ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με λίγα δρομολόγια και πολύ άγχος η επανέναρξη των σιδηροδρόμων

Με λίγα δρομολόγια και πολύ άγχος η επανέναρξη των σιδηροδρόμων,

Επαναλειτουργεί από σήμερα ο σιδηρόδρομος με μειωμένα δρομολόγια και αυξημένα μέτρα επιτήρησης, 22 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η πρώτη αμαξοστοιχία αναχώρησε από τον σταθμό της Αθήνας για την Χαλκίδα στις 5:25 το πρωί. Ο βασικός σχεδιασμός για την επανέναρξη της Hellenic Train μειώθηκε μετά την επιστολή των μηχανοδηγών προς την εταιρεία με εννέα επισημάνσεις για προβλήματα σε αντίστοιχα σημεία του δικτύου.

Έτσι από σήμερα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στις εξής γραμμές:
-Προαστιακός Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο.
-Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο.
-Προαστιακός Κάντζα – Ανω Λιόσια.
-Προαστιακός Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα.
-Γραμμές του προαστιακού Πάτρας.
-Τα τουριστικά δρομολόγια Διακοφτό – Καλάβρυτα και Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο.

Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια σε Μακεδονία και Θράκη ούτε και τα εμπορευματικά δρομολόγια μεταξύ Θριασίου–Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη και Προμαχώνα.

Σε όλα τα δρομολόγια θα υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί καθώς και ένας συνοδός σε κάθε τρένο. Οι σταθμοί που θα λειτουργήσουν, θα στελεχωθούν με δύο σταθμάρχες. Τα δρομολόγια για αεροδρόμιο θα είναι ανά μία ώρα ενώ ανά δύο ώρες θα κινούνται οι συρμοί για την Χαλκίδα.

Οι ενστάσεις των μηχανοδηγών

Σημειώνεται πως η επανέναρξη των δρομολογίων με βάση και τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν έωλες μέχρι αργά το βράδυ. Είχε προηγηθεί η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Ελξης προς τη Hellenic Train με την οποία έθεσε υπόψη διάφορα προβλήματα. Οι μηχανοδηγοί έκαναν λόγο για παρεμβάσεις σε 9 σημεία και ειδικότερα για τις γραμμές: Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, Πλατύ – Φλώρινα, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, προαστιακός Πειραιάς – Κιάτο, Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη, Λάρισα – Βόλος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων, στη λειτουργία των επικοινωνιών και εντός των σηράγγων, στη χορήγηση πιστοποιητικών καταλληλότητας γεφυρών κ.ά.

Παράλληλα, οι μηχανοδηγοί ζήτησαν να τεθούν εκτός κυκλοφορίας συρμοί AEG –που κάνουν διαδρομές του προαστιακού– καθώς, όπως λένε, παρουσιάζουν συνεχώς προβλήματα, ενώ μεταξύ άλλων ζητούσαν γραπτή βεβαίωση για τη διέλευση από τις σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα από την πυροσβεστική. Στην επιστολή τους ζητούσαν επίσης την άμεση λειτουργία του GSM-R καθώς και την επάνδρωση σταθμών όπως αυτός της Εδεσσας. «Εάν δεν υπάρχουν ικανοποιητικές εγγυήσεις ασφαλείας, τα δρομολόγια δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν», ανέφερε η Hellenic Train.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι