ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μαζικά κρούσματα σε γηροκομείο με ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Λόγοι απαλλαγής από το εμβόλιο, slpress

Μετά την άρνηση εμβολιασμού της πλειοψηφίας των εργαζομένων του, το γηροκομείο του Βόλου μετράει 12 κρούσματα κορονοϊού και το ίδρυμα προκηρύσσει θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και αντίστοιχες γενικών καθηκόντων. Επί συνόλου 55 εργαζομένων, μόλις οι 20 έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή ποσοστό 36%, και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν σε οκτώ πλήρως εμβολιασθέντες υπερήλικες και σε τέσσερις εργαζόμενους.

Οι δύο από τους υπερήλικες (ένας άνδρας και μία γυναίκα), νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στην κλινική Covid του νοσοκομείου του Βόλου. Ο πρόεδρος του γηροκομείου, Παύλος Πάνου, σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ είπε ότι έχουν γίνει επανειλημμένα εκκλήσεις προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά δυστυχώς η ανταπόκριση ήταν μικρή. «Επανήλθαμε και αυτή την εβδομάδα μοιράζοντας ερωτηματολόγια στους εργαζόμενους, αλλά δυστυχώς και πάλι, δεν είδαμε αλλαγή στάσης. Θέλω να διαβεβαιώσουμε τους συγγενείς των ηλικιωμένων, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό και το ίδιο ζητάμε και από ‘κείνους».

Το επισκεπτήριο επιτράπηκε στους οίκους ευγηρίας όλης της χώρας πριν από ένα μήνα, αλλά στο συγκεκριμένο γηροκομείο από προχθές αναστάλθηκε. Το επισκεπτήριο επιτράπηκε υπό όρους, που κανείς δεν ξέρει σε ποιο βαθμό πάντως τηρούνται, αφού οι επισκέπτες αν μεν είναι εμβολιασμένοι μπαίνουν στο χώρο με μόνη προϋπόθεση να έχουν κάνει self-test, ενώ με rapid test αν είναι ανεμβολίαστοι.

Οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε γηροκομεία

Πολύς κόσμος, πάντως, ειδικά προτού ενημερωθεί η πλειοψηφία ότι η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει και εμβολιασμένους, θεωρούσε το self-test υπερβολή επειδή είχε εμβολιαστεί. Αυτή η ψευδαίσθηση ασφαλείας πιθανόν να είχε ως αποτέλεσμα την δήλωση ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος, δηλαδή από άτομα που δεν έκαναν διόλου το self-test.

Όσον αφορά φιλοξενουμένους αλλά και γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες, μαγείρισσες, οδηγούς και διοικητικούς, το προληπτικό μέτρο που λαμβάνεται (εκτός από γάντια και μάσκες) είναι ότι αποστέλλονται εβδομαδιαία rapid test. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις στις μονάδες καθορίζονται από την εμβολιαστική κάλυψη της μονάδας, δηλαδή φιλοξενουμένων, εργαζομένων και επισκεπτών.

Αν η εμβολιαστική κάλυψη στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είναι πάνω από 95% για τους εργαζόμενους και 85% για τους φιλοξενούμενους, τότε οι επισκέπτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον συγγενή τους, έχοντας κάνει self-test. Αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πρέπει να κάνουν rapid test.

Τι ισχύει για τη μετάλλαξη

Με αυτήν την εμβολιαστική ποσόστωση επιτρέπεται μέχρι μία προγραμματισμένη επίσκεψη την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερις επισκέψεις τον μήνα. Σε οποιαδήποτε άλλη ποσόστωση εμβολιαστικής κάλυψης της Μονάδας ή της Δομής, η επίσκεψη περιορίζεται σε μία ανά δεκαπενθήμερο. Όσο για τον αριθμό των επισκεπτών ανά επίσκεψη, αυτός ορίζεται στο ένα άτομο ανά φιλοξενούμενο. Δύο άτομα ανά φιλοξενούμενο επιτρέπονται μόνον όταν και τα δύο είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Η αρχική διασπορά της λοίμωξης στον οίκο ευγηρίας δεν είναι εύκολο να ξεκαθαριστεί. Επειδή εκτός των τεσσάρων εργαζομένων μολύνθηκαν οκτώ φιλοξενούμενοι, πάντως, οι πιθανότητες να μολυνθήκαν όλοι από επισκέπτες είναι μικρότερη από την πιθανότητα ο αρχικός φορέας να ήταν εργαζόμενος.

Μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης θα έδειχνε “μετάλλαξη Δέλτα” κάτω από άλλες συνθήκες, δηλαδή στον πληθυσμό εμβολιασμένων που κόλλησαν, αλλά εκτός γηροκομείου. Στους οίκους ευγηρίας όμως ισχύουν άλλες συνθήκες. Παρότι έχει εμβολιασθεί υψηλό ποσοστό, το ανοσοποιητικό σύστημα των υπερηλίκων έχει μειωμένες αντιδράσεις και πολλοί από αυτούς μπορεί να κολλήσουν οποιαδήποτε μετάλλαξη, ακόμη και την Άλφα, τη βρετανική που σάρωσε την Ελλάδα από τον περασμένο Δεκέμβρη και μετά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx