ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γκρίνιες στην Επιτροπή Επιδημιολόγων για τα νέα μέτρα

Γκρίνιες στην Επιτροπή Επιδημιολόγων για τα νέα μέτρα

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί για τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ενόψει του δύσκολου χειμώνα και της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων. Όμως αρκετοί από αυτούς έχουν ενστάσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπενθυμίζοντας πως μόλις πριν από 15 μέρες εισηγήθηκαν να μην αποφασιστεί η χαλάρωση όλων των μέτρων.

Τότε ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει «δεν θα κρύβομαι πίσω από τους επιστήμονες για άλλοθι, σεβαστή η Επιτροπή και συνεχίζει την λειτουργία της για συστάσεις, όμως σε τελική ανάλυση οι αποφάσεις είναι πολιτικές». Και υπάρχουν και ειδικότερες ενστάσεις ειδικών, καθώς αναφέρουν πως δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εισηγήσεις τους και καλούνται μετά εκ’ των υστέρων.

Οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να διαφωνούν για τα περιοριστικά μέτρα σε χώρους, όπως τα σινεμά και τα θέατρα, τα οποία δεν αποτελούν την κυρία εστία διασποράς του ιού. Επίσης διαφωνούν ως προς την άρση του περιορισμού του αριθμού των πελατών σε εσωτερικούς χώρους, όπως με τα σούπερ μάρκετ και την αύξηση των επιβατών στα μέσα μεταφοράς.

Η πολιτεία, αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε νέο lockdown σκέφτεται να πιέσει ακόμη περισσότερο τους ανεμβολίαστους, ειδικά στην εστίαση, ζητώντας τους τρία rapid test την εβδομάδα, κάτι που όμως θα έχει αποτέλεσμα ίσως μόνον ως προς τους εργαζόμενους. Αυτοί όμως δεν φαίνεται να αποτελούν την εστία του προβλήματος, αφού ήδη κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα και φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους δεκάδες και (κατά περίπτωση) εκατοντάδες θαμώνες που μπαινοβγαίνουν σε μπαρ, καφετέριες και άλλους χώρους εστίασης, χωρίς μάσκα και χωρίς συχνά να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τί συμβαίνει με την εστίαση

Το άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι να αφαιρεθούν τα σκληρά διαφανή πλαστικά “παραβάν” που χρησιμοποιούνται από πολλές καφετέριες και μπαρ για να κάθονται οι πελάτες σε “εξωτερικό χώρο” χωρίς μάσκα.  Επιστημονικά, ο περιορισμός του αέρα από το πλαστικό, ουσιαστικά καθιστά τον χώρο σχεδόν εσωτερικό. Κριτική όμως ασκείται και για τα SMS που αποφάσισε να στέλνει η κυβέρνηση προς τους ανεμβολίαστους.

Υποστηρίζεται ότι πρόκειται για μια απρόσωπη “επαφή”, που είναι αμφίβολο αν μεταπείσει τους φανατικούς αρνητές του εμβολιασμού, ακόμα και τους επιφυλακτικούς στον εμβολιασμό. Απεναντίας η σύσταση του οικογενειακού γιατρού, θα φέρει πολύ θετικότερο αποτέλεσμα. Ως ένα βαθμό θα μπορούσε να λειτουργήσει με παρέμβαση του ιατρικού συλλόγου προς όλα τα μέλη του, να συστήνουν εμβολιασμό στους ασθενείς τους.

Ένα μεγάλο δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι το ότι δεν ζητούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού από όλους τους θαμώνες στην εστίαση, παρότι γίνονται πολλοί έλεγχοι. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος κατήγγειλε ότι τον πέταξαν έξω από ταβέρνα όταν ζήτησε από εστιάτορα στα Τρίκαλα να ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ο επιχειρηματίας αντίτεινε ότι οι γιατροί, που μετείχαν σε συνέδριο στην περιοχή, ήταν αγενείς, απαιτώντας να γίνουν έλεγχοι στα πιστοποιητικά, χωρίς να έχουν αρμοδιότητα. Στο προπηλακισμό του κ. Βασιλακόπουλου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι