Μακραίνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα – 71 νέα κρούσματα

Μακραίνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα – 71 νέα κρούσματα

Σε ισχύ είναι από το πρωί τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα και παραλλήλως σε εξέλιξη είναι και οι έλεγχοι για την εφαρμογή της. Την ίδια ώρα, άλλοι δύο νεκροί προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 17.

Το δέκατο έβδομο θύμα, ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία, πέθανε αργά το βράδυ της Κυριακής. Λίγες ‘ωρες νωρίτερα κατέληξε και ένας 64χρονος από την Αχαϊα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος την τελευταία εβδομάδα στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στα 695. Πρόσθεσε επίσης ότι 114 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 35 από τους οποίους είναι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε 28 περιφερειακές ενότητες, με τους περισσότερους από αυτούς στην Αττική. Επίσης, το 56% είναι άντρες, με τις ηλικίες από 18-64 έτη να αντιπροσωπεύουν το 75% των περιπτώσεων. Άνω των 65 ετών είναι το 21%.

Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με Covid 19 και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πως αντέδρασαν οι πολίτες 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση, καθώς, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκαν 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην εξειδίκευση του μέτρου, το οποίο είναι σε ισχύ από τις έξι το πρωί της Δευτέρας. 

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δείχνει να πειθαρχεί, καθώς είχε προετοιμαστεί τις προηγούμενες ημέρες για την αναγκαιότητα του μέτρου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας ενθαρυντικά τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου. Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι έλεγχοι στις πόλεις, αλλά και στις εθνικές οδούς. Ειδικότερα, περιπολικά βρίσκονται στα διόδια, προκειμένου να πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους, με δεδομένο ότι στα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Στόχος της αστυνομίας είναι η εφαρμογή του προαναφερόμενου μέτρου, προκειμένου να αποτραπούν όσοι ενδεχομένως σχεδιάζουν κάποια εκδρομή. Σημειώνεται ότι για τους παραβάτες, εκτός της επιβολής του προστίμου, προβλέπεται, σε αυτή την περίπτωση, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Νωρίς το πρωί, οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια του έλεγχου έπαιρναν στα χέρια τους τις σχετικές βεβαιώσεις, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή τα έγγραφα απλώς να επιδεικνύονται και τα αστυνομικά όργανα να τα ελέγχουν από απόσταση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κάποιοι από αυτούς που βρέθηκαν το πρωί στους δρόμους, για να πάνε στις δουλειές τους, δεν είχαν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τα εκδώσουν οι ίδιοι, χορηγώντας αντίγραφα, τα οποία συμπληρώθηκαν επιτόπου. Οι νεότερες ηλικίες πάντως είχαν κάνει χρήση της επιλογής του SMS πριν βγουν από το σπίτι τους. Πρόβλημα υπήρξε κυρίως με τους Ρομά, σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, και σε άτομα κάποιας ηλικίας.

Παραβάτες και συλλήψεις 

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι παραβάτες. Στη Ρόδο, όπου το περασμένο Σάββατο λειτούργησε λαϊκή παρά την απαγόρευση, τέσσερις καταστηματάρχες συνελήφθησαν, το διήμερο 21-22 Μαρτίου,  κατηγορούμενοι για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς, οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν επιχειρήσεις, παραβιάζοντας τους ισχύοντες απαγορευτικούς κανόνες εξυπηρέτησης πελατών.

Η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει συνολικά 250 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων από την Πέμπτη 12 Μαρτίου που αυτά άρχισαν να τιθενται τμηματικά σε ισχύ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περιοχές, όπου έγιναν οι συλλήψεις, είναι: 102 στην Αττική, 38 στη Δυτική Ελλάδα, 14 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στα Ιόνια Νησιά, 12 στο Νότιο Αιγαίο, 12 στην Πελοπόννησο, 11 στη Θεσσαλία, 10 στην Κρήτη, 10 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 6 στη Δυτική Μακεδονία, 6 στη Στερεά Ελλάδα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στην Ήπειρο.

Έλεγχοι γίνονται όμως και για την πάταξη της αισχοκέρδειας, καθώς από το πρωί βρίσκονται στους δρόμους μικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Αττικής. Το τελευταίο τριήμερο, άλλωστε, με την  ενεργοποίηση της σχετικής υπηρεσίας στο τηλεφωνικό κέντρο 1110, που λειτουργεί η Περιφέρεια και ο Ιατρικός Συλλόγος Αθηνών για συμβουλευτική και στήριξη των πολιτών σχετικά με το κορονοϊό, έγιναν 300 καταγγελίες πολιτών για κρούσματα αισχροκέρδειας. Το 48% από αυτές αφορούσε αυξημένες τιμές σε μάσκες προστασίας, το 47% σε αντισηπτικά και το 4% σε γάντια.

Έκκληση για εθελοντές

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε τον προσωρινό περιορισμό όλων των πτήσεων από την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία. Όπως ανέφερε, μέχρι τις 15 Απριλίου, σταματούν όλες οι πτήσεις από την Τουρκία, καθώς και οι θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Επίσης απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία για προληπτικούς λόγους υγείας. Από το μέτρο εξαιρούνται, μόνον οι Έλληνες πολίτες, όσοι κατέχουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, τα πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, αλλά και τα φορτηγά οχήματα και πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα. για προληπτικούς λόγους μέχρι την ίδια ημερομηνία σταματούν και οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα Υγείας, τόνισε ότι ενισχύεται καθημερινά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξαιτίας της πανδημίας κρίνεται αναγκαία και η εθελοντική συμμετοχή από όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, παραϊατρικό προσωπικό, φοιτητές, καθώς και  συνταξιούχοι επιστημών υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι