς όμως δεν περίμενε την αντίδρασή του. Πήγε στη ναυτιλιακή εταιρεία και αφού σκότωσε τα «αφεντικά» του, όπως τα χαρακτήρισε, αυτοκτόνησε.

Δήλωση του εφοπλιστή

Την ανείπωτη θλίψη του εκφράζει ο Σπύρος Καρνέσης για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Γλυφάδα στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας. Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρει:

«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη. Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση»

«Τους πρόσεχε πάρα πολύ»

Ο Αιγύπτιος ήταν ο άνθρωπος της οικογένειας, όπως επιβεβαίωσε στο Mega και ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρμαρίου Νικόλαος Τσαλαγκός. «Πάνω από 30 χρόνια, 35, 40. Ήταν στο νησί του Καρνέση επιστάτης. Κοίταγε το νησί, έκανε τον καπετάνιο, το πλήρωμα πρόσεχε που κάνουν δουλειά στο νησί, φρόντιζε τα σπίτια. Πάντα έμενε εδώ στην περιοχή μονίμως ήταν εδώ», είπε, μην μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί.

«Έμενε μέσα στους Πεταλιούς και απορώ γι’ αυτό γιατί αυτός ήταν, δηλαδή με τα αφεντικά ήταν μονίμως έτσι πολύ καλός μεταξύ τους, τους αγάπαγε, τους έκανε. Πώς έγινε αυτό δεν καταλαβαίνω. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος σκότωσε αυτούς τους ανθρώπους. Τα πάντα, έβγαινε, έμπαινε, πλήρωνε, τα πάντα, ανεξέλεγκτος, δεν του κάνανε έλεγχο. Αυτός τους πήγαινε. Ερχόντουσαν στο Μαρμάρι με το καράβι και τους έπαιρνε με το γρήγορο, με το σκάφος και τους πήγαινε στους Πεταλιούς. Τους πρόσεχε πάρα πολύ, ήταν άνθρωπος, άνθρωπος τους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλαγκό, ήταν άνθρωπος φιλήσυχος, που δεν έφερνε αντιρρήσεις και εκτελούσε όλες τις δουλειές που του ανέθεταν. «Καλός άνθρωπος, ήρεμος, ήσυχος. Όποιος του ζήταγε βοήθεια, βοηθούσε. Ήταν πολύ ήρεμος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Η εισβολή 

O 70χρονος φέρεται να εισήλθε στην εταιρεία μέσω του γκαράζ και παρά το γεγονός ότι είχε απολυθεί είχε ακόμα πρόσβαση στο κτίριο. Όταν έγινε αντιληπτός είπε ότι πάει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Πρώτα πήγε στον ημιώροφο όπου πυροβόλησε δύο υπαλλήλους και στη συνέχεια ανέβηκε στον πρώτο όροφο όπου πυροβόλησε εναντίον μίας γυναίκας. Έντρομοι οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και άμεσα στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ καθώς και διαπραγματευτής. Λίγο μετά τις 11 οι άνδρες της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο όπου στο υπόγειο εντόπισαν νεκρό τον ένοπλο.

Όπως ανέφερε υπάλληλος της εταιρείας ο 70χρονος άνδρας μπήκε στην εταιρία την ώρα που όλοι ήταν στα γραφεία τους. «Δεν ήθελε να χτυπήσει κάποιον από εμάς, φώναζε στους υπαλλήλους να φύγουν και χτύπησε στοχευμένα τα αφεντικά, στον δεύτερο όροφο. Προφανώς ήθελε να τους εκδικηθεί» περιέγραψε η εργαζόμενη στην εταιρίας. Ο δράστης πυροβόλησε τα δύο αφεντικά της εταιρίας και έναν υπάλληλο που πήγε να τον ηρεμήσει και να προσπαθήσει να του πάρει το όπλο.

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ανέφερε για το περιστατικό: «Η επίθεση του δράστη είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τριών ατόμων μεταξύ των οποίων και η ιδιοκτήτρια της εταιρείας. Ο δράστης ο οποίος εργαζόταν για την οικογένεια βρέθηκε νεκρός σε άλλο χώρο από τους τρεις νεκρούς της εταιρείας.

»Δίπλα του βρέθηκε το όπλο της έκνομης ενέργειάς του και μάλλον είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται σύμφωνα με την Ποινική Δικονομία για την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης».

Μαρτυρίες εργαζομένων αναφέρουν ότι ο δράστης, που μπήκε στο κτίριο με ένα ρεβόλβερ και μια κοντόκαννη καραμπίνα, τους καλούσε να φύγουν από το κτίριο και ότι ήθελε να χτυπήσει τους ιδιοκτήτες. Μάλιστα είπαν ότι «πυροβόλησε τα αφεντικά» και έναν υπάλληλο, ο οποίος προσπάθησε να τον σταματήσει. H ΕΛ.ΑΣ. ερευνά τα κίνητρα του δράστη που εργάζονταν επί χρόνια ως επιστάτης στα κτήματα της πλοιοκτήτριας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι