ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαύρα μαντάτα από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Μαύρα μαντάτα από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Άσκημα είναι τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση της νόσου σε μεγάλη σχετικά απόσταση ειδικά μέσα σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της νόσου. Τα ανωτέρω ανέλυσε κατά την κήρυξη της διαδικτυακής ημερίδας “Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα”.

Όπως είπε, επιβεβαιώθηκε πλέον η αερογενής μετάδοση του ιού, όχι μόνον δηλαδή άμεσα από σταγονίδια που “πέφτουν” κατ΄ ευθείαν από τον φορέα στους άλλους παρόντες ή διερχόμενους από το χώρο. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα καθώς πλέον εκτιμάται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος. Με την υπερμετάδοση  αυτή ερμηνεύονται τα κρούσματα σε πολλά άτομα που είναι παρόντα σε έναν εσωτερικό χώρο. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορονοϊός, είπε ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Η “αιώρηση” των σταγονιδίων στον εσωτερικό αέρα ενός χώρου για αρκετή ώρα απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αέρα, ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου που να μη διαπερνάται εύκολα από τον ιό –όπως οι μάσκες FFP2 / KN95 / N95– κι όχι οι απλές χειρουργικές και οι υφασμάτινες, ή όσες έχουν κακή εφαρμογή.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης όμως ήδη σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το νέο στέλεχος που επικρατεί και το οποίο μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του. Το στέλεχος Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς, όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε.

Η τρίτη δόση κατά τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ως προς την τρίτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε σε μελέτη που εκτιμά ότι θα προστατεύσει περισσότερο τους ευάλωτους, όμως αυτή η προστασία δεν αρκεί όσο παραμένει ανεμβολίαστος ο κοινωνικός περίγυρος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την 3η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών στο Ισραήλ που είχαν πρωτοεμβολιασθεί με το σκεύασμα της Pfizer πέντε μήνες πριν.

Εκεί αναφέρεται ότι 12 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση μειώθηκαν κατά 11,3% τα κρούσματα εν γένει και κατά 19,5% τα περιστατικά εμβολιασμένων που χρειάζονταν νοσηλεία με βαριά συμπτώματα, έναντι όσων είχαν λάβει μόνον την δεύτερη δόση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, στη μελέτη επιβεβαιώνεται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο στις ευπαθείς ομάδες.

Πρόσθεσε πως ήδη από τους πέντε πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων, αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του ιού είναι πενταπλάσια έως τριακονταπλάσια σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους για σοβαρή νόσο και φθάνει το 90% για προστασία από την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η μελέτη (σε νοσήσαντες τον Αύγουστο) δείχνει ότι ακόμα και με ένα μόλις μήνα διαφορά στον αρχικό εμβολιασμό (συγκρίθηκαν εμβολιασθέντες τον Ιανουάριο με εμβολιασθέντες τον Φεβρουάριο), οι πιθανότητες σοβαρής νόσου σχεδόν τετραπλασιάζονταν σε όσους δεν είχαν λάβει τρίτη δόση. Σε απόλυτους αριθμούς από όσους είχαν εμβολιασθεί Ιανουάριο αρρώστησαν βαριά 139 ενώ σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο Φεβρουάριο αρρώστησαν βαριά οι 27. Σε όσα άτομα δόθηκε τρίτη δόση τον Αύγουστο, νόσησαν βαριά μόνον 22 από όσους είχαν πρωτοεμβολιασθεί Γενάρη και κανένας από όσους είχε εμβολιασθεί Φλεβάρη.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανάγκη να στηριχθεί το σύστημα υγείας και ειδικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τόνισε ότι πρέπει να συνεκτιμάται και το κόστος των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν αυτά, ενώ με ενισχυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι