ΣΧΟΛΙΟ

Μας την έχουν στήσει με την εξοικονόμηση ρεύματος…

Μας την έχουν στήσει με την εξοικονόμηση ρεύματος..., Κόμπρα

Από το πρωί μου έχει ανέβει η πίεση και γυροφέρνω με διάθεση να “δαγκώσω”! Άκουσα, λοιπόν, στα πρωινάδικα ότι οι καλοί μας κυβερνήτες δίνουν κίνητρα, λέει, για να μειώσω την κατανάλωση ρεύματος κι ότι από την εξοικονόμηση θα κριθεί εάν θα επιδοτήσουν ή όχι τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσω! Το μέτρο μαρτυρά ανθρώπους που δεν τους έχει αγγίξει η κρίση, που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, για την ακρίβεια πως ποτέ δεν τους απασχόλησε πόσο υψηλοί είναι.

Όταν έχεις ευρώ με ουρά, τί διαφορά κάνουν τα κατοστάρικα! Ας ξεχάσουμε για την ώρα ότι ευθύνη όλων σχεδόν των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά περισσότερο της σημερινής που η Ελλάδα εγκατέλειψε τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και έτρεξε να κάνει το καλό παιδί της ΕΕ. Ούτε ότι δρομολόγησε την άμεση απολιγνιτοποίηση, ενώ θα έπρεπε να έχει πάρει προθεσμία μέχρι το 2049, όπως η Πολωνία. Να θυμίσω ότι ακόμα και η ίδια η Γερμανία πήρε προθεσμία μέχρι το 2039! Κάπως έτσι η Ελλάδα έχει βρεθεί να εισάγει πανάκριβο φυσικό αέριο, ενώ θα έπρεπε να είναι εξαγωγέας με το προφανές τεράσιο οικονομικό όφελος.

Ας έρθουμε, όμως, στο θέμα μας. Φαίνεται λογικό να δώσεις την επιδότηση ως κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος. Ποιος, όμως, θα πάρει την επιδότηση; Αυτός που μπορεί να κάνει εξοικονόμηση, επειδή μέχρι τώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να καταναλώνει, αφού, όπως είπαμε, όταν έχει ευρώ με ουρά, σιγά που θα ασχοληθείς με το λογαριασμό του ηλεκτρικού! Όσοι, λοιπόν, μέχρι τώρα δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα να καταναλώνουν σπάταλα, έχουν περιθώριο να κλείσουν κανένα φως…

Δεν ισχύει το ίδιθο για τους άλλους, που το προηγούμενο διάστημα εξάντλησαν κάθε περιθώριο εξοικονόμησης, επειδή έβλεπαν τον λογαριασμό και κινδύνευαν με έμφραγμα. Τί στο διάβολο περισσότερη εξοικονόμηση να κάνουν αυτοί; Όσο καλή διάθεση και αν έχουν, όση προσπάθεια και να καταβάλουν το αποτέλεσμα είναι πενιχρό. Θυμάστε τον Ηλιόπουλο που η μάνα του τού έλεγε να σφιχτεί κι άλλο στα έξοδα για να παντρέψει την αδελφή του; Όσο και να σφιχτώ ρε μάνα, της έλεγε, δεν βγαίνει τίποτα! Τα είχε κόψει όλα ο άνθρωπος, δεν υπήρχαν άλλα για κόψιμο!

Ο Εβραίος, ο Τσάκωνας και η εξοικονόμηση

Υπάρχει, βέβαια, και η ιστορία με τον Εβραίο και τον Τσάκωνα. Τη θυμήθηκα, γιατί εκεί μας πάνε. Οι δυο τους, λοιπόν –διαβόητοι για την τσιγκουνιά τους– συναντήθηκαν για να μιλήσουν για δουλειές στο σπίτι του Εβραίου. Κάθησαν και ο Εβραίος πρότεινε στον Τσάκωνα να σβήσουν το φως για να κάνουν οικονομία, αφού μπορούν να συζητάνε και χωρίς να βλέπει ο ένας τον άλλο. Ο Τσάκωνας συμφώνησε ενθουσιασμένος, εξηγώντας ότι στο σκοτάδι θα μπορούσε να κατεβάσει το παντελόνι του για να μην τρίβεται στην καρέκλα όσο θα συζητάνε!

Μπορούν εκεί στην κυβέρνηση να καταλάβουν τί γίνεται στα νοικοκυριά που ο λογαριασμός δεν τους αφήνει να κοιμηθούνε; Στα δικά τους σπίτια δεν υπάρχει γκρίνια για την κατανάλωση ηλεκτρικού. Στα λαϊκά στρώματα έλοιωσαν οικογενειακώς στη ζέστη για να μην ανάψουν το κλιματιστικό. Αυτή η 1500άρα που μας ήρθε μέσα στο καλοκαίρι δεν μας άφησε περιθώρια ούτε ακόμα για την αναγκαία κατανάλωση. Ύπνος, λοιπόν, με ανοιχτό παράθυρο σχεδόν στο δρόμο και με την ψυχή στο στόμα μήπως την πέσουνε τίποτα κλεφτρόνια, αφού κι αυτά αφθονούν το καλοκαίρι.

Ρώτησα, λοιπόν, ένα φίλο της δικής μου συνομοταξίας, μήπως μου πει καμία έξυπνη ιδέα και λύσω και εγώ το πρόβλημα, αφού με βλέπω να χάνω την επιδότηση. Παιδί της πιάτσας το φιλαράκι, γέλασε όταν του ξεφούρνισα το πρόβλημα. «Μην σπας το κεφάλι σου –μου είπε– ό,τι και να κάνεις εκτός θα είσαι. Το μέτρο φτιάχτηκε για να κόψουν σε πολλούς την επιδότηση που δίνουν, με πρόσχημα ότι δεν συνεμμορφώθησαν με τας υποδείξεις…»

Και ενώ η απάντησή του με βύθιζε στην απογοήτευση, το φιλαράκι χαμογέλασε αχνά, προσθέτοντας: «Εγώ πάντως το έλυσα το πρόβλημά μου, κόβοντας δρόμο… Εσύ, όμως, δεν είσαι για τέτοια…». Κατάλαβα κι αποχώρησα. Έχει δίκιο, εγώ δεν είμαι για τέτοια. Το μόνο που μου έχει μείνει είναι η ελπίδα ότι τα σαΐνια της κυβέρνησης δεν θα σκεφτούν να μας τιμωρήσουν, επειδή, χειμώνας που έρχεται, αναπόφευκτα θα αυξηθεί κάπως η κατανάλωση ηλεκτρικού. Γιατί μ’ αυτούς όλα να τα περιμένεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι