ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μας πήρε και μας σήκωσε – Τι καιρό θα κάνει σήμερα και αύριο

Μας πήρε και μας σήκωσε – Τι καιρό θα κάνει σήμερα και αύριο

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η αιφνιδιαστική κακοκαιρία χτες και συνεχίζεται σήμερα σε πολλές περιοχές, με χαρακτηριστικό τις ισχυρότατες ριπές ανέμων αλλά και χαλαζοπτώσεις και πρόκληση πλημμυρών. Ένας άνδρας αγνοείται στην πολύπαθη Εύβοια, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχτεί πολλές κλήσεις για πτώσεις δέντρων. Η Αττική αντιμετώπισε και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σο ορισμένα βόρεια και νότια προάστια. Παράλληλα σημειώθηκαν πλημμύρες σε πολλούς δρόμους και στην Αττική “παγιδεύτηκαν” από απότομη ανύψωση της στάθμης των ομβρίων υδάτων πέντε ΙΧ. Λόγω των ανέμων εν τω μεταξύ προσάραξε στη Χίο πλοίο με 332 επιβάτες που δεν μπορεί να δέσει στο λιμάνι.

Στο βουνό Δίρφυς της Εύβοιας αγνοείται από τις 21:00 χτες το βράδυ ένας 37χρονος που τηλεφώνησε στο 112 λέγοντας ότι έχει αποπροσανατολισθεί μέσα στις αστραπές και τη βροχή και σε ανέμους 11 Μποφόρ. Είπε ότι εγκατέλειψε το όχημά του και κινείται πεζός ελπίζοντας να βρει το καταφύγιο Λειρί. Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα.

Αν και το όχημά του βρέθηκε, ο ίδιος δεν έφτασε ποτέ στο καταφύγιο. Το κινητό του είναι παλιάς τεχνολογίας, και δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να εντοπισθεί το στίγμα του. Στην επιχείρηση αναζήτησης μετέχουν 19 πυροσβέστες, η Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της 7ης ΕΜΑΚ, άνδρες από τον ορειβατικό σύλλογο Χαλκίδας, άνδρες της ΕΛΑΣ και ένα ελικόπτερο που σηκώθηκε σήμερα.

Σήμερα το “Νήσος Σάμος” που μεταφέρει 332 επιβάτες, 104 φορτηγά και 83 ΙΧ με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη παρέμεινε προσαραραγμένο στα αβαθή του λιμένα της Χίου, καθώς το παρέσυραν οι ισχυροί άνεμοι. Το καράβι προερχόταν από Πειραιάς με δρομολόγιο Ψαρά, Χίο, Μυτιλήνη, όμως έχει καθηλωθεί.  Ο καπετάνιος έριξε άγκυρα όταν διαπίστωσε πόσο ισχυροί ήταν οι άνεμοι, αλλά η άγκυρα δεν ήταν αρκετή και οι άνεμοι ξέσυραν το πλοίο στα αβαθή. Πλωτά του Λιμενικού και ρυμουλκά προσπαθούν από τις 5 σήμερα τα χαράματα να το αποκολλήσουν και να το βοηθήσουν να προσδεθεί στο λιμένα για να αποβιβάσει οχήματα και επιβάτες. Κλειστά έμειναν χθες αλλά και σήμερα πολλά πορθμεία  σε όλη τη χώρα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην Κεφαλλονιά θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν το στέγαστρο που βρίσκεται στην παραλία του Αργοστολίου με αποτέλεσμα αυτό να πέσει πάνω σε ΙΧ και να τραυματιστούν τρεις άνδρες, εκ των οποίων οι δύο ελαφρά. Ο τρίτος τραυματίας, που είναι υπάλληλος το δήμου Αργοστολίου και βρισκόταν εκεί για δημοτικές εργασίες, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και δεν γνωρίζουμε αν οι τραυματισμοί του είναι σοβαροί ή ελαφρείς.

Στην Αττική έγιναν 133 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων κυρίως από υπόγεια, για κοπές δέντρων και για αφαίρεση αντικειμένων που παρέσυρε ο άνεμος. Περίπου στις 22:30 χθες βρέθηκαν επτά άτομα εγκλωβισμένα σε 5 ακινητοποιημένα οχήματα στη διασταύρωση της λεωφόρου  Σταμάτας με την 25η Μαρτίου. Ολοι είναι καλά στην υγεία τους. Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έγιναν 12 κλήσεις για κοπές δέντρων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8 κλήσεις.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά, αλλά πιθανώς και στην ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται κατά τόπους σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Στο νότιο Ιόνιο, στη δυτική Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 8, ενώ πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων θα φτάσουν και τα 9 Μποφόρ. Από το μεσημέρι αναμένεται σταδιακά μικρή εξασθένηση των ανέμων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικά στην Αττική προβλέπονται συννεφιές με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, αλλά αναμένεται γρήγορη βελτίωση. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται παρόμοιος καιρός, ο οποιος όμως θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα.  Στην Εύβοια προβλέπεται παρόμοιος καιρός με της Θεσσαλονίκης, αλλά με ισχυρούς ανέμους.

Για αύριο Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις για την Αττική και αίρθιος καιρός για την Θεσσαλονίκη. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, τη νότια Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι