ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με AstraZeneca ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδες (upd)

Με AstraZeneca ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδες (upd)
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέα γραμμή εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που μεταξύ άλλων κάλεσε τον κόσμο να εμβολιάζεται εντατικά για να διασφαλιστεί ένας κάποιος βαθμός συλλογικής ανοσίας. Η συλλογική ανοσία προϋποθέτει πάντως τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού και στην Ελλάδα έχουν πάρει τις δύο δόσεις μόλις το 7% και τη μια δόση το 16%.
Τον Μάιο εμβόλια θα γίνονται και από ιδιώτες γιατρούς ή πάντως και σε ιδιωτικά κέντρα όπως αναφέρθηκε στις σημερινές ανακοινώσεις, από όσους ιδιώτες εντάχθηκαν στο  ΕΣΥ. Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τα άτομα ηλικίας από 30 έως 39 ετών, αλλά είναι αμφίβολο αν οι νέοι θα ανταποκριθούν, καθώς ακόμα και στις ηλικίες 60-65 αλλά και στους ευπαθείς, διαπιστώθηκε μεγάλη απροθυμία προς το συγκεκριμένο σκεύασμα, λόγω της σπάνιας πλην υπαρκτής παρενέργειας της θρόμβωσης.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «δίνεται η ευκαιρία μετά και την περίσσεια αποθεμάτων της AstraZeneca να εμβολιαστούν με το εμβόλιο και οι νέοι». Υπενθυμίζεται πάντως ότι στην Σόφια πέθανε από αυτή την σπάνια παρενέργεια ένας 23χρονος Έλληνας φοιτητής που σπούδαζε εκεί και έκανε το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από ενάμισι μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται αυτή την περίοδο όσοι είχαν μπει ήδη σε κάποια ομάδα και το ανέβαλλαν μέχρι τώρα οπότε μπορούν να κλείσουν ραντεβού, αλλά προστίθενται και οι εξής:

  • Τετάρτη, 21 Απριλίου: Hλικιακή ομάδα 55-59
  • Σάββατο, 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50 – 54 ετών
  • Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 30-39 με ΑstraZeneca
  • Tις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49

Πάλι το AstraZeneca

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι η πλατφόρμα για τους 30άρηδες είναι αποκλειστικά για το AstraZeneca. Ενώ μάλιστα πλέον ο κόσμος δεν κλείνει ραντεβού για το AstraZeneca από τότε που ξεκίνησε ο θόρυβος για το εμβόλιο, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απέφυγε να απαντήσει.

Είπε κιόλας ότι και το εμβόλιο της Johnson and Jonhson (παρουσιάζει παρόμοια προβλήματα) προγραμματίζεται για το Μάιο, και ότι αναμένεται βέβαια και η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών. Η Επιτροπή δεν αναμένεται να αποφασίσει κάτι διαφορετικό, πάντως, από ό,τι αποφάσισε για το AstraZeneca, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογήσει και για το σκεύασμα της Johnson να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες άνω των 30.

To θέμα είναι ότι οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, η Κομισιόν, οι εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων και οι εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμού προωθούν τον μαζικό εμβολιασμό με όποιο εμβόλιο έχουν, καθώς είναι εκ των πραγμάτων λίγες οι επιλογές. Όμως το σκεφτικό αιτιολόγησης ότι «το ρίσκο είναι μικρό» και «οι κίνδυνοι από τον μη εμβολιασμό είναι μεγαλύτεροι από τον κίνδυνο σπάνιων παρενεργειών», αντικειμενικά δεν περιλαμβάνει τις νεανικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτές, με εξαίρεση τους νέους ευπαθείς ή παχύσαρκους, δεν κινδυνεύουν εξίσου από τον κορονοϊό, ώστε να ζυγίζεται ο κίνδυνος, όπως στους ηλικιωμένους.

Ωράρια για τον εορτασμό 

Για την Μεγάλη Εβδομάδα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ αντί για τις 9 μ.μ., και από την Δευτέρα του Πάσχα από την 11η βραδινή. Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Όσο για τα τεστ κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα είναι υποχρεωτικά σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού. Για τον Επιτάφιο εισηγήθηκαν -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- η περιφορά να γίνει μόνον στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών και το προσκύνημα του Επιταφίου να γίνει επίσης εκτός του ναού.

Την Κυριακή του Πάσχα, δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό τα εννέα άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Σχολεία και εστίαση

Αποφασίσθηκε η δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως “self-testing” μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία). Όμως το διπλό τεστ μάλλον θα κοπεί την δεύτερη εβδομάδα, όπως ήδη έχει κοπεί στα λύκεια.

Αποφασίσθηκε επίσης η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test των εργαζομένων δύο φορές την εβδομάδα. Τέλος οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα μπορούν να γίνουν με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι